Franskild – You

levi hielle-bergstrom 00:00 24 Nov 2019

Den svenska house-duon Franskild har efter en längre paus från musiken återvänt med ny energi. Vad som från början vad tänkt att bli en EP utvecklades enligt duon själva snabbt till debutalbumet YouAlbumet är influerat av 90-talets brittiska klubbscen men har också plats för generösa melodier och popartade crescendon. Resultatet är stundvis oerhört övertygande även om alla spår inte är lika solklara.  

Duons kärlek till UK Garage går verkligen inte obemärkt förbiArtful Dodger-covern Movin’ Too Fast är utan tvekan albumets bästa spår. Franskild fångar originalets finess och har skalat av produktionen vilket förstärker den dansanta essensen. The Waddle skiner med sin hypnotiska melodi, sitt intensiva beat och den markerad basen. Tusind Tak är också ett starkt spår som är värt att nämnaDet går dock inte att bortse från att Lunkan stör upplevelsen av albumet något med sin stela framtoning 

Mötet mellan melodisk house, UK garage och jungle är spännande. Attributen som duon tagit från andra genrer livar upp och får associationsbanorna att sticka iväg till plaster dit få svenska producenter tar en. You får mig faktiskt att vilja lyssna på Monsta Boy, So Solid Crew och The Streets igenFranskilds debutalbum är nischat, kreativt och lekfullt. Råkar man dessutom ha en förkärlek till musik som härstammar från Londons klubbscen har man verkligen hittat hem. 

 

Skivbolag: 
Artist: 
1 Visa kommentarer (1)

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner

Need for Speed - Split Vision

Under 2018 gick det inte en vecka utan att ett 80-talsdoftande svenskt släpp skulle recenseras. Hela mitt liv var tonsatt av synthar, trummaskiner och nostalgi för en tid jag inte själv har upplevt, och jag blev rätt mätt. 

Need for Speed är precis det - en svensk duo som hämtar sitt sound från 1980-talet. Men min första tveksamhet smälter ganska snart bort. Martin och Felix har en friare tolkning av soundet och riktigt starka melodier, och det är jag svag för.