Ezra Furman — Twelve Nudes

Patrik Forshage 00:00 29 Aug 2019

"Vår punkskiva". Så beskriver Ezra Furman Twelve Nudes, och berättar att hen skrek sönder sin röst fullständigt under inspelningarna. Det senare hörs tydligast i Evening Prayer aka Justice, medan punken är allerstädes närvarande, från den rent furiösa albuminledningen med Calm Down aka I Should Not Be Alone till hardcoreurladdningen Blown med ”Trans power” som stridsrop. 

För det identitetspolitiska budskapet fortsätter att vara centralt för Ezra Furman. I I Want To Be Your Girlfriend konstaterar hen att medan vännerna ägnar sig åt sina CV:n, åt religiöst sökande eller åt intellektuella problematiseringar grubblar Ezra på om hen kommer att vara älskad också som Ezme. 

De gamla glamrockinfluenserna går fortfarande att ana här och där, som när genrens kännare till exempel kan spåra Cockney Rebel-påverkan i Transition from Nowhere to Nowhere. Men bäst är den nervigt slamriga Replacements-punken i My Teeth Hurt och den trasiga och vemodiga In America, som Ezra Furman i texten kallar en "really-mean-it-a-lot-song”. Det gäller nog alla hans låtar. 

 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Here Be Wolves — Here Be Wolves

När Karla-Therese Kjellvander bildar duo med den nya bekantskapen Mikael Peterson finns inte tillstymmelse till kompromiss vare i texter eller i musikaliskt engagemang. Hon må vara uttalat icketroende medan han är djupt religiös, men att han vill använda sin musik till att besjunga sin tro på och kärlek till Jesus är inte så udda i den sortens stilla välskrivna americana som är deras gemensamma musikaliska uttryck.