Dexx – Always Awake

Leonard Lukic 16:48 10 Jan 2023

Glädjen i att hitta ny musik av en ren slump är alltid kul. Några svep genom TikTok och algoritmen introducerade mig till rapparen Dexx. Den 18-åriga svenskens senaste album Always Awake visar prov på potential och kreativitet i ett ljudlandskap bestående av experimentell hiphop och glitchcore.

Projektet inleder med ett par ord från en Death Grips-intervju ackompanjerat av en rysande ambient stämning i produktionen. Tonläget skiftar därefter på Somewhere In The City med sina upplyftande syntar men behåller samma avslappande atmosfär.

Ljudbilden förändras sedan på Baptism där musiken rycker mer. Trummaskiner, blåsinstrument och lo-fi-effekter används på ett stilrent rätt samtidigt som Dexx börjar ta mer plats och rappandet börjar få lite substans.

Då projektet är strax under 14 minuter känns det som att beatsen fick mer tid i ugnen än den persona rapparen försöker skildra. Det finns essenser av hoppfullhet och paranoia i tematiken men det överskuggas av ofta av ett diskret och generiskt rhyme scheme.

Jag får dock känslan av att det lyriska bygger mer på att skapa en känsla än att förmedla något. Det speglas även i musiken på exempelvis Blew It där ljudnivåerna pendlar mellan högt och lågt, det skapar en häftig psykedelisk effekt med sitt dynamiska omfång.

Always Awake är ett album med intressanta idéer som tyvärr inte utforskas helt, höjdpunkten på skivan är definitivt Kriss Kross med sitt barbershop-influerade beat. Potentialen finns där och förhoppningsvis får vi se mer av Dexx framöver.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner