När du tröttnat på Gotland och Fia med knuff finns det konst att knyckla sinnet med. Nöjesguiden guidar dig till det senaste i dess förlovade land.
Textkonst i city
Stockholms innerstad föräras med några av konstnären Jenny Holzer mest ikoniska textalster i sommar. Sedan 70-talet har amerikanskan arbetat med språket som redskap och hennes uttryck har kommit att bli signifikant med politiska och tankeväckande budskap i det allmängiltiga. I juni blir tre av hennes mest kända texter, Truisms, Survival och Arno ett inslag i Stockholms stadsbild när de presenteras på LED-skärmar på Stureplan, Slussen och Hötorget. För den som vill se mer av Holzer visas ytterligare två av hennes verk i den pågående utställningen Hjärtahjärna – 50 år av samtidskonst genom Marika och CG Wachtmeisters samling på Liljevalchs konsthall.
Rullvänligt på Malmö Konsthall
Får man skejta på konsten? Svar ja. Sommarens utställning på Malmö Konsthall är signerad koreanska konstnären Koo Jeong A och syftar till att vara en plats för ”spontan rörelse och koreografi”. Med verket OooOoO Malmö vill hon utforska hur våra sinnen påverkas av rummet vi befinner oss i. Arkitektur, skulptur och rullande mänsklighet i ett. Utställningen EHM [Event Horizon Malmö] finns att besöka på Malmö Konsthall till och med 25 augusti.
Från gatan till galleriet
Den 13 juni öppnade utställningen Photo Synthesis på Fotografiska i Stockholm, vilket även råkar vara konstnären, designern och aktivisten Shepard Faireys första soloutställning i Sverige. Om namnet inte klingar bekant gör nog hans porträtt av Barack Obama inför valåret 2008 det. Fairey har gjort sig ett namn som gatukonstnär där han avbildat såväl rockstjärnor som politiker på väggar och offentliga platser världen över. Han är även grundare av klädmärket Obey. Fram till 13 oktober visas drygt 200 av hans fotorelaterade verk, somliga helt nya, på Fotografiska. Skynda.
Ilon Wikland på Göteborgs konstmuseum
En av Sveriges mest älskade illustratörer ställs ut på Göteborgs konstmuseum i sommar. Ilon Wikland är pennan bakom de tecknade versionerna av bland annat Ronja Rövardotter, Lotta på Bråkmakargatan, Bröderna Lejonhjärta, Madicken och Karlsson på taket. Utställningen visar drygt 400 av Wiklands originalverk och utlovar stark nostalgi.
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2024.