Troschock, bojkott och röstfusk. Nöjesguiden tar dig med på en historisk och skandalomsusad resa längs Eurovision-floden.
I maj är det återigen dags för Europas (med omnejd) största musiktävling att gå av stapeln, i år dessutom på svensk hemmaplan i Malmö. Hur väl kan du dess snart 68 år långa historia? Vi har sammanställt en lista matnyttig information att lägga på minnet.
1956 Första upplagan av Eurovision Song Contest hölls. Då hette tävlingen Grand Prix Eurovision de la Chanson Européenne och hölls i Lugano, Schweiz. Sju europeiska länder deltog och uppkomsten av tävlingen sägs ha inspirerats av den årliga San Remo-festivalen i Italien.
1957 Danmark being Danmark när Birthe Wilke and Gustav Winckler avslutar bidraget Skibet skal sejle i nat med ett elva sekunder långt hångel. Eurovisions första riktiga skandal.
1958 Sverige deltar för första gången. Här hemma hette tävlingen Säg det med musik: stora schlagertävlingen och vanns av Alice Babs med Lilla Stjärna. Bidraget kammade hem en fjärdeplats i Eurovisionen.
1968 Tävlingen visas för första gången i färg-tv på BBC.
1969 Ett omständligt och rätt ointelligent röstsystem möjliggjorde att tävlande länder kunde dela ut alla sina tio poäng till ett och samma land. Resultatet: Fyra bidrag fick lika många röster och samtliga utsågs till vinnare. Perfekt.
1970 Sverige och fyra andra länder väljer smakfullt nog att bojkotta tävlingen på grund av röstfadäsen året innan.
1973 ABBA gör mellodebut med Ring ring (bara du slog en signal), men under det då spänstiga namnet “Björn & Benny, Agnetha & Frida”. Låten slutade på en tredjeplats och tog sig därmed inte till eurovisionsfinalen. Enligt Janne Schaffer har han “aldrig sett några som var så deprimerade” som när han träffade gruppen i logen efteråt.
1974 Revansch för ABBA, nu under namnet ABBA. Sverige kammar för första gången hem hela skiten med bidraget Waterloo.
1975 Sverige blir där med värdland för första gången, men allt var inte frid och fröjd. Protestaktionen “Alternativfestivalen” arrangeras i Stockholm under devisen "en kamp mot kulturens kommersialisering". Festivalen var rätt och slätt ett ställningstagande mot allt som Melodifestivalen och Eurovisionsfestivalen ansågs stå för. På scen stod artister som Hoola Bandoola Band och Anton Svedbergs Swängjäng.
1977 Det skulle visa sig vara dyrt och politiskt snårigt att hålla i en kommersiell musiktävling. Efter ett par års paus från medverkan i tävlingen slutar Sverige på sista plats i finalen, med enbart två röster av Västtyskland. Det här är en av två gånger som Sverige kommit sist i tävlingen. Av respekt väljer vi att inte skriva ut den tävlandes namn.
1980-ish Tävlingen börjar livesändas under 80-talet. Exakt när förtäljer inte historien.
1981 Det här året bojkottar Italien tävlingen med motiveringen: “Den är för gammaldags”.
1983 En då 16 år gammal Carola Häggkvist representerade Sverige med bidraget Främling och landade på en tredjeplats i finalen.
1984 Sverige kammar hem sin livs andra Eurovision-seger, denna gång i Luxemburg. Bakom vinnarbidraget Diggi loo diggi ley stod Sveriges svar på Hanson Brothers, brödratrion Herreys. Brittiska tidningen The Times kom att utse framträdandet till “Historiens roligaste eurovisionbidrag”. Vi är beredda att hålla med.
1985 Sverige blir således värdland för andra gången. Den här gången hölls tävlingen i Göteborg vilket knappt någon minns. Vad vi faktiskt minns är att programledaren Lill Lindfors skapade tv-historia med ett ikoniskt kjoltapp. Efter det skrev arrangören EBU in en Lex Lindfors-klausul i regelverket som säger att generalrepetitionen ska se precis likadan ut som direktsändningen. Regler när de är som absolut sämst.
1986 Den då blott15 år gamla Sandra Kim från Belgien vann med bidraget J'aime la vie. Snart framkom att hon egentligen var 13 år och därmed brutit mot minimikravet på 15 år. Skandalklockan: ringdes i.
1991 Efter en rysare till final vann Carola Häggqvist med bidraget Fångad av en stormvind. Detta blir Sveriges tredje Eurovision-seger. Telefonomröstning införs detta år och således hade folket plötsligt en röst.
1992 Festivalen hölls i Malmö detta år. Lydia Capolicchio och Harald Treutiger lotsade tittarna genom programmet. Sverige representerades av Christer Björkman med låten Imorgon är en annan dag. Bidraget kom näst sist. 90-talet största pick me boy Niklas Strömstedt bestämde sig strax därefter för att spela in en egen version av låten där han bytte ut titeln till Näst sist.
1995 Knasigast vinner är inte ett helt obekant fenomen i schlagersammanhang. Det här året vann Norge vann med bidraget Nocturne. Låten som även kunnat kvala in som ett Outlander-soundtrack stack helt klart ut i startfältet med sina 24 antal ord och melankoliska fiolsolon.
1999 Sveriges fjärde seger. För den stod Charlotte Perrelli med bidraget Take Me to Your Heaven. Låtskrivaren Gert Lengstrand skapade fullständigt kaos när han vid prisutdelningen klev på utdelarens klänningsläp och båda drogs med i fallet. Skandal, igen.
2004 Semifinal-segmentet införs. Skandal.
2008 Fyra år tog det innan ett nytt system med två semifinaler införs. Charlotte Perelli är återigen tävlande för Sverige, denna gång med bidraget Hero. Hon kvalar till finalen tack vare ett wildcard från juryn.
2010 Första och hittills enda gången Sverige inte lyckas kvala till final. Vi väljer av artighetsskäl att inte skriva ut namnet på den tävlande. Musik ska vara roligt.
2012 Loreen och bidraget Euphoria tar hem hela kalaset. Sveriges femte vinst. Året därpå hölls Eurovision i Malmö med Petra Mede som programledare.
2015 Sveriges sjätte vinst. Måns Zelmerlöw och låten Heroes. Måns och låtens deltagande rörde upp känslor hos Eurovisions egen presschef som enligt grekiska mediekällor ska ha försökt få bidraget diskvalificerat från tävlingen. Med facit i hand en icke-skandal.
2016 Eurovision går av stapeln i Globen i Stockholm. Programledare var föregående års vinnare Måns Zelmerlöw tillsammans med ett nu mer house hold namn, Petra Mede.
2020 För första och hittills enda gången ställs tävlingen in på grund av den då rådande coronapandemin.
2021 Tävlingen hölls i Rotterdam men med en begränsad publik. Två länder fick ställa in sin medverkan, Australien på grund av reserestriktioner och Island på grund av ett positivt covid-test bland de uppträdande. Carola hinner med nöd och näppe dela ut juryröster å Sveriges vägnar men förmedlar istället en bra bit av sin livshistoria. Douze points!
2022 Eventuellt röstfusk och förebyggande av sådant är en stående snackis i sammanhanget. Men de här året tog fusket nya höjder när sex jurygrupper redan i förväg diskvalificerades efter ett avslöjande. Enligt arrangören EBU “saknade händelsen motstycke”. Sa vi skandal?
2023 Sverige tar hem sin sjunde Eurovision-seger, återigen med hjälp av Loreen, och låten Tattoo.
2024 Den 68:e upplagan av Eurovision Song Contest hålls i Malmö Arena. Programleder gör Petra Mede och Malin Åkerman. Det svenska bidraget Unforgettable framförs av Marcus & Martinus.
Eurovision Song Contest – semifinal 1 sänds tisdag 7 maj kl 21.00 på SVT Play och i SVT1
Eurovision Song Contest – semifinal 2 sänds torsdag 9 maj kl 21.00 på SVT Play och i SVT1
Eurovision Song Contest – final sänds lördag 11 maj kl 21.00 på SVT Play och i SVT1
Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2024.