Blizzy – Phoenix Pt. 1

levi hielle-bergstrom 00:13 18 Jun 2020

När Blizzy släppte debutalbumet Selfmade för två år sedan var han redan relativt etablerad på den svenska hiphopscenen. Med en bakgrund i hiphopkollektivet Ghettosuperstars, som också fostrat artister som Yasin och Jaffar Byn, har Husbyrapparen byggt upp en trogen fanbase runt om i Sverige. När han nu släpper första delen av fullängdaren Phoenix balanserar han, precis som tidigare, mellan dansanta sommartunes med romantiska inslag och molltunga gatuskildringar som kännetecknas av fantasifulla ordlekarBlizzy får kombinationen att kännas uppfriskande med sin skarpa penna 

Blizzy har enligt egen utsago hämtat inspiration från rappare som J hus och Burna Boy genom sin karriär, vilket hörs  värmen från hans tidigare hit-låtar Diva och One In A MilliDärför blir jag lite förvånad när han på EPns bästa låt Grind refererar till den mer känslokalla Baton Rouge-rapparen Youngboy NBAIroniskt nog är det också de mörkare låtarna på EPn, som Ice Coldsom verkligen visar att Blizzy är en underskattad MC. Dree Low-samarbetet No Way har en snygg produktion men en tröttsamt klyschig refräng.  

Första delen av Phoenix får mig att se fram emot Pt. 2. Låten Down står ut med sin personliga text och visar samtidigt att Blizzy har en genuin talang för mörka och melodiska ljudbilder. Det blir spännande att se om den sidan får ta mer plats när uppföljaren kommer. 

 

Skivbolag: 
Artist: 
0 Kommentera

Fler musikrecensioner

Surf Philosophies - Bread Of The Mansion mixtape

Att skapa en mixtape (eller en spellista, nuförtiden) är en väldigt omtänksam gärning. Daniel från Surf Philosophies verkar tycka detsamma, och har skapat ett mixtape till oss som han kallar för Bread Of The Mansion. Det är en mix av samples, instrumentell musik från en tom inspelningsstudio och outtakes på låtar som hamnat mellan stolarna. 

Paul Weller - On Sunset

Det hade kunnat barka därhän. Ju äldre den en gång så så distinkta popeleganten blivit, desto mer har han velat visa mer eklektiska, experimenterade och alltför ofta kosmiska sidor av sig själv. Medan flummeriet har tagit allt större plats i hans musik har den blivit allt mindre angelägen. 

Och just så börjar det, med en låt som är ett sentimentalt samtal med - observera ”med”, inte ”om” - en discokula, och varningslamporna blinkar intensivt när låten halvvägs övergår från låt till friformigt ljudcollage. 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!