Big Thief – Dragon New Warm Mountain I Believe In You

Love Carbin 12:00 12 Feb 2022

Big Thief är minst sagt ett produktivt band. Jag minns hur imponerad jag var över deras två album som kom 2019. Båda var så bra! Nu är de aktuella med det mycket ambitiösa albumet Dragon New Warm Mountain I Believe In You.

Låt mig uppehålla mig lite vid titeln, för den är faktiskt sjuk. Vem döper ett album till det? Det är som att bandmedlemmarna kom med varsitt titelförslag och sedan slog de ihop alla ideér till ett enda namn. Kanske var det faktiskt så det gick till, för hela albumet präglas av det tillvägagångssättet: allt ska in. Humor, vemod, punk, country, ljudexperiment, finsång, fulsång, avantgarde, lo-fi, ballader, post-rock, istappar som slagverk, bluetooth-högtalare som basförstärkare. Det är lättare att beskriva vad som inte finns med på albumet: dåliga låtar, till exempel.

De som tidigare hört Big Thief kan glädjas åt att frontfiguren Adrianne Lenkers typiskt vackra indie-folk-låtar finns med. Titelspåret låter som reverblös Bon Iver, Blurred View låter som en typisk trip-hop-dänga och direkt efter det: Red Moon, en ironiskt klyschig countryfantasi. Men det är så bra och med sina 20 låtar och 80 minuter speltid finns det inte bara något för alla, utan dessutom mycket för alla.

Jag har faktiskt svårt att komma med någon kritik. Albumet är genialt. Här ryms både en blinkning åt avantgardeikonen John Cage med preparerade gitarrer, och ett countrydoftande fiolsolo med en mungiga i bakgrunden. Allt görs med samma kärlek och energi, det är aldrig parodierande eller pretentiöst, bara roligt och vackert och tokigt.

Innan jag återgår till att lyssna på albumet igen vill jag bara ge en shout-out till vad som redan är en av årets absolut bästa låtar: Little Things. Galet brus och hjärtskärande sångmelodik blandas med intensiva akustiska gitarrer och ett fantastiskt trumkomp. Så småningom fantastiskt galna elgitarrsolon.

Gör dig själv en tjänst och lyssna på det här mästerverket.

Skivbolag: 
0 Kommentera

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler musikrecensioner