Vi är övertygade om att Lux personal är av den naturen att de, när de läser en bok, gärna kikar på de två-tre sista sidorna i boken först för att se hur allting slutar. Detta står klart sedan vi sett den inredningsarkitektoniska planlösningen för restaurangen. Lux har nämligen valt att slänga ut en soffgrupp med kaffe/cognacsdrickande sällskap precis vid ingången. Du ser med andra ord hur kvällen kan sluta innan du hunnit få en meny i handen. Och vilken meny det är: sex utvalda rätter som tar dig från en vågad tunnskivad marulk med ett friskt äppelpocherat ostron som friskar upp ditt sinne som en salt havslavett till en avslutande frusen mango (stor som en handboll) med kristalliserat socker, vodka och vit störrom. Däremellan ett glas sabelvasst vitt vin från Nicholas Joly som snyggt, prydligt och elegant strimlar sönder en bit blodduva med kavringkryddad anklever. Även ankan med pistasch och ingefära drar nytta av lite blodgrape innan en sammetsglänsande Pinot Noir från Knox rättar till hela symfonin som därmed utgör middagens crescendo. Om man inte är blyg, vilket man naturligtvis inte är, ska man be om lite mer vin i glasen på det här stadiet. Inte för att det serveras för lite, utan för att de är så pass exceptionellt väl valda att det är strikt omöjligt att inte vilja gräva djupare i källaren där de kommer från.
Man ska tydligen också kunna blicka ut över Mariebergsfjärden och se ända från Kungsholmen till Reimersholme, men på grund av 3-4 Malmö Akvavit, eller det faktum att klockan är tio på kvällen, är allt utanför svart. Öppet: tis-fre 11.30-14.00, tis-lör 17.00-23.00.
Primusgatan 116, 619 01 90
Man ska tydligen också kunna blicka ut över Mariebergsfjärden och se ända från Kungsholmen till Reimersholme, men på grund av 3-4 Malmö Akvavit, eller det faktum att klockan är tio på kvällen, är allt utanför svart. Öppet: tis-fre 11.30-14.00, tis-lör 17.00-23.00.
Primusgatan 116, 619 01 90
Stad:
Lokal: