Fire of Love

Daniel Hånberg Alonso 09:00 25 Aug 2022

Lava är varmt. Det finns lekar och tv-program som handlar om att man ska undvika lava så mycket man kan. Om inte, så förlorar man. Katia och Maurice Krafft har uppenbarligen aldrig lekt den leken. Fire of Love handlar om parets livsverk – att komma så nära lava som möjligt.

Regissören Sara Dosa har gått igenom paret Kraffts många hundratals timmar av filmat material från deras närgångna besök på aktiva vulkaner och slängt på Miranda July som berättarröst. Resultatet är den mest episka kärlekshistorien som setts på film på många år.

Om vulkanologerna Katia och Maurice Krafft låter bekanta så kanske ni såg dem i Werner Herzogs egen vulkandokumentär Into the Inferno (2016), men denna gång får de en hel film för sig själva. Egentligen borde de ha fått minst en miniserie. Bilderna är så spektakulära och mäktiga att man baxnar. Fire of Love är en berättelse om en regnbågsfamilj bestående av Katia, Maurice och världens vulkaner. Om parets gemensamma passion för att stå på undergångens brant – och titta ner.

Vad hade invånarna i Pompeji tyckt om makarna Kraffts gränslösa kärlek för lava och vulkaner? Det är självklart en retorisk fråga. De dog ju för flera år sedan nu. Att Kraffts kärlek och fascination är gränslös är det inget tal om. Kanske hade det varit bra om de satt lite gränser. Då hade de kanske varit vid liv idag. Till skillnad från invånarna i Pompeji. 

Fire of Love är en gåva och en inspiration. Tack vare Katia och Maurices filmer och forskning kan vi fortsätta undvika lava så gott vi kan. För det är som sagt rätt varmt.

 
Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 
0 Kommentera

Fler filmrecensioner