A Dangerous Method

Victor Schultz 14:34 3 Nov 2011

 

I Frat Pack-komedin Tropic Thunder varnar karaktärsskådespelaren Kirk Lazarus för att gå ”full retard”. Han menar att en roll som sinnessvag kan vara vägen till framgång som seriös skådespelare, men att det också är en farlig väg då man riskerar att dra autismen för långt med pajasstämpel som följd.

I David Cronenbergs historiska drama A Dangerous Method balanserar Keira Knightley på denna gräns mellan Oscarsnominering och platt fall. Hon skjuter ut sin haka och kvider för att verkligen pressa fram galenskapen. Lyckligtvis är rolltolkningen spektakulär utan att bli fånig. Problemet är emellertid att Knightley är just det enda spektakulära i denna skildring av psykoanalysens pionjärer Sigmund Frued, Carl Jung och Sabina Spielrein.
Handlingen bygger på den polemiska stämning som uppstod mellan de två nämnda herrarna, främst på grund av att Freuds besatthet av sex som mänsklig drivkraft inte föll i god jord hos kollegan. Något som framstår som paradoxal då Michael Fassbenders Jung utan större motstånd ger efter för sina djuriska drifter och allt som oftast piskar Spielreins stjärt tills svetten rinner. A Dangerous Methods bedrift blir följaktligen att bekräfta två vedertagna sanningar – att män helst av allt vill ligga, och att psykoanalytikerna var ett gäng snuskhumrar. Erotiken och Freuds fina arbetsrum räcker till godkänt. VS

Genre: 
Skådespelare: 
Manus: 
Regi: 

Håll er uppdaterade!

Gilla Nöjesguiden!

Vill du få veta precis allt som händer på nöjesguiden.se? Gilla oss på Facebook!

Gilla

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Fler filmrecensioner