Podcasts

Klassresan #10: Joel Kinnaman

"Om man fortsätter att spegla en förlegad, rasistisk vit bild av samhället, inspirerar man inte nya skådisar och konstnärer att delta. Om man hela tiden blir gestaltad som en marginalmänniska, någon som rör sig i ytterkanten av samhället, så ger det en felaktig bild som också har otroligt negativa konsekvenser för unga som växer upp och inte har några förebilder att identifiera sig med."

Den här veckan pratar Mohamed El Abed i telefon med ingen mindre än skådespelaren Joel Kinnaman. Han slog igenom stort i Snabba Cash, tog sig snabbt till Hollywood, och är nu aktuell som huvudrollsinnehavaren i actionstorsatsningen RoboCop – och i Klassresan. 

”Jag har haft många olika jobb i mitt liv. Jag har jobbat på byggen, på fabriker, på restauranger, långt innan jag blev skådis. Jag vet hur otroligt lyckligt lottad jag är som kan försörja mig på att vara det.”

I avsnittet tar Joel med oss på sin resa till Hollywood. Han berättar om sina drömmar, vilka som betytt mycket för hans karriär, och de möjligheter som finns när man väl är en etablerad skådespelare. Han och Mohamed passar också på att prata om skandalerna kring (när avsnittet spelades in helt nyliga) Guldbaggegalan och vikten av nya berättelser inom film när bilden av Sverige och "svenskhet" uppdateras.

"Vi har ett fascistiskt parti som under valår ser ut att bli vårt tredje största parti. Att man ska definiera och göra ett skämt utifrån någons hudfärg… Det blir så jävla fel."
"Jag fattar inte varför det ska vara så jävla svårt. Anledningen är att de flesta som skriver är vita och lever i ganska segregerade områden, och vägrar inse att verkligheten sprungit ifrån dem. Det måste bli ändring på det."

Ladda ner

klassresan-med-joel-kinnaman.mp3

Podcast

Klassresan är ett intervjuprogram med intressanta gäster som delar med sig av sin klassresa. Lyssnarna får på så sätt nycklar till en större berättelse, den om hur det svenska samhället fungerar och varför vissa lyckas och andra misslyckas.

Alla podcasts

Vad blir det för rap?!

VBDFR är en podcast om rap av tre vänner som tillsammans dagligen lyssnat i ungefär 70 år på rap.

The Power Meeting Podcast

Tre killar (Amat Levin (SWE), Jonathan Rollins (US), Peter Smith (SWE)) diskuterar, dissikerar och delger vitt skilda ämnen som slanguttryck, pubertet, åldrande och annat. Ur ett amerikanskt/svenskt/MTV/80's babies-perspektiv – ibland hejdlöst roligt, men alltid intressant – levererar dom quotables samlade runt en mikrofon och en flaska konjak. Finns där poddar finns!

Singelrådet

Singelrådet är podden som värnar om alla singlars bästa. Här tar alla samtalsämnen avstamp i något självupplevt som av någon anledning måste ventileras och sönderanalyseras.

Ni e med oss

Ni är med oss är en av podcast av Mahan, Arjan och Victor. Podcasten gästas av olika inspirerande, kreativa och intressanta människor.

Mord mot mord

Mord Mot Mord är en vanlig snackig podd, fast om mord. Det är lättsamt prat i ett försök att hantera världens allvarligaste ämne.

Konversation

Ett samtal mellan två av vår tids ledande kreativa röster inom konst, teater, litteratur, film, musik och media. I samarbete med Nöjesguiden.

Klassresan

Klassresan är ett intervjuprogram med intressanta gäster som delar med sig av sin klassresa. Lyssnarna får på så sätt nycklar till en större berättelse, den om hur det svenska samhället fungerar och varför vissa lyckas och andra misslyckas.

Hector & Rasmus

Nöjesguidens Göteborgsredaktör Rasmus Blom träffar Hector Apelgren varje vecka för djupsinniga analyser.

Hämndens Timme

Podcast om häxkraft, politik och kultur med Judith Kiros och Mireya Echeverría Quezada. På Nöjesguiden.

Fredagsbus

En gästpodcast i fyra delar.

Dela en flaska

I podcasten Dela en flaska delar Alf Tumble varje månad en flaska vin blint med en krogpersonlighet.

Boeoes Kaelpodden

En gästpodd i fyra delar. Tor och Leo i Boeoes Kaelstigen i en poddserie där varje avsnitt baseras på en eller flera låtar från kommande plattan. Deras andra album – Overcomes Love, Time & Space kommer 20 maj.