Rihannas nya video zzZZzzZz.. förlåt ja somnade

Kakan 23:23 3 Oct 2013

Hej jag är en tröttis. Jag va så sjukt taggad på Rihannas nya video och så såg jag den och ba uhhhhh, näe. Så trött på att jag ska känna mig empowered av strippor och sexualiserade kvinnokroppar, trött på att inte få kritisera det för då bashar jag kvinnor som gör det valet. Äh va tradigt. Men jag är verkligen så bottenlöst trött på det, att för att va den mest powerful kvinnan som ju Rihanna är, så måste det ske på dessa villkor. 

Mina känslor under tiden jag såg videon var:

* jesus christ, strippor och dollarbills, inte en till rnb eller hiphopvideo med det temat. Det är liksom inte nyskapande.

* Mina tankar kretsade mycket kring manssolidaritet och hur Rihanna hypar strippor som män gjort i alla år i musikvideos och IRL. Att för att vara på toppen som hon är, måste hon också göra detta. Jo men tro mig, Rihanna älskar strippor, det har hon ofta signalerat rakt ut. Hon älskar också att strippa, eller dansa kring en sån stång. Svinga sig runt den och skaka bak. 

* Rihanna är dock inte strippa. Hon jobbar inte som det och har inte jobbat som det (nä, det kan jag ju så säkerligen aldrig veta...) och hon har inte samma förutsättningar och arbetsmiljö som strippor. Det är all good att vara strippa, och en del tjänar bra pengar och vissa gör det för att dom älskar det och andra för att det inte finns ngt alternativ. Men Rihanna har ett alternativ och just därför blir jag provocerad. Hon behöver aldrig ta konsekvenserna av att vara en strippa, men samtidigt så kan hon leka lite med yrkets "fördelar" i videon, utan att behöva ta nackdelarna. At the end of the day går hon hem till sitt mansion och tycker sig kunna välja när hon vill bli sexualiserad. Eller inte.

* Mest undrade jag, varför vill hon ha en sån video. För mig ligger en artist värde så himla mycket i att tänka nytt och presentera nya vinklar av sitt artisteri. Well..

En kompis till mig på facebook skrev; "det enda jag kunde tänka på var undergång". Kanske inte just Rihannas undergång, kanske mer generellt om den globala och politiska undergång som verkar drabba hela jävla världen just nu. Men jag förstod. Kändes som om hon hade gett upp, bara att köra på med de säkra korten.

Alltså, min fråga handlar inte om varför hon vill strippa eller skaka sin röv. Jag skuldbelägger inte hennes sätt att marknadsföra sin kropp och musik i ett. För mig är Rihanna bara smartare, mer innovativ än att göra så slentrianmässiga videos. Ba really? Päls och dollars i trosan?? 

Mest e jag väl bara trött på hela världen. Denna upprepning som jag aldrig kan sluta med, för den fortsätter stämma och återupprepas. Jag är inte liberal, jag tycker inte feminism är att samma sak som den sexuella frigörelsen om det är att behöva sexualisera sig själv för att nå frihet. Och jag är så fuckin trött på att behöva ta emot kritik om att jag inte stöttar kvinnors val när jag talar om detta. Jag talar om det facit som de strukturella förtrycken ger. Så trött på det att jag somnar. Somnar sittandes rakt jävla ut. Jag e liksom inte upprörd eller arg över denna video utan mer zzzzzzzzzzzzzzzzzz. MEN, videon kommer också fundera som the big pepp för så himla många brudar all over the world. Och då kör vi igen, vi ba uppfinner det patriarkala hjulet igen och igen och igen.

 

Godnatt.

Fler blogginlägg från Kakan