Nu är det sluttramsat

Björn Werner 16:01 5 Apr 2015

En tramsare går sin sista vandring. Foto: Kelly J. Waller

En gång, ganska nyss, var Varan-TV det roligaste som fanns. Ganska nyss var folket på absurdistsnuskiga tidningen Mega Python Sveriges främsta skämttecknare. För bara några år sedan var Nöjesguiden en tidning som stalkade hovreportern Daniel Nyhlén i flera dagar, gjorde uppslag om att vara full i 24 timmar och hånade sina läsare för att de inte var coola nog.

Det finns ett ord som sammanfattar allt detta. Ett ord som börjar glömmas bort.

Trams.

I vår tid där allt är på blodigt allvar finns ingen plats för menlösa dumheter längre. Istället för Varan-TV, tjötig politisk standup med Soran Ismail. Istället för vulgära Mega Python – förnumstigt politiska satirteckningar i Galago. Istället för att vara 24 timmar full – långa inlägg om yttrandefrihetens gränser i Nöjesguiden.

Det är en fruktansvärd utveckling. Även om både Varan-TV och Mega Python nu känns deppigt daterat är det synd att ingen längre tar spjärn mot det viktiga och seriösa. För när allt är på allvar är nämligen också inget på allvar. Om allt är viktigt är också ingenting viktigt. Istället för att låta tramset vara en plats för en stunds kontrollerad nihilism måste allt, till och med det menlösa och idiotiska, upphöjas till något relevant.

Jag vet, för jag har själv trampat i fällan. Under mina år på Nöjesguiden har jag skrivit drösvis med krönikor om konstens egenvärde, om pausat kaffe, om rullstolar som borde vara gratis. Varför? För att det känts viktigt. Har velat utnyttja mitt lilla utrymme i media till att bidra, förändra. Kanske har jag gjort det. Kanske inte.

Men jag vet också att jag hade gjort ett viktigare bidrag om jag hade vågat tramsa mer än jag gjort. Istället för att bidra till ett mer upptrissat och hetsigt debattklimat kunnat peka ett välbehövligt fuck you till alla förbannade åsikter, twitterideologer och livsstilspolitiska, New York älskande, Nytorgsfräscha, 40 år gamla 25-åringar och ingående recenserat en påse chips istället.

När jag nu efter fyra år slutar som göteborgsredaktör och bloggare på Nöjesguiden är det tramset jag är mest stolt över. För är inget trams – så är allt trams.

Tack för mig.

 

Mina tre bästa krönikor

Välkommen till Tjackeborg

Tillbaka till Fiskebyn

Konststaden Göteborg? (första!)

 

Några goa blogginlägg 

Nöjesguidens bloggare blev GT-reporter för en dag

Sauron bygger nytt i Göteborg

Skräckbilderna från Hagabadet

En header blir till

Bossen älskar dig inte

Profeten av whatever

 

Annat kul

Jakten på den ultimata liken

Barnmat för fint folk

 

... och vill ni nått, maila bjornwerner@gmail.com

 
 

Fler blogginlägg från Björn Werner