Löfven borde bli mer som Sverigedemokraterna

Björn Werner 18:57 15 Dec 2014

Nu är det valrörelse igen. Tre partier står för tre politiska vägval. Tre olika lösningar på bostadsbrist, arbetslöshet, sviktande välfärd. Tre olika framtider för Sverige. Men bara Sverigedemokraterna ger en klar bild. Du håller inte med? Vi testar med tre frågor.

Vad vill Moderaterna?

Vad vill Socialdemokraterna?

Vad vill Sverigedemokraterna?

På två av tre är svaren långt ifrån enkla. Moderaterna hade en hel mandatperiod på sig att förklara vad alliansprojektet bortom sänkta skatter egentligen var. Man misslyckades och förlorade valet. Vi vet i alla fall att de vill bilda en Alliansregering och ”ta ansvar”.

Och vad vill Socialdemokraterna? Om vi ska tro den nyfällda budgeten: lite mer nya jobb, lite mer offentlig välfärd, lite högre skatter. Kanske. Om de inte ska samarbeta med allianspartier som ju vill se lägre skatter och privatiseringar.

Sverigedemokraterna däremot. Där råder ingen tvekan. De vill minska invandringen, ta pengarna som läggs där och investera i de som redan bor i landet. På så sätt, säger de, löses alla upptänkliga problem vi brottas med. I söndags konkretiserades med Björn Söders uttalanden i DN tydligt vad partiet på sikt är ute efter – att skapa en homogen svensk nationalstat. Ett land byggd på en enda kulturell identitet.

Om vi lägger bort det uppenbara faktum att resonemangen vilar på såväl felaktiga som inhumana grunder och ser på det med PR-konsultens kalla blick är slutsatsen deprimerande. Jag är ledsen att säga det, men Sverigedemokraterna är just nu de med bäst pitch. De enda som har något clout när de säger sig sikta på 50%.

Tänk om Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven skulle ha samma självförtroende som Björn Söder.  Trodde att deras idé var stark nog att få med sig ett halvt folk. Vågade säga vad de tycker även om det leder till twitterstorm hos en status quo-älskande elit. Vilken valrörelse!

Men antagligen blir det tre månader av strategiprat och marginaljusteringar i budgetar ingen bryr sig om. 

Sverigedemokraternas vikarierande partiledare Mikael Karlsson sa när nyval utlystes att det skulle handla om massinvandringen. Och det kommer det att göra.

Helt enkelt för att ingen annan har något bättre att prata om.

 

Fler blogginlägg från Björn Werner