Varför vi inte får kalla SD fascister

Björn Werner 17:25 9 Dec 2014

Timbromännen på väg hem från lekstugan.

Varför är det så viktigt för borgerliga debattörer som timbromännen Markus Uvell, Ivar Arpi och Andreas Johansson Heinö att med näbbar och klor slåss mot en brännmärkning av SD? Är det deras liberala, sanningsälskande patos, eller helt enkelt för att de tjänar på ett 13% stöd av ett SD med gott anseende?

Rakad skalle. Bombarjacka. Patch med svensk flagga. Vita snören i fjortonhålskängorna. När jag var liten var detta det läskigaste som fanns. Nynazisterna. Idag sitter ett parti med direkta rötter i 90-talets barndomsångest i Sveriges riksdag. De skriker hora och babbe, slungar järnrör, citerar krigsdikter, skapar parlamentariskt kaos, jublar när de tvingar fram extra val och driver nu stenhård, öppen kampanj mot invandring.

Ändå får vi inte kalla dem nyfascister.

Artikeln från Forskning och Framsteg som slår fast att ledande forskare inte anser att SD går att definiera som fascistiskt ger borgerligheten vatten på sin kvarn. ”Forskningen ger inget stöd” twittras det med vetenskapens flagga i topp: ”De är faktiskt socialkonservativa!”.

Timbromännen har rätt i det de säger. Vetenskapen kan inte slå fast något som ännu inte hänt. SD är inte i strikt vetenskaplig mening fascister. Än.

Men undrar var samma vetenskapliga iver håller hus när Annie Lööf kallar Socialdemokraterna för socialister. När GPs Malin Lernfelt kallar Vänsterpartiet för kommunister. Trots att partierna näppeligen ur någon definition idag kan kallas annat än socialliberala är arvet, rörelsen, medlemmarna då bevis nog för att utan peer reviewade-artiklar sätta stämplar för att vinna retoriska poänger. Samma sak gäller för övrigt vänsterns utmålande av borgerliga partier som nyliberaler.

Och ändå får inte vi kalla Sverigedemokraterna nyfascister.

Det borgerliga hyckleriet kan lösas på två vis. Antingen sitta på händerna och vänta på att Sverigedemokraterna fullbordat sin uppenbara rörelse från rakade skallar till parlamentarisk makt och med vetenskapliga definitioner alltså kan kallas nyfascister.

Eller välja anständigheten. Stå upp för vår krisande demokrati.

De så kallade socialisterna och kommunisterna har valt rätt. Klarar borgerligheten det?

För den som vill förkovra sig mer i den vetenskapliga definitionen av nyfascism, läs här.

Fler blogginlägg från Björn Werner