Vuxenguide: Så flyttar du!

14:27 6 May 2014

I den bostadsundersökning vi gjorde tidigare i år framgick det att 61 procent av Nöjesguidens läsare har flyttat fem gånger eller fler. Det kan tyckas att en viss rutin borde uppstå, men faktum är att det är rejält mycket att tänka på när du flyttar. Vi har därför satt ihop en guide med de viktigaste punkterna.

Att flytta titt som tätt har blivit ett nödvändigt ont för de allra flesta med aspirationer att bo i Stockholm, Göteborg eller Malmö. Jag har själv flyttat åtminstone sju gånger sedan jag anlände till huvudstaden i början av millenniet. Vi flyttar av många olika anledningar, ibland för att vi vill, men ofta för att vi faktiskt måste. Förutom att det kan vara fysiskt påfrestande – den där samlingen med samtliga Wahlströmsböcker skulle kanske med facit i hand ha fått stanna i barndomshemmet – är det också mycket saker att tänka på. Oavsett om du flyttar för att du vill eller för att du måste sparar du både nervtrådar och pengar på att ha lite framförhållning. Du äger till exempel ingen lagenlig rätt att få ut semesterledighet för flytt, även om vissa arbetsgivare har valt att skriva in detta i sina kollektivavtal. Fråga därför i god tid vad som gäller på just din arbetsplats. Oberoende av om du flyttar till en bostadsrätt, hyresrätt eller andrahandslägenhet – själv eller tillsammans med någon – finns det vissa saker du alltid behöver ta hänsyn till. Vi har hela listan.

Försäkring
Kanske den enskilt viktigaste punkten att ha koll på. Vare sig du bor i första, andra eller tredje hand är det första du bör ta reda på huruvida du är försäkrad eller inte, både för din och lägenhetsinnehavarens skull. Om du till exempel orsakar en brand kan du annars bli skadeståndsskyldig i händelse av att hela huset brinner ner. 

Internet
Bredband åt folket, men att säkra upp ett internet-abonnemang kan vara svårare än vad du tror, om det inte är så att du sitter på ett längre lägenhetskontrakt. Kolla först vilken leverantör din blivande bostad är ansluten till. Är det ett tillfälligt boende kanske mobilt bredband kan vara ett alternativ. Tänk på att många internetleverantörer har lång väntetid på nyinstallationer.

TV
Precis som i fallet med internet har de allra flesta leverantörer av digital-tv idag bindningstider från tolv månader och uppåt, vilket för korttidsboenden kan göra alternativ såsom exempelvis Magine eller Viaplay mer intressanta. Du måste alltid betala tv-avgift förutsatt att du har en tv-mottagare, oavsett om du bor i andrahand eller inte, eller om du ens har avtal med en tv-leverantör.

El och gas
I de flesta fall är det du som ska teckna elavtal om du står på kontraktet, och du behöver både ett avtal med nätägaren och själva elleverantören. Det enklaste sättet att teckna ett nytt avtal är att använda sig av någon av de prisjämförelsesajter som specialiserar sig på just el. Om du säger upp ditt elavtal vid flytt avslutas oftast också ditt gasavtal automatiskt.

Adressändring
Är det en längre tids boende du flyttar till bör du både adressändra samt uppdatera dina uppgifter i folkbokföringen. Detta gör du på adressandring.se respektive Skatteverkets hemsida, och du är enligt lag skyldig att göra det senare då det exempelvis ligger till grund för vad du ska betala i skatt. Det är också i denna veva som du beställer eventuell eftersändning av post.

Att sälja en lägenhet
Om du säljer ditt nuvarande boende har du rätt att dra av kostnader för saker som mäklararvoden, renoveringar och städning. Detta kan din mäklare vara skyldig att hjälpa dig med, se bara till att spara kvitton på allt. Har du gjort vinst på din försäljning är du skyldig att skatta på den, en utgift som du dock kan välja att skjuta upp för att istället betala en viss ränta på den eventuella vinsten. 

Samboavtal
Flyttar du ihop med någon? Då kan det vara läge att skriva ett samboavtal där det tydligt framgår vad som ska hända med lägenheten om förhållandet tar slut. Med ett upprättat samboavtal upphör sambolagen att gälla och det är istället det som står i avtalet som reglerar vem som får vad. 

Flyttkartonger
Först och främst – riktiga flyttkartonger är vansinnigt mycket bättre än till exempel bananlådor. Det är värt det! Men det skiljer rätt mycket i pris beroende på inköpsställe, och kvaliteten är i princip densamma, så jämför gärna ett par butiker innan du slår till.

Flyttfirma
Om du unnar dig flytthjälp bör du först ställa dig frågan vad exakt du behöver hjälp med. Är det “bara” någon som kommer med bil några timmar och hjälper dig att bära kartongerna, eller behöver du också hjälp med packning och flyttstäd? De flesta flyttfirmor tar betalt per arbetad timme. Tänk också på att de ofta är uppbokade på fredagar och runt månadsskiften.

Telefoni
Skoja, vem i hela friden har fast telefon idag? Mobilen tar du med dig.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!