Foto: Hamid Ershad Sarabi

Så vet du om ditt ragg har någon annan – på Instagram

14:24 15 Oct 2015

Vissa hävdar att det är ohälsosamt att internetstalka sina ragg, och det är knappast nån spabehandling för psyket att få reda på saker som sårar en. Men om man ändå ska vara ledsen är det lika bra att bli det sooner rather than later.

Den bästa kompassen vi har i sådana här situationer är vår magkänsla. Om något känns shady så är det förmodligen det. Att lightstalka handlar om att ta reda på varför det känns så. Det är ett alternativ att ta till när en behöver få svar på frågor som ingen annan kan, eller vill, ge en.

Jag har skrivit en guide för Instagram. Kortfattat handlar mina tips om att skapa dig en uppfattning om vad personen har för rutiner just där. Det är först när du känner till dem som du kommer reagera när hen gör något avvikande (och det avvikande kan vara en indikation på att hen har ett annat haff). Med den här guiden får du lite mer makt i dina egna händer.

1. Följare
Håll koll på personens följarlista. Om hen följer ett lågt antal personer, låt säga 120 stycken, är hen förmodligen picky med vilka den trycker follow på. Det betyder med andra ord att en följning betyder mer för den här personen än vad det gör för nån som följer runt 1000 personer.

Vilken typ av personer följer hen? Försök hitta ett mönster – följer hen kollegor? Vänner? Kändisar? Om det är en heterokille du stalkar och könsfördelningen verkar vara 80% tjejer och 20% män så förelår jag att du hör med din magkänsla vad du ska tänka om det.

Vilka har hen börjat följa nyligen? Håll koll på vilka nya personer hen lägger till. Speciellt om du är i en fas då det känns som att det ni har är åt helvete.

2. Likes
Under sektionen “Followers” kan du se vad vad de du följer pysslar med. Här får du upp information om vilka slags bilder, och framför allt vems, någon gillar. Har hen likeat massvis med “snygga” selfies på olika personer? Magen har nog nåt att säga om det. Vilka likear alltid hens bilder? Håll koll där med för säkerhets skull.

Likear hen dina bilder? I så fall, vilka? Om personen har ett psykopatbeteende vet den med sig att den inte “ska” likea snygga selfies på andra eftersom den informationen kan komma upp i flödet ovan. Och förresten! Om hen likear en selfie på dig som du la upp för några veckor (eller aslänge) sen så betyder det att den är intresserad av dig. Men det vet väl alla redan?

3. Taggar
Var och av vem är hen taggad? En gång när min vän lurkade runt på Instagram hittade hon en bild som var tagen från hennes spans sovrumsfönster. Bilden var tagen av en tjej som ragget nyligen börjat följa. Förutsatt att ens ragg inte har en sinnessjuk utsikt, och tar betalt för att visa upp den, kan den bilden bara betyda en sak.

Brukar hen tagga andra personer i sina bilder? Kolla även in deras bilder för att se om personer förekommer där.

Tar hen bort taggar på sig själv? I så fall är det nåt den vill dölja, vilket kan vara allt från ett fult face till en koppling till en person hen inte vill länkas ihop med. Håll koll på taggetiketten på personens bio.

5. Motiv & bildtext
Vad föreställer bilden? Ju mer luddig och subtil bilden och/eller bildtexten är, desto större är sannolikheten att personen vill skicka ut ett budskap till en specifik person. Låter flummigt när jag ska förklara i text, men då och då blir vi alla Drake-poeter som vill dela med oss av nåt djupt.

Var är fotot taget? Gör anteckningar. Vem har tagit bilden? Om det är en bild som hen inte kan ta själv (typ helkroppsbild) kan du fundera på vad/vem som använts som fotoassistent; en selfiestick eller en livs levande människa?

Och glöm inte: Bilder på (andras) händer är intimt.

6. Kommentarer
En kommentar är mer “värd” än en like. Inte hos alla, men hos många. I den meningen att människor tenderar att kommentera på de bilder som tillhör personer de känner eller där bilden visar nåt anmärkningsvärt. Det gäller förstås inte alla, men ni fattar.

Var uppmärksam på internskämt och jargonger i kommentarsfältet. Om personen får en kommentar på sin bild som du inte förstår av ovannämnda skäl är hen förmodligen en nära relation till den som kommenterat. Hur nära? Endast fantasin sätter gränser.

Läs också: Emilie Roslund: "Varför vill alla killar ha barn med mig?".

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!