Var ska man quiza i Helsingborg i vinter?

10:01 22 Nov 2018

Mörkret börjar lägga sig över Helsingborg och att samla vänner, bekanta och familj för att ge sig ut för att quiza börjar bli lika vanligt som två röda och en grön på vägen över till Danmark. 

Ja, quizandet har verkligen tagit Helsingborgarna med storm och vi begav oss ut för att testa var de bästa quizen fanns i vår lilla stad. Vi tog oss till Norrbro, som valt att göra om sitt quizformat: istället för att köra varje onsdag så kör man nu en gång i månaden, men väljer att samarbeta med lokala trubadurer för att få ett mer levande quiz. 

Morgan Dahlqvist och Pontus Assarsson står för underhållningen och levererar spännande frågetävlingar hela vintern. Malin på Norrbro menar att man på detta sätt får ett quiz med själ i, bättre priser och ett sug efter tävlandet när man minskar antalet quizkvällar. 

Hamnkrogen i Helsingborg kör ett liknande arrangemang ihop med RM Duo, men till skillnad från Norrbro kör man varje fredag och från 18:30. Redan från första kvällen när Hamnkrogen testade att ha quiz har det varit en succé, folk i alla åldrar tar sig hit för att få vara med i frågetävlingen. Frågor blandas med covers och stämningen stiger ju längre kvällen går. Själva quizen kanske inte alltid hamnar i fokus, men det gör inte så mycket. Det känns som den perfekta förfesten en fredag när afterworkölen börjar lämna kroppen. 

O’learys väljer att köra ett annat upplägg, men även här hittar man ett levande quiz. Frågorna ställs via tv-skärmar och här blandas sportklipp med musikvideos, således gäller det att ha en bredd i sitt lag om man ska ha en chans att ta hem detta quiz. Även här är det fredagar som gäller, men med en lite senare starttid, klockan 20:00 kör man igång och det är nästan alltid fullt, så för att få en plats rekommenderas det att boka bord. Om man vill så finns där förmodligen ett quiz att delta i varje kväll och minst lika många varianter, för att ha en chans att vinna krävs en bredd och kanske att bjuda med folk som man anser sig inte ha så mycket gemensamt med. 

Tre - fyra per lag brukar vara det som accepteras och det är vad vi själva anser vara ett bra antal för en rolig kväll. Quizen som vi har valt att testa är vad vi kallar ”levande quiz”, där publiken blir integrerade i frågorna och stämningen hamnar i fokus. Traditionella quiz i all ära, men för att locka ut en större publik tror vi att detta är rätt väg att gå. 

Roligast hade vi absolut på Norrbro, där man helt plötsligt höll armkrok och sjöng allsång. Spontanitet när det är som bäst och ett quiz som kommer att bli mycket välbesökt i vinter.

HELSINGBORGS BÄSTA QUIZ

Vintern närmar sig och quizen börjar komma igång igen efter sommaruppehållet. Så var ska man ta sina vänner och kollegor om man vill ha en riktigt bra quizkväll? Självklart har vi svaret och nedan listar vi vinterns hetaste quizställen.

Pub Norrbro
Satsar på ett levande quiz och istället för varje onsdag så kör man en gång i månaden, ett levande quiz med bra blandning på frågor och alltid i samarbete med en trubadur. Onsdagar från 19:00.

Hamnkrogen
När afterworken börjar ta slut drar RM duo igång sitt musikquiz på Hamnkrogen. Livemusik blandas med frågor och stämningen är alltid på topp. Quizet kan ibland hamna i skymundan när spontandans och allsång tar över detta fantastiska quiz. Fredagar från 18:30.

O’learys
20:00 på fredagar får sporten lämna denna välkända sportbar och det blir quiz för hela slanten. Frågorna ställs med hjälp av tv-skärmarna och här blandas det friskt med allt från sportfrågor till musikvideos. För att ha en chans att vinna detta quiz så bör man ta med sig allt från farmor till lillebror.

The Tivoli
The Tivoli väljer att storsatsa på sitt quiz i vinter genom att lyfta in det i stora salen, men de väljer att köra samma upplägg som Norrbro med bara en quizkväll i månaden. Här är det torsdagar som gäller. De kör igång afterwork från klockan 17 för att sedan starta quizet klockan 19:30. Musik är självklart i fokus, men vissa av följdfrågorna kan handla om i princip vad som helst. Den yngre publiken verkar ha det lite lättare, men det kan bero på att min kunskap om populärkulturen just nu är betydligt mindre än vad man kan önska. 

Telegrafen
Vad är en quizvinter utan Telegrafens numera välkända quiz? Här sätts allmänbildningen på prov och här bör man samla ihop sina mer intellektuella vänner. Allt från kungar till vem som sköt JFK vill de veta och här kör de igång klockan 19 på tisdagar. 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2018.

Krogrecensioner

Kol & Cocktails

Första gången jag satte min fot på Kol under premiären blev jag helt tagen. Konceptet är precis som namnet avslöjar kolgrillat, såväl kött, fisk och skaldjur.

Le Cardinal

Krogen som nog alla Helsingborgare har någon slags relation till. Vi har valt att testa och se om det nostalgiska “krysskortet” fortfarande håller måttet.

Krogrecension: Dandy

Dandy som för många mest är känt för sina senare timmar där dryck, musik och dekadens är i fokus har även valt att fokusera på mat.

Peacock Dinner Club


Foto: Thomas Wal

 

Det är nog fortfarande så att de flesta tänker på Peacock som en nattklubb, och inte en restaurang. Men ”dinner club”-idén är där och även om det känns märkligt att lalla ner några våningar under jorden för att få i sig lite mat är det värt det.

Il Dona

 

En promenad från Hovedbanegården, på en av Köpenhamns äldsta gator Magstraede ligger Il Dona. Stommen är italiensk passion med nordiska rötter och även inredningen följer denna paroll. Bastanta träbord och vita bjälktak samsas med italiensk dukning och familjär lyx. Den ambitiösa vinlistan serveras i bålgetingbon till glas och det finns ett 30-tal flaskor att välja på vid vårt besök.

Moriskan Bistro

 

Vid vad som måste kallas Folkets Parks verkliga A-läge har Moriskans Bistro haft öppet sedan sommaren drog sina första andetag. Läget är ofta viktigare än maten på en uteservering och, tycka vad man vill, Moriskans utsikt beskrivs bäst som ett avsnitt Allsång på Skansen regisserat av Romain Gavras.

Moon Thai Kitchen

 

Vi har hört att Moon Thai Kitchen är som i Thailand. Det visar sig vara fel då vi varken ser tuk-tuks utanför, lady boys eller feta tyskar.