Foto: Amanda Båmstedt.

Vad är grejen med svampodlingar hemma?

11:36 1 Oct 2019

Roligare än att brygga öl och baka surdegsbröd. Är du cool, då har du en hink med sporer hemma just nu.

Just nu har en av mina bästa vänner en rund låda som det växer svamp ur hemma. Den står där på golvet i solljuset och ur den kommer rosafärgad skivling som ser mer vacker än ätbar ut. Det var i våras hon fick sin lilla attrapp för att odla svamp i som 25-års present, vilket också var första gången jag hörde talas om fenomenet. Där och då, i ruset som bara infinner sig på en fest när någon fyller ett kvarts decennium, tänkte jag inte mer på saken. Någon gav henne svamp som var till för att ätas och inte trippa på bara.

Nyligen så visade hon emellertid upp bilder på hur de små liven börjat växa till sig. De veckade svamparna hade letat sig ut ur ett hål på sidan av lådan och såg helt förtrollande ut. Jag som vanligtvis bara kommer i kontakt med svamp i matbutiken eller skogen förstod inte varför inte jag redan hade hakat på den här trenden. För det var det jag upptäckte att det var när jag väl började läsa på om det. Är du cool, då har du en hink med sporer hemma just nu.

Sättet det här funkar på är att snabbväxande mycel kommer i en låda som du sedan vattnar för att starta processen. Det fungerar lite olika beroende på vilket kit du köper, men gemensamt för de flesta är att du låter svamparna växa till sig orörda innan du sprayar dem med vatten för att verkligen få igång det hela. Nästan alla varianter ger dig dessutom flera skördar av svamp, vilket ju är lite bekvämare än att gå ut i skogen. Speciellt de kit som ger dig olika former av skivling är de tacksammaste, eftersom skivling kräver sin expertkunskap i skogen om du inte ska komma hem med något helt oätbart.

Precis som du säkert själv tänker så reagerade även jag på hur otroligt hipster detta låter. En hemsida som säljer en box för odling av ostronskivling på kammaren har till och med följande i sin beskrivning: ”Roligare än att brygga öl och baka surdegsbröd: Starta din egna svampodling hemma på köksbänken! Mer närodlat än så här kan det knappast bli, och ostronskivling är en fantastisk näringskälla som slår de flesta livsmedel i nyttighet.” 

Svampodlingar slår dessutom hipsterfavoriterna surdeg och ölbryggeri på fingrarna i och med att det är busenkelt. Du vattnar, du får svamp, och sen kan du skryta om det.

Precis som den väl målgruppsinriktade texten även säger är svamp ett riktigt nyttigt livsmedel. Hälsoindustrin lovordar de märkliga små sakerna för alla möjliga saker, det är som att svamp blivit det nya acai. Vanliga favoriter som shiitake, ostronskivling och enoki innehåller både protein och vitaminer som B, D och annat nyttigt som selen, koppar och kalium. Dessutom är det en storfavorit hos kockar som letar efter hälsosamma veganska alternativ. Många svampsorter har nämligen en textur som är väldigt lik kött när de tillagats, vilket gör det överflödigt med substitut av sojaprotein eller annan överdrivet bearbetad mat. 

Inte heller är podvärlden förskonad från svampodlingstrendens genomslag. Anders och Måns tog i sin podd Så funkar det nyligen upp att Anders börjat odla svamp hemma i en stock. Eller han hade uppsåt att göra det i alla fall, men hade glömt att hämta ut sina pluggar för att odla shiitake i en död trädstam på posten. Jag tror att han fortfarande fick till det med att odla champinjoner och någon skivling inomhus i alla fall, men det här omnämnandet kändes bara som ytterligare ett kvitto på hypen, trots att det sänds i den ålderdomliga kanalen P1. 

I skrivande stund har min kompis ännu inte skördat sin första omgång av den vackra svampen, så jag kan inte uttala mig om smaken. Kanske är den helt förfärlig, kanske är det godare än alla andra sorter du hittar i butiken eller skogen. Gör det egentligen ens så mycket när det är så vackert och ger en så många hipsterpoäng för så lite ansträngning? Ärligt talat nej, och om dina vänner snart också börjar prata om att de odlar matsvamp hemma bör du inte vara förvånad. Svampkultivering är ju trots allt det nya surdegsbrödet, eller hur?

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 09, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!