Top of the Lake

15:35 10 Sep 2013

Top of the Lake
Regi och manus: Jane Campion
Medverkande: Elisabeth Moss, Thomas M. Wright, Holly Hunter, Peter Mullan

Tui Mitcham stiger ned i den kalla sjön fullt påklädd. Hon är inte där för att ta sig ett dopp, hon är där för att ta sitt liv. Den tolvåriga flickan är gravid men vägrar att berätta vem som är pappan. Det blir inte mindre problematiskt av att Tui råkar vara dotter till bygdens lokala knarkbaron. Poliskonstapeln Robin Griffin är egentligen bara där för att besöka sin svårt cancersjuka mamma men blir snart indragen i ett ovanligt komplicerat småstadsmysterium.

Nedkokad till en deckarbuljong låter Jane Campions Top of the Lake som en slumpmässig sensommardag i Midsomer. Men det sex avsnitt tajta dramat är ett under av kufiska karaktärer som sjuder i sitt personliga mörker. Men framför allt är det exakt vad Elisabeth Moss behövde. Från att ha varit karriäristen Peggy Olson i Mad Men blir hon här något så ovanligt som en multidimensionell snut. En som är människa och dessutom beter sig som en.

Nästan alla figurer i Top of the Lake är mer än vad de utger sig för att vara. När vi följer invånarna i den nya zeeländska småstaden där allt utspelas får vi hela tiden upptäcka nya sidor hos dem. Till den mån att deras förvandlingar blir mer fascinerande än plotten de finner sig i.

Som ett nav för händelserna och människorna som drabbas av dem blir den plats som kallas Paradise. Just här väljer ett kollektiv livsärrade kvinnor att bosätta sig i lastcontainrar. Trots att marken heter Paradise och blickar ut mot ett vykortsvackert sjö- och bergslandskap kan platsen inte fly från mörkret. De färgglada lastcontainrarna utströdda i den sagolika naturfilmsmiljön fyllda med punkterade människor blir i stället en perfekt symbolik för det Campion vill berätta. Om kroppar som handelsvara. Och hur långt en förbrukad kropp orkar bära skammen innan den går sönder.

Top of the Lake sänds måndagar klockan 22 på SVT1.

Texten har också publicerats i Nöjesguiden #7 2013

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 07, 2013.