Foto: Daniel Stigefelt

Tina Rosenfink besökte tre medium på en vecka

16:26 11 Dec 2018

Det började trevande med att tända lite salvia för att rena energin hemma efter en jobbig bakfylla, och slutade med att Tina Rosenfink la sin framtid i händerna på tre olika medium.

Mitt första “paranormala” minne är från när jag var sex år. Några äldre grannflickor klämde in mig i badrummet en eftermiddag när vi lekte och släckte lampan. Vi skulle frammana Svarta madam genom att spola vatten tre gånger med kranen. Jag blev rädd. Men i mitt adrenalinstinna tillstånd önskade jag också att någonting skulle hända. Jag ville så gärna se en läskig gumma i spegeln, men ingen Svart madam kom och ingen fick ögonen utklösta som flickorna hade lovat.

Trots den enorma besvikelsen jag kände så öppnades en fantastisk värld för mig som jag har älskat att utforska. Som liten var jag besatt av magi och spöken. På skolgården tvingade jag mina klasskompisar att leka “anden i glaset” där glaset antagligen var en uppochnervänd plasthink. När hinken inte rörde på sig och ingen ande besvarade frågan “kommer jag få en hundvalp i julklapp” eller “när kommer jag dö” så gick mina kompisar iväg för att gunga på rasten. Jag stannade kvar och sparkade argsint  upp mossan som låg som ett täcke över kullerstenen där vi tidigare lekt. Den upprivna mossan såg lite obehaglig ut när den var alldeles utsliten på marken, så nästa dag samlade jag mina kompisar bakom skjulet och pekade stolt - titta, här är beviset: det är anden i glaset som har rivit upp mossan. Det funkade, spöken finns! ljög jag. Alla blev rädda och jag lyckades nog skrämma upp mig själv lite. Vilket galet barn.

Det senaste året har mitt ockulta intresse fått en nytändning.  Det började trevande med att ha en ametist i väskan och tända lite salvia för att rena energin hemma efter en jobbig bakfylla. Därefter har det eskalerat: jag har lånat ut min butik Vintageklubben till tarotkurser, gått på seanser och kommunicerat med avlidna släktingar. Välkommen till min spirituella resa genom andevärlden.

Jag har träffat tre mediala vägledare (är det CA att säga spådam?) och ställt samma fråga till samtliga: var sjutton är min karriär på väg?

Medium #1 - Eva i Skanstull
30 min för 450 kr
Långt ner på Ringvägen ligger en liten lokal där mitt första besök ska äga rum. Eva börjar med att frågar om jag vill att hon ska läsa av min energi eller ta kontakt med mina anhöriga i andevärlden. Det sistnämnda låter lockande och jag säger att hon gärna får försöka. Eva berättar då att en man följt med mig in i lokalen och att han befinner sig med oss just nu. Jag skriker inombords. Det är kanske det läskigaste jag hört i hela mitt liv.

Utifrån det hon förklarar misstänker jag att det är min bortgångna morfar som hon ser i rummet och det känns förvånansvärt tryggt. Jag berättar för Eva att jag vill ha medial vägledning gällande min karriär och framtid. Hon, tillsammans med min döda morfar, ser att jag har tre vägar att gå i livet:

Fortsätta med mina två jobb och våga ta mig an projekt tillsammans med en annan person för det kommer bli bra om jag lyssnar på min magkänsla.

Studera. När jag frågar vad jag ska plugga till så kan hon inte ge mig ett mer exakt svar men berättar att det kommer bli aktuellt om några år.

Skriva en bok. What!! Vad handlar den om? Eva ser boken framför sig men upptäcker att många sidor är tomma, boken är ännu inte färdig. Eva, den är inte ens påbörjad, säger jag.

Hennes slutsats är att jag inte ska oroa mig för min karriär, både hon och min morfar säger att det kommer ordna sig. Däremot vill Eva prata om något annat. När hon tittar på mig ser hon ett långt led med både kvinnor och män bakom mig; alla är döda häxor. I min släkt finns det tydligen en lång blodslinje av spirituella personer, allt från de som kunde kommunicera med döda, till häxläkare. Eva uppmanar mig att släktforska, hon är övertygad om att nån “tokig tant” i min familj egentligen var spirituell. Jag blir over the moon glad över det här. Jag kommer från en häxsläkt! Innan jag går får jag ett varnande finger av Eva, att det är strängt förbjudet att experimentera med en ouija board (alt. anden i glaset) för hon ser att andar har lätt att knyta sig an vid mig men att jag gärna ska fördjupa mig i det spirituella.

Medium #2 - Johanna på Medis
60 min för 750 kr
I en källarlokal, intill en tvättstuga, gömmer sig Johannas studio. Trots att vi är under marken så är det en mysig interiör. Johanna ber mig blanda en tarotlek så fort jag sätter mig ner och att tänka intensivt på frågan jag vill ha svar på. Viskande säger jag att jag vill ha vägledning i karriären. Det första jag sedan gör är att dra upp ett kort med döden på. Mitt hjärta sjunker, vad betyder det här? När ska jag dö? Johanna försäkrar mig att hon inte kan se när jag kommer dö, utan att kortet death symboliserar ett avslut. Jag tänker på mitt tråkiga kontorsjobb jag lämnade för ett halvår sedan. Undra om kortet syftar till det? Hon fortsätter att tolka korten och jag är måttligt intresserad. Ärligt talat minns jag inte så mycket mer än att hon pratade om ett roligt projekt som jag har på gång (precis som Eva också påpekade!). Hon ber mig även lägga februari på minnet, för det kommer vara en gynnsam månad för karriären.

Här kommer sedan en vändning i vår session som lämnar mig konfunderad. Det är nämligen ugglan som träder fram och presenterar sig. Johanna ser att jag bär med mig en silvrig uggla som är min guide här i livet. Ugglan kan manifestera sig på olika sätt, i drömmar, i teckningar eller att jag ser en riktig uggla utomhus. Den kommer hjälpa mig på traven till att finna svar. Det hela känns väldigt Twin Peaks och trots att jag älskar märkliga och mystiska fenomen så flyger detta över mitt huvud, så att säga.

Medium #3 - Emma i Liljeholmen
Tre tarotkort kostar 350 kr
Det sista mediet som jag kontaktar jobbar lite annorlunda än de andra. Jag får dra tre tarotkort som var för sig representerar dåtid, nutid och framtid. Emma ger snabba förklaringar, ingen död morfar eller silveruggla den här gången tyvärr.

Dåtid: Det första kortet jag får upp är The fool. Emma förklarade att The fool symboliserar en nystart men att det nödvändigtvis inte behöver innebära att det var dags att sluta på ett jobb, utan att det snarare föreslår att jag är uppmärksam på andra möjligheter. Jag bekräftar att jag slutade på ett jobb tidigare i år.

Nutid: Nästa kort jag får upp är Death. Det knyter sig i magen, det är dödskortet igen. Även Emma är tröstande när hon ser min förskräckta min. När döden dyker upp i en karriärs-läggning betyder det att det är dags för mig att bestämma om mina nuvarande jobb verkligen gör mig lyckliga. Emma frågar om jag har en hobby som skulle kunna bli en inkomstkälla för döden förespråkar att lämna det tråkiga och hitta passionen igen. Synd att mina hobbys innefattar pasta i sängen framför The Office (den amerikanska såklart).

Framtid: The star lyser upp bordet med tarotkorten och Emma talar om för mig att jag inte kunde fått ett bättre kort. Hurra! Stjärnan indikerar att stora möjligheter väntar. Skulle jag söka jobb just nu skulle jag briljera på arbetsintervjuer tydligen. Jag frågar Emma hur mina existerande arbetsförutsättningar ser ut eftersom ett nytt jobb inte är så aktuellt, och jag fick rådet att försöka hitta balans i vardagen och lita på min magkänsla.

I retrospekt så önskar jag att Eva också hade lagt tarotkort för det skulle vara så intressant att se om jag hade fått döden hos alla. I övrigt så skulle jag inte rekommendera att besöka spådamer så snabbt inpå varandra som jag gjorde, eftersom det tog ganska många dagar att bearbeta informationen de uppgav. Personligen så var Eva min överlägsna favorit för hon sa så himla konkreta saker, medan de andra två var av det flummigare slaget och var snarare peppande än informativa. Eva va, vilken jävla häxa!  

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!