Pressbild

”Tanken är att få en ny dimension på filmupplevelsen”

13:43 17 Dec 2021

Nöjesguiden har pratat med hjärnan bakom mat- och filmkonceptet Taste the Scene som introducerar nya filmmenyer inför våren 2022. 

I november sjösattes idén att låta stockholmarna äta som på film. Den kulinariska tolkningen av 00-talsklassikern Amelie från Montmartre välkomnades med öppna armar och hungriga munnar och efter nyår utökas utbudet med ytterligare tre menyer och feelgoodfilmer; När Harry mötte Sally, The Grand Budapest Hotel och E.T.

Genom Taste the Scene kan man ihop med en utvald film från SF Anytime beställa hem en gastronomisk tolkning av filmen ifråga, framtagen av ingen mindre än Restaurang Mathias Dahlgren. Under filmens gång får tittaren instruktioner om när det är dags att öppna och smaka på de olika rätterna. Konceptutvecklaren Malin Berggren Lundell har hittat på idén.

Vilken är enligt dig århundradets mest oförglömliga matrelaterade filmscen? 
— ’Spaghetti speciale med massa frikadeller'-scenen i Lady och Lufsen. ’Mamma mia, hundar börjar tala mat!’ - oförglömligt.

Varifrån kom idén till Taste the Scene och hur har ni arbetat fram konceptet?
— Efter att ha jobbat med "experiential events" i London och New York i 10 år flyttade jag hem till Stockholm 2020. Pandemin kickade in ungefär samtidigt vilket gjorde att jag var hemma lite för mycket och kollade lite för mycket på film. Då föddes Taste the Scene.
När jag pitchade idén till Restaurang Mathias Dahlgren, som jag visste delade min vision om kreativitet och mat, var konceptet givet. Stockholm skulle få nånting nytt, en opretentiös gastronomisk underhållning utöver det vanliga.

Hur fick du med Restaurang Mathias Dahlgren på tåget?
— Jag har inga problem med att kontakta folk jag inte tidigare träffat, och jag visste att idén var bra. På de premisserna ringde jag och pitchade idén. Att de skulle vara så fantastiska att jobba med och att vi skulle klicka så bra, hade jag aldrig kunnat förutse.

Ni startade i november med Amelie från Montmartre som gjorde succé och nu utökas utbudet med tre andra filmer. Jag som fick testa upplevelsen tyckte att Taste the Scene tillförde något särskilt till tittandet. Jag fick se den rätt cringeiga filmen med nya ögon. Är det just det som kallas för en multi sensory-upplevelse? Vad är vitsen med det? 
— Underbart! Det är absolut det som är tanken, att få en ny dimension på upplevelsen. I vanliga fall när man ser på film så använder man sin syn och hörsel och vad Taste the Scene går ut på är att addera fler sinnen; smak, doft och känsel, för att på så sätt förstärka upplevelsen och känna att man upplever filmen, inte bara "tittar på" som åskådare.

Malin Berggren Lundell foto Lennart Weibull

Vilka filmer gör sig bäst som mat? Vilka är kriterierna?
— Framförallt behöver det vara sjukt bra filmer. Men det är bra om filmerna innehåller ett par scener med konkreta matinslag och några scener som är mer abstrakta. För det senare utgår vi från tankar såsom "hur smakar kärlek" och "hur smakar månen"- alltså mer brett och fantasifullt.
Vi får många förslag på filmer, vilket vi älskar att ta emot och har tagit ombord. Alla filmer funkar inte för konceptet, men förvånansvärt många gör ändå det.

Kan vi förvänta oss andra genrer än feelgood? Kanske någon skräckklassiker mer rått kött och snigelslem på menyn? 
— Ja absolut, men kanske inte just snigelslem haha! Men man ska aldrig säga aldrig.
Vi börjar ju från scratch och behöver introducera oss för en helt ny publik och då passar klassiska filmer bra - och feelgood-filmer är också väldigt härliga att äta till. Men vi kommer absolut att glida in på både action och skräck lite längre fram.

Apropå rått kött: har ni vegetariska/veganska alternativ? Hur tänker ni kring detta med matallergier? 
— Vi har satsat och kommer fortsätta satsa på gröna menyer. Menyn för Amelie var exempelvis vegetarisk. Menyernas innehåll kommer dock att variera väldigt mycket beroende på film. När menyn väl är satt kan vi tyvärr inte anpassa oss till alla allergier, men nöt, gluten och vegetariskt kan vi anpassa, dock inte vegansk eller laktosfri kost.

Vad har du för drömfilm du skulle vilja blev tolkad av Taste the Scene?
— Jag har så många filmer jag vill tolka – men några jag tänkt på är Jurassic Park, Fucking Åmål och Hajen. Tänk att uppleva Jurassic Park i en skog, Fucking Åmål i en skola och Hajen på en båt. Det är lite ditåt som Taste the Scene är påväg. Att skapa multi-sensoriska upplevelser, "site specific" events där vi går ett steg längre. Gästerna ska känna att de själva är med i filmen med alla sinnen.

Årets julklapp är en evenemangsbiljett och det känns som att Taste the Scene-upplevelsen är som gjord för att lägga under julgranen.  Hur skulle du sälja in Taste the Scene i stugorna som den absolut bästa julklappen?
— Helt ärligt tänker jag på hur glad jag själv skulle bli om jag skulle få en julklapp av en vän, en familjemedlem eller partner där de vill dela en kväll med mig, en bra film och mat från Mathias Dahlgren. När det är mörkt, kallt och jäkligt känns det ju som den i särklass bästa kvällen?

Någon filmisk julklassiker du inte kan tänka dig att klara ledigheten utan?  
— Fanny och Alexander. Alltid.

Läs mer på tastethescene.com

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!