Sydafrikansk queer-duo ska vända upp och ner på Inkonst

17:49 18 Nov 2019

Svett, träningsvärk och glitter på okristliga ställen väntas när FAKA tar över Inkonst tillsammans med Malmös just nu mest up and coming DJ Rumina.

På fyra år har Fela Gucci och Desire Marea blivit en allt hetare duo på den globala queer-scenen efter starten i sydafrikanska Johannesburg 2015. De båda skapar en eklektisk estetik med sina artistiska uttryck som har sin grund i svart sydafrikansk queerkultur. Avtrycket de gör är tydligt och så starkt att Youtube utfärdar epilepsi-varning på deras musik.

Den 23 november kommer FAKA till Malmö och bokaren Mika Hallbäck har väntat ihärdigt sedan det första mötet med gruppen 2018.
– Vi stötte på FAKA på Nyege Nyege Festival i Uganda 2018 och föll pladask. Vi har sedan dess bara väntat på att de skulle befinna sig någonstans nära, och så blev nu fallet, säger Mika Hallbäck.

Inkonst är inte ensamma om att dra i den sydafrikanska duon som gjort sig välkända för sina liveframträdanden. Under hösten har man bland annat besökt Kina, Sydkorea, Slovenien och Tyskland. Det är inte helt lätt att sätta fingret på vilken genre FAKA rör sig inom. Det är tempofyllt, influenserna är breda och de går i bräschen för queer-kulturen i Sydafrika.
– Jag är försiktig med att kategorisera musik, inte minst för att allt det intressantaste händer på gränserna och i tomrummen mellan. Men FAKA är dansant, energiskt och kaxigt. Lägg till aspekten av hur pass edgy de är i sin hemmiljö i Sydafrika och du får ett extra lager av förundran. De gör något livsviktigt och livsfarligt, vilket ofta kan vara svårt att föreställa sig i vår trygga svenska bubbla.

Youtube ger väl en hum om vad man kan förvänta sig men den som känner till FAKA vet att det är något som ska upplevas live i eufori och svett från dansgolvet.
– Publiken kan förvänta sig våta strumpor, träningsvärk i ljumskarna och glitter på okristliga ställen, säger Mika Hallbäck.

Från lokalt håll ställer Malmö-DJ:n Rumina upp som support och inleder kvällen med sin dansanta musik och kreativa låtbyggande. Och ska vi tro på Inkonst kan det vara en av de sista gångerna vi får se henne som förband.
– Rumina är, handen på hjärtat, Malmös mesta DJ. Hon får en gammal gubbe som mig att återfå hoppet på att DJ:ande som konstform inte är utdött i en era av slätstruken och självmedveten tristess. Hon använder låtar som legobitar, och bygger allt från piratskepp till sagoslott. Vi försöker boka henne så ofta vi kan nu, för snart är hon kanske för upptagen med att turnera jorden runt.

Och Rumina har redan introducerats tillsammans med några av de allra största på den elektroniska scenen. I oktober delade hon kväll med både DJ Stingray och Solid Blake, frekventa på bland annat Berghain i Berlin. Under 2019 har hon varit gästredaktör och musikväljare på P3 och i senaste upplagan av Musikhjälpen agerade hon Kvällens DJ.

Foto: Nick Widmer

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!