Plastikkirurgin är en växande industri. Årligen utförs ca 25 000 estetiska plastikkirurgiska ingepp i Sverige.Plastikkirurgin är en växande industri. Årligen utförs ca 25 000 estetiska plastikkirurgiska ingepp i Sverige. Så hur snygg kan man bli med knivens hjälp? Eftersom vi verkligen känner för ett nytt vackert yttre träffade vi plastikkirurg Ulf Samuelsson för att reda ut begreppen mellan implantat, snitt, lyft och fettsug.
Ulf Samuelson är chefläkare och kirurg på Akademikliniken, som är ett stort privatsjukhus enbart till för estetisk plastikkirurgi i Stockholm. Ulf har arbetat som plastikirurg sedan 1988, huvudsakligen inom rekonstruktiv kirurgi men nu arbetar han alltså heltid med estetiska ingrepp.
Vad har hänt inom plastikkirurgin sedan 1988?
— Det har hänt väldigt mycket, framförallt har tekniken utvecklats. Man kan flytta kroppsdelar och koppla ihop blodkärl på ett helt nytt sätt. Men den estetiska och den rekonstruktiva kirurgin följer ju varandra åt. Marknaden har ju blivit större, och folk ställer andra krav. De som söker hit vill att mer ska hända på kortare tid, de vill vara tillbaka på jobbet snabbare. Den estetiska kirurgin var förut något som skedde i källaren. Man jobbade på sjukhuset och gick ner ett par gånger i veckan för en bröstförstoring ungefär. Nu är det helt accepterat att man arbetar med det, vi har hela sjukhus som bara sysslar med estetisk kirurgi och folk jobbar på heltid med det här. Det innebär en större säkerhet för patienterna.
— Det rekonstruktiva och det estetiska har delats upp mer, med ett mer spänt ekonomiskt läge. Förut kunde man göra bröstförstoringar och bröstförminskningar inom landstinget men det är inte en självklarhet idag. Det är en gränsdragning hela tiden. I vissa länder är det inte säkert att cancerpatienter får nya bröst, något som kan tyckas självklart i Sverige. Det är ju egentligen en helt estetisk operation eftersom det nya bröstet aldrig kommer att fungera som ett riktigt bröst, men man kanske inte tänker på det.
Vad är det vanligaste folk frågar efter, vad har de för förväntningar när de kommer hit?
— Det vanligaste är att folk söker för något speciellt, det här ärret eller en sned näsa eller något som de stört sig på under en lång tid och nu har de bestämt sig för att göra något åt det. Det är oftast ett väldigt specifikt önskemål, det är sällan folk kommer hit och säger ”jag vill bli vackrare” eller ”jag vill bli yngre”. Det fungerar inte, då backar vi också.
Händer det att du säger nej till operationer?
— Ja, absolut. Men det händer inte ofta. Men vi som jobbar här känner att vi inte måste operera eftersom det inte handlar om liv och död. Vi har både vår rättighet men också en skyldighet att säga nej.
Vad säger du till dem som kanske inte bör operera sig?
— Det finns ju de som har orealistiska förväntningar. Då säger jag ”nej, det här ställer jag inte upp på”. Men det är mycket svårare att säga nej än att säga ja. När folk söker hit så får de först tala med en erfaren operationssköterska när de hör om riskerna men ändå vill fortsätta. Det finns många skäl att säga nej till operation. Dåliga skäl är ”alla mina kompisar har opererat sig” eller att ”jag tror att min pojkvän skulle tycka om mig mer”. Då brukar jag råda dem att byta pojkvän. Ibland händer det att en kvinna och en man sitter här och när jag frågar henne hur hon vill ha sin bröst exempelvis så svarar han. Då brukar jag be honom gå ut i väntrummet. ”Är det verkligen du som vill ha den här operationen?” När sådant här händer, att vi säger nej, så försöker jag ordna något annat istället. Om jag inte tror att personen kommer att bli nöjd eller lyckligare av en operation då vill jag ju inte att de går runt hörnet och skaffar en där istället. Man försöker bena upp problemen.
Det låter som ett stort ansvar?
— Men man måste göra det, annars blir inte patienten nöjd. Sedan finns det sjuka patienter som har en felaktig kroppsuppfattning. Body dismorphic disorder är en störning som innebär att de kan tycka att näsan är sned trots att jag objektivt inte kan se det. Om man då opererar kommer patienten hitta någon annan detalj som de stör sig på, de behöver psykiatrisk hjälp och absolut inte plastikkirurgi.
Vad är realistiska förväntningar? Kan man bli snygg?
— Ja, det beror på hur man definierar snygg! Men realistiska förväntningar är en önskad förändring som jag tror att jag kan åstadkomma.
Man kan alltså inte operera in karisma…
— Nej, men däremot kommer många patienter tillbaka med en bättre självkänsla, det innebär ju högre livskvalitet. När de har ett specifikt problem som man kan avhjälpa med kirurgi och de har realistiska förväntningar så blir väldigt många väldigt nöjda. Tror du däremot att du blir lyckligare för att du får större eller mindre bröst, är det inte en bra förutsättning för att bli nöjd.
— Jag försöker att ta reda på vad patienten vill åstadkomma, det är inte min personliga smak som gäller. Mycket bygger på en förmåga att lyssna på patienten. Nästa steg är teknik. Gör man sådant här varje dag i veckan eller gör man det en gång varannan vecka, resultatet beror ju på hur mycket erfarenhet kirurgen har. Det finns vissa regleringar för hur ingrepp får gå till och så finns det branschorganisationer som då bara accepterar vissa medlemmar som anses ha rätt utbildning och rätt kvalitet på sitt arbete.
Så det är en bra idé att kolla upp sin kirurg?
— Ja det ska man verklighen göra. Man ska gärna gå till flera. Kolla upp hur många operationer de gör i veckan, vad händer om operationen går snett. Det är viktigt för att det ska bli bra, det är mycket livsstilsfrågor, inte bara det tekniska. Rökning, solvanor och kosten är viktiga att kolla upp för kirurgen. Är man överviktig är inte fettsugning lösningen. Då får man gå ner i vikt och kanske göra en fettsugning över det området som inte försvinner. Det tar ofta ganska hårt på patienten om jag säger åt dem att sluta röka än om en lungläkare gör det. Om jag säger ”Jag opererar inte om du inte slutar röka”, då blir det mer konkret.
Kan man skaffa svans?
— Tekniskt sett så kan man göra jättemycket grejer. Men etiskt skulle jag inte ställa upp på att göra det. Det kommer folk som säger att de vill ha horn i pannan. Jag skulle tänka över det väldigt noga, och förmodligen säga nej.
Har någon bett om horn?
— Ja, jag sa nej.
Vad finns det för trender inom estetisk kirurgi?
— De flesta vill se naturliga ut. Det ska inte synas att de opererat sig. Den vanligaste patienterna är en trettioåttaårig tvåbarnsmamma som känner att hon vill få tillbaka sin mage och sina bröst som de var innan. Andelen unga tjejer mellan sjutton och nitton år är försvinnande liten, men tittar man i tidningar är de överallt. De kanske hellre exponerar sig än tvåbarnsmammor.
Hur mycket kan man likna en annan person med kirurgins hjälp?
— Det är ju inte en bra indikation att vilja likna en annan person. Men om man vill ha en näsa som liknar Paris Hiltons eller läppar mer som en annan person är det mer rimligt. Men ganska mycket skulle man kunna likna, men ansiktsskelettet är svårt att ändra, det är ju själva grunden till utseendet.
Men att ändra sig helt oigenkännlig?
— Det är lättare. Det finns mycket att ändra på, men totalt oigenkännlig är svårt att säga.
Vad är dina råd till någon som vill operera sig?
— Var vaken och ta reda på saker, ställ frågor till kirurgen, be om att få se bilder. Det är också viktigt att ta reda på vad ingår i operationer, vad som händer om det inte blir som du tänkt och om det går det att få tag i läkaren för att ställa frågor.
Tomas Hemstad och jag är inte direkt träningsnarkomaner och tycker att det vore skönt med en ny, vacker kropp utan ansträngning. Vi frågade kirurgen vad vi skulle kunna göra för ingrepp men deprimerande nog är det träning och rökstopp som verkar vara det bästa sättet att få en spänstigare kropp, inte kniven… Observera att det är inte såhär det brukar gå till när man går till kirurgen!
Sandra — vill se ut mer som barbie
”Att ta bort taueringar kan göras på många olika sätt. Den här kan man inte skära bort. Laser är väldigt många olika apparater som kan göra väldigt många olika saker, vissa ställen annonserar om att ”vi har laser” men kolla upp exakt vad för något det är! Här skulle vi pröva laser på ett litet område för att se hur tatueringen reagerar. Ibland är det ju bättre att ha kvar tatueringen än att ha en suddig tatuering som inte ser bra ut. Får man en bra effekt, då kan man fortsätta. Bröstförstoring är en relativt enkel sak att göra. Har man inte fött barn har man inget hudöverskott att ta hänsyn till. Men annars är det samma sak här, gå och träna! Finns det fettkuddeansamlingar då kan man ta bort dem sedan. Att göra en fettsugning av hela underkroppen det är inte realistiskt. Man kan göra punktinsatser, fettsugning är inte ett sätt att gå ner i vikt. Vill du ha en smalare midja kan man fettsuga eller strama upp de långa magmusklerna. De finns de som tar bort revben men det är brutal kirurgi som jag inte rekommenderar.
Vill man sänka hårfästet kan man transplantera hår, då flyttar man hårstrå för hårstrå från nacken. Tidigare flyttade man större bitar, men det såg inte bra ut. Vill du ha mindre kinder kan man fettsuga kinderna, men med åldern tunnar fettet ut och kinden börjar hänga. Annars kan man markera ett annat område, eller sätta en restylanespruta. Man ska vara försiktig när man opererar ansiktet.”
Bröstförstoring: 36–49.000 kr
Hel lårlyftning: 65–95.000 kr
Restylane: 3.500 kr
Tatueringsborttagning: 1000 kr/kvadratcentimeter
Fettsugning mage: 18–25.000 kr
Fettsugning ansikte: 14–20.000 kr
Hårtranplantation: 28–148.000 kr
Hudslipning: 10–33.000 kr
Okbensförstoring: 25–35.000 kr
Tomas — vill bli en kendocka
”Jag skulle råda honom att börja träna, och kvartstår magen då skulle man kunna göra en fettsugning om han inte har varit väldigt överviktig. Implantat bland muskler är däremot förenat med risker. Man kan lägga in implantat i bröstmusklerna men armarna är inte ett bra ställe för det rör sig för mycket. Vadimplantat kan man lägga in, men det är oftast ganska lätt att träna upp dem annars. Man kan transplantera fett från en del av kroppen till en annan. Flyttar man fett så kan man räkna med att 60, 70% procent försvinner men resten stannar kvar. Men träning är steg ett. Man kan ta bort hår, en del killar gör det för att slippa raka sig. Man även kan ta bort ärr. Man börjar med en bra hudvårdsbehandling, som en mjölksyrabehandling. Det är en mild behandling, en så kallad kemisk peeling. Det finns även mekanisk peeling, då man slipar hudytan. Laser kan jämna till huden och stimulerar collagenet i huden så att den blir lite tjockare. Är det ett litet ärr kan man gå in och lyfta det med restylane. Den behandlingen får man göra om regelbundet.”
Hudslipning: 10–33.000 kr
Fettsugning: 18–25.000 kr
Fettransplantation: 10–20.000 kr
Bröstmuskelförstoring: 38–45.000 kr
Stussförstoring med implantat: 35–49.000 kr
Vadförstoring: 35–48.000 kr
Restylane: 3.500 kr
Tatueringsborttagning: 1000 kr/kvadratcentimeter
Ärrplastik: 2–20.000 kr
Observera att priserna är en uppskattning, det varierar från fall till fall.