Skamprofilen debuterar på bioduken

18:49 2 Oct 2020

Josefine Frida gjorde sig känd som Noora i Skam. Nu har hennes filmdebut Disco premiär i Sverige. Filmen handlar om den frikyrkliga Mirjam, som efter ett fysiskt sammanbrott ifrågasätter sitt liv och sin tro. 

Vi minns alla Noora i Skam. Den självsäkre gymnasieeleven som förälskade sig i skolans tuffing William, trots att hon föraktade hans osköna stil. Nu gör skådespelaren bakom karaktären, Josefine Frida, sin debut på bioduken. 

Här spelar hon Mirjam, en tjej som inte bara är uppväxt i ett frikyrkligt community, utan dessutom bär titeln som europas bästa discodansare. Men plötsligt får Mirjam ett fysiskt sammanbrott. Och sammanbrottet slår hål på hela hennes verklighet.  Mirjam ifrågasätter allt som tidigare varit självklart och söker sig till nya människor och religioner. Regissören Jorunn Myklebust Syversen har baserat filmen på verkliga händelser. Och vissa delar av Disco har väckt kontrovers i Norge. 

Vad har filminspelningen lärt dig om norska frikyrkor?

– Jag visste ju om att det fanns liknande kyrkor som den Mirjam är med i början av filmen. Med inslag av pop och konserter. Men jag visste inte att de fanns så kontroversiella inslag.  Det är det nog inte många som känner till. Inför inspelningen fick jag snacka med människor som hade varit med i frikyrkor och va de hade upplevt. Det var jobbigt att höra på men samtidigt väldigt lärorikt. 

Du är för de allra flesta känd som Noora i Skam, tror du att det kommer vara svårt att slå dig loss från den karaktären?

– Naej. Jag tror inte det. Jag förstår ju att många fortfarande tänker på mig som Noora. Det är det mest kända som jag har gjort på tv och många har fortsatt att kolla på Skam. Men för mig, samtidigt som jag gjorde Skam så gjorde jag teater i Trondheim. Då levde jag också i något helt annat och gjorde andra karaktärer. Men det är kul efter Disco, för nu har jag träffat personer som har sett Disco och som känner med den karaktären. 

Vem identifierar du dig mest med av Mirjam och Noora?

– Egentligen lika mycket med båda. De är båda unga tjejer som prövar sig fram i livet. Men Noora är ju exempelvis ganska annorlunda från mig. Jag är inte uppväxt i Oslo och jag har aldrig varit på någon russebuss. Mirjam har inte heller en särskilt lik vardag eller liv. Men det är lätt att känna med en ung tjej, som försöker förstå hur man kan bli en bättre person.

 Hur skiljer sig en frikyrklig tonåring från en vanlig tonåring?

– Man lever ju på något sätt med religionen. Om man är i en religion, så har man mer tankar om det, man lever ju med gud. Jag tror att det är väldigt olika från frikyrka till frikyrka också. Några har det bra och några har det vanskligt. Det som var spännande med Disco var att jag fick komma i kontakt med båda. Jag snackade ju också med folk som hade det jättebra under vår research. 

 

Skådespelare: 
Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!