Shadi G släpper EP genom eget skivbolag

10:39 25 Jan 2019

Den 25 januari landar hennes nya EP och de första singlarna har redan fått mycket uppmärksamhet. 

Shadi Golchin som hon heter har haft musiken med sig sedan barnsbenen och på senare år har även andra fått ta del av hennes produktioner. Singlarna har hamnat på bland annat P3s spellistor, gått varma på Spotify och snart släpper hon sin allra första EP. Vi pratade med producenten, skivbolagsägaren och artisten Shadi G om hur det känns.

Hej Shadi! Hur är läget med dig?
– Hej! Det är bra med mig, och ska snart iväg på lektion i studion, så taggad på det!

Nu i höstas släpptes din tredje singel, This Love. Hur var det att arbeta med den?
– Det har varit riktigt roligt. En lång process, som vanligt med mina produktioner, haha. Men jag hade nog inte heller kunnat ha det på något annat sätt då mitt arbetssätt ser ut som det gör, vilket ju är att jag vill ha kontroll över hela processen själv, i så stor utsträckning som möjligt.

Hur kom du in på att börja skapa din egen musik?
– Det började med att mina föräldrar köpte ett litet studiokit till min storasyster. Där fanns produktionsprogrammet Logic med, men hon själv använde det inte så mycket. Jag var kanske 11 år och började smyga ner i källaren för att kika lite på alla spännande maskiner och mikrofonen, och så var jag fast. Sedan satt jag där på kvällarna och började lära mig själv att spela in musik och försöka läsa mig till grunderna i att producera. 

Du har ju utbildat dig en hel del inom musikproduktion, berätta mer om det!
– Ja, ända fram tills gymnasiet hade jag ju mest suttit själv och provat mig fram och försökt läsa på nätet hur en gjorde för att spela in. Men när jag tagit studenten åkte jag iväg till London för att lära mig mer om musikproduktion och tog då en kurs i grunderna. Sedan kom jag hem och fortsatte att jobba med det, tog fler kurser, och påbörjade inspelningen av min debutsingel Lost. 

Hur arbetar du med musiken du skapar?
– Själva texterna brukar komma av att jag behöver skriva av mig. Jag har tänkt lite på tendenser i mina texter, och det handlar nog ofta om relationer. Det kan vara relationen till en annan person, sig själv, eller en situation. Och jag drar mig oftast för att gå in på vad jag tänkte när jag skrev musiken, då jag vill att lyssnaren själv ska få tolka fritt utifrån den reflektion som skapas inom den. Sen skapar jag oftast själva musiken och melodin först framför pianot, och tar det sedan till studion! 

Varifrån hämtar du dina influenser?
– Oj, här har vi lite olika saker att välja på. Jag började faktiskt med att sjunga i kör när jag var liten. Har sedan skolats i opera, växt upp med mycket RnB, hip hop, soul, jazz, och fått en del influenser från persisk och västasiatisk musik, där mina föräldrar har sina rötter. Så det är en liten go blandning.

I framtiden, hur skulle du vilja arbeta med musik? Vad är dina drömmar och visioner?
– Jag tycker verkligen det är så roligt att få jobba med musiken på det sätt jag gör nu, att få skapa och ha kontroll över processen själv, till att sedan släppa det genom mitt eget bolag. I framtiden hade det varit roligt att jobba mer med att skapa och producera åt andra, men känner att jag kanske behöver mer erfarenhet först innan jag utsätter någon annan för det, haha.

Nu släpps ju snart din första EP, vad kan du berätta om den?
– Ja! Det blir den första EPn att släppas genom mitt eget bolag, Goldamin Records. Den kommer bestå av tre låtar, varav en av dem, This Love, släpptes i början av december. Denna gång kände jag att jag ville lära mig mer i processerna även utanför släppet, och ha kotroll över fler led i skapandeprocessen. 

Förutom att skapa din egen musik så har du även en huvudroll i kortfilmen Ta hand om en kille som har premiär under Göteborgs Film Festival, regisserad av din vän Astrid Söderberg. Hur känns det?
– Det känns helt fantastiskt, och galet. Astrid är så grym på det hon gör, så det känns kul att hon får ett utrymme att visa upp sina grejer på. Detta är också mitt första jobb som anställd producent och ljudläggare, då jag även haft hand om ljud och musik i filmen, så det känns extra roligt och har varit ett nytt sätt att jobba på, gör gärna mer av det!

Utöver bioduken, kommer vi kunna få se dig på scen inom en snar framtid?
– Datum är inte spikade än, men jag kommer försöka ta mig runt förutom att sitta bakom skärmen och producera, där jag ju trivs väldigt bra. Jag kommer att uppdatera när det är något bestämt!

Lyssna på EPn No Fear här.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 01, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!