Seminariet Black Is The New Black vill lyfta fram den afrikanska filmscenen

11:14 1 Oct 2014

Black is The New Black

Trots att Nollywood i nigerianska Lagos är världens näst största filmindustri, och trots att fem av världens snabbast växande ekonomier ligger i Afrika, står kulturen i svensk medieskugga. Hur kan detta förändras? Det vill Filmrummet diskutera i seminariet Black Is The New Black, som äger rum på Bio Rio den 9 oktober.

"Vilken är berättelsen om det nya Afrika och dess ättlingar?" är huvudfrågan när heldagsseminariet inleds den 9 oktober. Kulturlivet sjuder trots allt av kreativitet i stora delar av Afrika, och i Johannesburg produceras världens kanske bästa housemusik. Ändå möts den svenska publiken i stort sällan av afrikanska röster, och målet med seminariet är därför att utarbeta strategier för att motverka denna strukturella skevhet.

I praktiken blir Black Is The New Black nästan som ett systerprojekt till Afripedia, multimediainitiativet som inleddes med en dokumentärserie i fem delar förra veckan på Kunskapskanalen. Därför är det inte så konstigt att Teddy Goitom och Senay Berhe, regissörer och grundare till Afripedia, medverkar.

Och de är inte ensamma. Poeten Johannes Anyuru, Nöjesguidenskribenterna och Rummet-grundarna Valerie Kyeyune Backström och Judith Kiros, samt Dani Kouyaté som regisserat Soleils deltar i seminariet. Det leds av Amie Bramme Sey och initiativtagaren Baker Karim.

Under dagen kommer även en manustävling, där vinnaren tilldelas 150 000 kronor, att utlysas. Gå dit.

UPPDATERING: Även författaren och konstnären Tayie Selasi gästar seminariet, influgen från Rio De Janeiro. Hon romandebuterade med Ghana Must Go, blev snabbt utsedd till TED-pratare och jobbar nu på en framemotsedd dokumentärfilm – förutom sitt deltagande i Black Is The New Black, då.

Black is the New Black äger rum på Bio Victor i Filmhuset, den 9 oktober klockan 9–17. OSA till osa.filmrummet@sfi.se, senaste den 6 oktober.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!