Så ligger svenskarna

Amanda Netscher 15:41 28 Sep 2017

Just nu genomför Folkhälsomyndigheten den största undersökningen på 20 år som rör svenskarnas sexvanor. 50 000 personer ska svara på en enkät vars resultat kommer ut först 2019. Vi blev otåliga och samlade ihop några experter för att ta reda på hur läget ligger NU.

Saga Alm Mårtensson, 31: född och uppvuxen i Lund, bosatt i Malmö, terapeut och Sexolog.
Suzann Larsdotter, 49: född och uppvuxen i Mora, bosatt i Stockholm. Sakkunnig i sexualupplysning RFSU/Auktoriserad sexolog och socionom i grunden.
Marcus Nilsson Nilsson, 23: född och uppvuxen i Trollhättan, bosatt i Stockholm, student och genusvetare samt jobbar upplysande på RFSL med HIV-prevention.
Marco Vega, 41: född och uppvuxen i Chile, bosatt i Malmö. Sexvägledare och hälocoach.

Hur mår unga/vuxna i sitt sexliv idag?
Saga
: 56 procent anser att de är ganska eller mycket nöjda med sitt nuvarande sexliv, säger Saga. Andelen är högre bland unga kvinnor jämfört med unga män, vilket är intressant eftersom kvinnan oftare ses som ett ofer för sexuell ojämställdhet. Det verkar inte stämma helt och hållet.
Suzann: Att 95 procent uppger att det senaste sextillfället gick till på ett sätt som de ville och på en trygg plats är fantastiska sifror. Sen fnns det baksidor såklart, men de flesta verkar må bra.
Marcus: Jag tror att de känner en press på att det ska vara bra sex hela tiden. Att deras sexliv ska vara händelserikt men att många inte kan leva upp till det eller inte alls kan relatera till den bilden. Att många tänker "men varför har inte jag det så bra?".

 

"Sex som begrepp har vidgats att innefatta mer än bara vaginala samlag"



Hur skiljer sig sexuella praktiker idag jämfört med för 20 år sedan? Till exempel frågan om analsex, är det mer vanligt nu? Och varför är den mediala bilden att fler unga har destruktivt och mer våldsamt sex idag?
Suzann: Vi vet inte hur våra sexuella praktiker har förändrats över tid, baserat på forskning. Den senaste befolkningsundersökningen i Sverige på sexualvanor gjordes senast år 1996. Att analsex och oralsex har fått mer utrymme i människors medvetna kan vi nog konstatera, men om det har ökat är svårt att säga. Sex som begrepp har däremot vidgats att innefatta mer än bara vaginala samlag eller omslutande sex och det är superbra.
Marcus: Fler människor utforskar mer öppet idag och det är bra eftersom fler lär känna sig själva. Men baksidan kan vara att pressen ökar. För de som inte känner att de passar in i de normsystem som fnns, till exempel heteronormen, så kanske man inte vågar leva ut sina sexuella önskningar.

Saga säger att sociala problem kring sex skapas med jämna mellanrum, exempelvis kring omskärelse eller analsex.
– Ofta bygger problemen på anekdotisk bevisförening. Det är väldigt intressant att höra om dessa enskilda berättelser, men de är ofta inte förankrade i forskningen och ger en ensidig bild av ett visst fenomen. Till exempel menar Saga att porrdebatten är väldigt ensidig.
– Precis som med till exempel analsex så konstrueras problem kring dessa fenomen och det fnns alltid någon fara kring sex, nu kanske den faran handlar om porrens skadeverkningar. 
 

"Utmaningen ligger helt klart i att sluta fixera oss vid normsex och föreställningar om kön"


Men vad är då unga och vuxna nöjda med i sitt sexliv? Har svenskar kanske till och med bättre sex än någonsin? Endast 44 procent av svenskarna i Kådiskollen som RFSU tar fram, är helt nöjda med sitt sexliv, vilket är den lägsta sifran i Norden.
– De unga är mer nöjda än vuxna generellt, säger Marco. De vuxna skulle kunna lära sig av de yngre. Unga experimenterar mer medan äldre blir gamla sexuella stofiler som gör det dom alltid har gjort.
Men om man nöjd med att göra det man alltid har gjort?
– Fortsätt med det då, men nyfkenheten är bra att ha i bakfickan ifall den skulle infinna sig. Lust är väldigt personligt och individuellt kopplat, säger Marco.

Vad kan personer som vill testa att leva ut sin sexualitet mer göra?
– Skaffa kunskap och prata om sex, precis som med andra hobbys säger Saga. Att ha ett pågående samtal med dig själv och andra fyller två funktioner.
– Det är i sig upphetsande att sexta och prata sex och det ökar chanserna att få det sex du vill ha. Det positiva med unga jämfört med äldre personer är att de har en mindre statisk bild av sex, till exempel när det gäller sexuell läggning, säger Marco.
– I livet har vi lust och olust till olika saker. Till exempel som lust till mat, hur den smakar och luktar. Eller varför inte musik, en sommarkänsla, en sorg. Vi behöver öva på vilka som är våra lustingångar helt enkelt och det fnns inga självklara svar på vad dessa kan vara eftersom det är så individuellt.
Varför är det viktigt?
– Låt oss säga att jag tänder på smaken choklad och så kombinerar jag det med sex. Lusten till dessa två lustfyllda saker förstärks när de sätts ihop. Nästa gång vi äter choklad kanske vi kopplar just den smaken till den speciella sexupplevelsen vi hade. Eller om lusten är nere, vilket den är för oss alla i livet ibland, då kan man använda sig av de där upptäckta lustingångarna för att väcka lusten till liv igen.

Har du fler tips?
– Att känna lust till dig själv. Lär dig att tända på dig själv och ta reda på vilka dina supersexkrafter är.
Till exempel hur jag kan komma?
– Ja, precis. Eller bara hur du vill att vissa kroppsdelar ska greppas av en partner. På låret, i håret kanske. Att du vet hur du vill ha det och kommunicera det.
Kan de flesta detta?
– Nej, jag tror att de flesta tänker att sex startar när jag har sex med någon annan, när jag ger eller får min egen njutning tillfredsställd. Ett tips till är att ta reda på vad du vill säga ja till. Det är lätt hänt att vi missar njutningen om vi hela tiden ska markera nej-gränser så att ingen kliver över dem.

Vad står vi inför för utmaningar för att svenskarnas sexliv på sikt kan bli ännu bättre?
– Utmaningen är att göra sex mer ömsesidigt, menar Suzann. Jag tänker återigen är att vi är fast i stereotypa roller. Tjejer kan inte ha flera sexpartners jämfört med hur många killar kan ha - och samtidigt kan tjejer inte vara madonna heller i risk att bli för ”torra” och ansedda som tråkiga. Så hur fan ska vi vara då? Samtidigt söker fler och fler män för att de har bristande sexuell lust. Alla som har en penis tror att det alltid ska fungera, och gör det inte det så är det ett tecken på bristande manlighet. Båda blir förlorare i detta normsystem. Utmaningen ligger helt klart i att sluta fxera oss vid normsex och föreställningar om kön.

 

"Man vet till exempel fortfarande inte hur stor klitoris är"


Vad är sex för de som inte är så vana att tänka utanför normsexet?
– Sex är att koppla ihop sig med någon annan eller flera, och att ha en gemensam upplevelse, säger Marco. Att det finns en närvaro och att vi möter den vi har sex med på väg mot målet, och att vi inte är några orgasmjägare.
Men hur ska vi lära oss allt detta?
– Upplysningen i skolan verkar fortfarande handla mer om kroppen och funktion, om menscykeln och hur en blir gravid, och det är också bra kunskaper att ha, konstaterar Suzann. Men man vet till exempel fortfarande inte hur stor klitoris är och vilken betydelse den har för njutning. Detta har bland annat lett till det så kallade stora orgasmgapet, vilket är det konstaterade glappet som finns mellan kvinnor och män.

Att konstatera att upplysningen i skolan brister men att mycket kunskap finns att inhämta för den som är intresserad, är både tröttsamt och glädjande på samma gång. Att unga mår bättre än vuxna känns kanske sorgligt, men förhoppningarna om att svenskar i framtiden kommer att ha mer och bättre sex på sina villkor väcker ändå lust hos mig.

Läs även: Som man bäddar får man ligga

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2017.