Disco

Så blir Göteborgs filmfestival 2020

13:45 7 Jan 2020

Den 24 januari invigs årets upplaga av Göteborg Film Festival med pompa och ståt. Nöjesguidens filmredaktör Kasia Syty har bläddrat i det nysläppta programmet.

Anna Odells The Gynecological Cinema Chair. Skam-Nooras långfilmsdebut. Henrik Schyfferts porträtt av Uje Brandelius. Feministisk samtidsfilm och det kulturkrigsdrabbade Brasilien i fokus. Nu är programmet till Göteborgs filmfestival här - med drygt 1000 visningar av uppemot 450 filmer från ett 80-tal länder.

Den hetaste festivalpotatisen (kan den mäta sig med fjolårets specialdesignade apokalypssarkofager?) är definitivt Anna Odells gynstol, en interaktiv upplevelse som kommer att visas på en specialbyggd gynekologmottagning. I filmkonstverket Undersökningen som visas och upplevs på mottagningen utforskar Odell stolen som en metafor för sårbarhet tillsammans med ett dussin kända män såsom Stefan Larsson, Jan Guillou, Thomas Bodström, Robert Aschberg, Göran Greider och Mark Levengood.

Under den 43:e festivalupplagan kommer en extra stark strålkastare riktas mot Brasilien. Programgruppen utlovar ett urval av årets bästa verk ”från en unikt vital men hotad filmnation”. Den brasilianska regissören Karim Aïnouz, gästar festivalen med sin film The Invisible Life of Euridice Gusmao som var Brasiliens Oscarsbidrag. Juliano Dornelles vars film Bacurau vann juryns pris i Cannes kommer också han till Göteborg.

Ett av festivalens fokusområden i år är den feministiska samtidsfilmen. Festivalgeneralerna Jonas Holmberg och Mirja Wester poängterar i programmet att hälften av filmerna på Göteborg Film Festival 2020 regisserade av kvinnor: ”Vi har inspirerats av projektet #5050x2020, som syftar till att få filminstitut, filmfestivaler och andra branschaktörer att göra sina verksamheter jämställda till i år.”

Bland ett tjugotal filmer i sektionen Focus: Feminism kan man bland annat hitta en 14 timmar lång guidad roadmovie; Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema av filmforskarkändisen Mark Cousins innehåller 700 filmklipp från 183 kvinnliga regissörer från fem kontinenter. För berättarrösterna står Tilda Swinton, Sharmila Tagore, Jane Fonda, Adjoa Andoh, Thandie Newton, Kerry Fox och Debra Winger.

Årets nordiska snackisar är givetvis invigningsfilmen Psykos i Stockholm av Maria Bäck om hur hennes mamma drabbades av en psykos under en semesterresa och Josefine Fridas (Skam-Noora) långfilmsdebut Disco där hon spelar Mirjam - världsmästare i discodans och ungdomsledare i den hippa frikyrkan Friheten.

Sameblod-regissören Amanda Kernell visar sin nya film Charter, ”ett kärleksbrev till alla skilda föräldrar”.

Det blir också retrospektiv och master class med den nyligen Golden Globe-belönade Stellan Skarsgård som är årets mottagare av festivalens Nordic Honorary Dragon Award. Skarsgård spelar en nazistisk soldat i festivalaktuella The Painted Bird, en filmatisering av Jerzy Kosińskis bästsäljande roman om en pojkes vandringar under andra världskriget.

Henrik Schyfferts regidebut Spring Uje spring har världspremiär i Nordic Competition. Filmen bygger på musikern Uje Brandelius självbiografiska berättelse.
"Att få visa sin första film på Göteborgs filmfestival känns nästan lika stort som att spela på Emmabodafestivalen för första gången." säger Uje Brandelius i ett pressmeddelande.

I Nordic Competition tävlar åtta filmer och förutom Spring Uje spring är de nominerade:
Psykos i Stockholm av Maria Bäck (Sverige)
Beware of Children av Dag Johan Haugerud (Norge/Sverige)
A Perfectly Normal Family av Malou Reymann (Danmark)
Games People Play av Jenni Toivoniemi (Finland)
Charter av Amanda Kernell (Sverige)
The County av Grímur Hákonarson (Island)
Disco av Jorunn Myklebust Syversen (Norge)

Nordic Competition-juryns arbete kommer att ledas av franska regissören Mia Hansen-Løve som just nu håller på att avsluta sin film Bergman Island (inspelad på Fårö) med Tim Roth, Mia Wasikowska och Vicky Krieps i rollistan.

Nytt för i år är sektionen Classics tillägnad filmhistorien, med ett digert program ihopsatt i samarbete med Cinemateket. I år kommer Classics att fokusera på filmnestorn Stig Björkman som medverkar i festivalprogrammet.

Bland andra gäster finns Löne Scherfig som kommer med det brittiska dramat The Kindness of Strangers, Alice Winocour, aktuell med Proxima, den brittiska regissören Billie Piper som visar sin regidebut Rare Beasts som hyllades på Venedig filmfestival, och - inte minst - trefaldigt Oscarsbelönade Walter Murch, som har klippt filmer såsom Apocalypse Now, Gudfadern del III, Den engelska patienten och Åter till Cold Mountain.

Årets avslutningsfilm är Min pappa Marianne av Mårten Klingberg, fritt baserad på Ester Roxbergs uppmärksammade självbiografi Min pappa Ann-Christine

Göteborgs 43:e internationella filmfestival pågår mellan 24 januari - 3 februari 2020
Läs hela festivalprogrammet här
Biljetterna släpps till försäljning den 9 januari för festivalmedlemmar och den 11 januari för alla andra.
Stad: 
Kategori: