Patty Jenkins är en Wonder Woman

07:33 29 May 2017

Snart kommer en ny Patty Jenkins-film. Som vi har väntat. En av 2000-talets främsta regissörer gör comeback i stor stil med superhjälterullen Wonder Woman.

"Patty... vad? Vem? Känner inte igen hennes namn?", säger du kanske. Inte ditt fel, nästan ingen känner till henne och det är till synes obegripligt. Komplexa patriarkala strukturer i Hollywood och det generellt rådande världsliga kvinnoförtrycket spelar säkerligen en roll. Men strunt samma.

Det här råder jag nu bot på genom att ge dig en introduktion en av filmhistoriens bästa Oscarvinnande debutfilmare.

Få filmer är så smärtsamma och skär in i själen så till den milda grad att man skyggar inför tanken på att se om dem. Monster är en sådan. Trots ett hårresande tema (en lesbisk sexarbetare som dödar sju av sina kunder) som knappast strök publiken eller den, på den tiden, uråldriga Oscarsakademien medhårs, var filmen Monster (2003) ett bevis för att högkvalitativ filmkonst gjord med låg budget kunde nå ut. Charlize Theron fick en Oscar för sitt porträtt, sitt förkroppsligande, av Aileen Wouros. Fokus låg på den hjärtslitande kärlekshistorien mellan kvinnorna, spelade av Theron och Christina Ricci, och den verklighetsbaserade historien om en kvinnlig seriemördare som dömdes till döden utnämndes 2009 till seklets tredje bästa film av den Pulitzervinnande filmkritikern Roger Ebert.

Bakom manus och regi stod den då 32-åriga Patty Jenkins. Hon föddes 1971 och arbetade som reklamfilmsfotograf i flera år innan hon tog steget och utbildade sig inom filmregi. Hon tyckte att en dokumentärfilmskollega som var intresserad av seriemördare borde filmatisera Aileen Wourons-historien, men han svarade: Skriv den själv! Så föll det sig att innan den dödsdömda Aileen Wournos blev avrättad i fängelset brevväxlade Patty Jenkins med henne och fick även tillgång till hennes privata brevsamling.

Långfilmsdebuten hade en tajt budget på 1,5 miljoner dollar och filmen förväntades gå direkt till video. Trumfkortet var Charlize Theron och Christina Ricci i huvudrollerna. Filmen blev en fantastisk succé.

Jenkins regisserade därefter dramaserier för tv. Avsnitt av Entourage, Arrested Development samt den Emmynominerade piloten till nyinspelningen av den danska serien Brottet, The Killing, som hon också regisserade det sista avsnittet av.

Med The Killing-avsnitten disponerade hon över en lika stor budget som hon haft till sin långfilm. Jenkins har sagt i intervjuer att hon då fick möjlighet att använda de filmiska grepp som hon drömt om men helt enkelt inte hade haft råd med i Monster, såsom långa obrutna tagningar och vida, stämningsmättade helbilder. Hon skrev manus till en true crimefilm som rann ut i sanden men fick istället uppdraget att regissera Marvels Thor: The Dark World. Samarbetet med Marvel sprack. Vid det laget var steget i alla fall kortare till att ta över rodret för DC Comics Wonder Woman. Och så blev det. Jenkins är den första kvinnliga regissören som regisserat en superhjältefilm. Hon pratar redan om en uppföljare. 

Wonder Woman har svensk premiär den 2 juni.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 04, 2017.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!

Senaste filmrecensioner