Atomic Blonde kan bli den blockbuster som räddar sommarens filmrykte i år.

Filmsommaren är en blockbuster

17:01 4 Jul 2017

Den här sommaren tillägnas blockbusters, kioskvältare och kassasuccéer, med omotiverat mycket våld och rikligt med explosioner.

I sommar kan de som inte hunnit beta av biorepertoaren trösta sig med att se Alien: Covenant och Wonder Woman, eller ironi-titta på Baywatch och The Mummy. Vi andra kan se fram emot den eventuellt sevärda Apornas planet och den möjligen uthärdliga Spider-Man: Homecoming. Och en Emoiijfilm. Roligare än så blir det inte.

Biorepertoaren är kanske den minst inspirerade lista av filmer som gått upp en sommar. Vi har förvisso livlinan Folkets bio. Gå till din lokala kvalitetsfilmsbiograf och se en handplockad film, vilken som helst, med behållning. Den må handla om polska nunnor eller franska barnmorskor, möjligen innehålla tysktalande farbröder i löständer och peruk, men det är uppbygglig good, clean fun. Ser själv fram emot den nya isländska filmen Heartstone som lanseras som en coming of age-film om tonårspojkarna Thor och Christian. En blir förtjust i en flicka medan den andre blir förtjust i sin bästa vän. 

Det blir sannolikt inte spektakulär action men du har åtminstone inte utsatt varje liten grå cell för två timmars kränkande behandling när du kommer ut ur salongen.

Och som bonus-perk: din själ kan bli rörd, och ditt hjärta kan uppröras. 

Därmed inte sagt att allt hopp är ute om att blåsa ut hjärnan med slagsmål, våld och skräck.

Bakgrunden till uttrycket blockbuster är, enligt internetz, militärisk. Under andra världskriget tillverkades bomber som kunde utplåna ett helt kvarter och kallades följdriktigt för kvarterssprängare. Under 1970-talets stolta era, när biofilmer med wow-faktor som Hajen och Stjärnornas krig orsakade köbildning till biljettkassorna, köer som sträckte sig långt förbi nästa gathörn och sprängde kvarterets gräns, blev dessa filmer också kallade för blockbusters. Termen har sedan också blivit en genrebenämning för påkostade actionproduktioner riktade till en popcornmumsande masspublik.

Sommaren 2017 är Charlize Theron (Monster, Mad Max: Fury Road) åter i fighting mode. Hon gör huvudrollen i actionthrillern Atomic Blonde, som bygger på serie-romanen The Coldest City av Antony Johnston och Sam Hart. Den skoningslösa MI6-agenten Lorraine Broughton (Charlize Theron) är på uppdrag i Berlin under de sista skälvande timmarna innan muren ska falla. Året är 1989. Hon ska förhindra att en lista med hemliga agenter inte hamnar i orätta händer. Hon kan slåss och hon kan dricka Stoli med is. Therons motspelare är inte vilka som helst utan James McAvoy, självaste Bill Skarsgård och Sophia Boutella. På soundtracket är det Depeche Mode, Nena, Falco (med Der Kommissar), Queen och David Bowie som ackompanjerar de redan omtalade fightscenerna i kalla krigets slutstund. 

Atomic Blonde kan bli den blockbuster som räddar sommarens filmrykte i år.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 06, 2017.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!