På gång i Göteborg

20:21 30 Mar 2008

Glöm grå himlar och snöslask. I april vaknar allt till liv igen. Håkan är tillbaks, Styrbord Babord har nypremiär och vårlökarna trängs i Botaniska. Dessutom öppnar Göteborgs första boulebana med spriträttigheter!

Glöm grå himlar och snöslask. I april vaknar allt till liv igen. Håkan är tillbaks, Styrbord Babord har nypremiär och vårlökarna trängs i Botaniska. Dessutom öppnar Göteborgs första boulebana med spriträttigheter!

Håkan på Scandinavium

Säkrare än fotbolls-VM vart fjärde år, regn på midsommar och ost i ostkakan är Håkan Hellström tillbaka. Med skivan För sent för Edelweiss under armen står vår egne pop-messias redo att frälsa oss ännu en gång. Den 12 april välsignar han Scandinavium.

 

Johns Bar öppnar

I slutet av april öppnar John Wigelius nya projekt och hjärtebarn Johns Bar. Det kommer ligga i anslutning till Uppåt Framåt men ändå vara ett helt eget ställe. Man kommer kunna sitta bland fågelkvitter och vajande palmer och dricka vin och äta tapas. Dessutom har karln släpat upp en hel bouleplan på taket.

 

Chamillionaire till GBG

"The Mixtape Messiah" eller Chamillionaire som han är mest känd som kommer till Göteborg och Brew House 2 april. Den här unge mannen kommer från Houston i Texas och sysslar med något som kallas "rapp". Du har säkert sett det på Tv.

 


Einstürzende Neubauten på Trädgår´n

Tyskland, 80-tal, industri. Tre roliga ord som beskriver Einstürzende Neubauten rätt väl. Det här bandet har kanske mest gjort sig känt för sina instrumentval. De spelar på allt de kommer över. Kundvagnar, soptunnor, motorsågar, you name it. Bandnamnet har vi klurat ut betyder ungefär "kollapsande nybyggen". Vi hoppas Trädgår´n fortfarande står kvar efter 26 april.

 


Nu kommer Be Your Own Pet

Thurston Moore från Sonic Youth sägs vara ett Be Your Own Pet-fan. Det och att deras första singel producerats och mixats av folk från Kings of Leon respektive Modest Mouse bidrar naturligtvis till hype-potentialen. Det låter skramligare än en gammal SAAB. Som ett Yeah yeah yeahs med ålderkomplex. De spelar på Sticky Fingers 5 april.

 

Blood Music på Jazzhuset

Karl-Jonas Winqvist från First Floor Powers nya enmansband Blood Music dyker upp på Jazzhuset för en konsert 2 april. På scen har han med ett gäng kompisar och tur är väl det. Man kan inte spela trumpet och sjunga samtidigt!

 

Båten öppnar igen!

10 april är väntan över. Styrbord Babord lägger till igen. De senaste månaderna har varit grå och trista och saknaden efter vår favoritskuta har inte gjort det lättare. Men nu står DJ Qlint åter bakom mixerbordet med nyvaxade mustascher och stans bästa partyhumör.

 

Gå och se Johnossi

John och Ossi är två kompisar som skapar oerhört svängig musik tillsammans under namnet Johnossi. 2005 kom duons självbetitlade debutalbum som borde ha blivit deras genombrott. Det var en liten skiva full av explosiva låtar som förenade melodisk blues med indierock. Nu har Johnossi slagit sig ihop med den legendariske producenten Jari Haapalainen och presenterar nytt material, bara för dig på Trädgår´n 4 april.

 

Nouvelle Vague till Storan

Det franska bandet har gjort sig kända genom sina bossa-versioner på låtar av band som Joy Division, The Clash och Depeche Mode. Det hade kunnat vara skittöntigt men istället är det riktigt charmigt. Och oerhört franskt. Lyssna på deras cover på Dead Kennedys Too Drunk To Fuck så kommer du vilja se dem på Storan 12 april.

 


Jättehype från NYC hälsar på

New York-labeln DFA, som gett oss Hot Chip, Juan Mclean, LCD Soundsystem med flera har hittat ett nytt guldägg. Hercules And Love Affair har gjort en låt med Antony från Antony And The Johnsons på sång som borde fungera som garanti för att det här blir mer än en kortvarig förälskelse. I mars kom skivan och den 25 april ser du dem på Pustervik. Arrangörer är Slippery People och The Glitzx.

 

Caears på Storans scen

Jocke Åhlund, César Vidal och de andra i Caesars har tagit sig tillbaks från kafélivet och spelat in en ny skiva med den store Ebbot Lundberg som producent. Det är ett par år sedan vi gick upp i brygga över ett nytt Caesarsalbum men det är ändå trevligt att ses då och då. Lite som med gamla barndomskompisar. De spelar på Storans Klubbscen 18 april.

 

Boyz II Men på Trädgår´n

När tänkte du på Boyz II Men senast? Antagligen någon gång på 90-talet när du hörde dem i låten One sweet day tillsammans med Mariah Carey. Nu är de tydligen tillbaks och släpper sitt tionde studioalbum. Intresset väntas vara förvånansvärt stort. De spelar på Trädgår´n 9 april och den som vill se dem får punga ut med 455 spänn.

 

Kulturellt i Haga

2005 års Nobelpristagare i litteratur, Harold Pinter, har skrivit pjäsen I väntan på Wilson som har premiär på Hagateatern 7 april. Pjäsen ska vara både tänkvärd och absurd. Ett utmärkt tillfälle att känna sig intellektuell.

 

Operan satsar på Bolero

Den som gillar balett eller bara tycker om att sitta i sköna fåtöljer och titta på när andra människor svettas och blöder för att underhålla har en högtidsstund att vänta. Göteborgsoperan bjuder från och med 26 april in till 3xBolero.

 

Nytt på Pusterviksteatern

9-13 april blir det nycirkus på Pustervik med Sirqus Alfon och deras föreställning Eurotrash. Är man mer för dans kan man se Details of a couple med Rumpus Room Dance Company 20-21 april eller Elemento Bruto från Brasilien 5 april.

 

Terror på Folkteatern

Folkteatern har också en fin och levande scen. 11 april har After the End Sverigepremiär. Det är en pjäs skriven av Dennis Kelly. Den handlar om Mark och Louise som överlevt en terrorattack i London. Nu sitter de ensamma i Marks bunker.

 

Bob Log III till Pustervik

29 april kommer Bob Log III till Pusterviksbaren och spelar. Senast vi såg honom hade han en gasmask och en motorcykelhjälm på sig. Han är en lustig figur den där Bob Log III. Tidigt i hans karriär spreds det ett rykte om att han som barn förlorat en hand i en olycka och i stället fått en aphand som protes. Sant eller falskt? Vi vill tro att det är sant.

 

Schyfferts 90-talsshow

Enmansföreställningen The 90´s blev en sådan framgång sist Henrik Schyffert satte upp den i Göteborg att den gamle ironikern kommer tillbaks för en vända till. 3 april är han på Storan.

 

Silverutställning på Röhsska

Rosa Taikon räknas som en av Sveriges främsta silversmeder. Genom att kombinera traditionella former och tekniker med den romska traditionen har hon skapat en egen stil. Hennes verk ställs ut på Röhsska muséet från och med 5 april.

 

Hektisk månad för Koloni

Den här månaden ambulerar Koloni mellan Hagateatern, Berg 211 och Underjorden. Först ut på Underjorden 1 april är engelska Action Beat, den 11 april får man långväga besök i berget av japanska Dj Scotch Egg och månaden avslutas på Hagateatern med amerikanska Charalambides och CJ Boyd 19 april. Däremellan händer det hur mycket som helst på alla fronter.

 

Anal Cunt - också ett bandnamn

Bandet Anal Cunt spelar på Henriksberg 25 april. Vad vi undrar mest är vad i hela världen som får fem trevliga grabbar från Massachusetts att ta ett så otrevligt namn. Nej, fy. Någon måtta får det vara.

 

Posies spelar akustiskt

Ken Stringfellow och Jon Auer är i Sverige igen. Den här gången struntar de i att släpa med sig förstärkare och annat krimskrams och kör en akustisk spelning på Pustervik 14 april. Det blir ett lysande tillfälle att höra hur bandets fina popmelodier låter när de får stå på egna ben.

 


Dubbelt "Alme" till Svanen

Skivaktuella Joel Alme och Almedal är två av de band som spelar på Svanen den här månaden. Joel Alme spelar 17 april och Almedal 24 april. För övrigt har Hospitale-Patriks nya projekt PATS releasefest på Jazzhuset 3 april och då sköter Rip it up! skivspelandet.

 

Suzanne Brøgger på turné

Den alltid lika omdiskuterade författaren Suzanne Brøgger turnerar med en jazztrio och landar i Göteborg och Musikens Hus 2 april. Brøgger är enligt många en av Skandinaviens främsta romanförfattare och sedan 1997 är hon medlem av Det Danske Akademie. Se henne i väntan på Horace.


Foto på Konsthallen

Avgångsstudenterna från magisterutbildningen vid Högskolan för fotografi ställer ut på Göteborgs konsthall. Unga och oetablerade fotografer är liksom konstnärer ofta mer spännande än de stora namnen. 5-20 april pågår utställningen. Föredömligt med en utställning som inte pågår i evigheter dessutom.

 

Rimheden besöker Zebra

Klubb Zebra har imponerat de senaste månaderna. Torsdag är ingen lätt dag att ha popklubb med tanke på att så gott som varenda conversesko befinner sig på Svanen. Ändå har det gått bra för Zebran. Mycket tack vare fina bokningar. 17 april kommer Sophie Rimheden.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!