På djupet med Parham

14:39 16 Sep 2019
Vi känner igen honom bland annat från singlarna Fingertoppar, Allting med dig och samarbetet Tranquilo feat Mwuana som sålde guld förra året. Nu är Parham aktuell med den nya EP:n Vårt paradis.
 
Parhams nya EP handlar om förväntningar av en plats och en tid, någonting som inte riktigt har levts upp till. En form av acceptans kring vem man är och var man hamnat, och varför saker blev som det blev.
 
Det är ganska djupt?
– Det kanske det är. Jag skrev bara, så blev det som det blev. Sen satt jag liksom där och sa det här verkar vara den röda tråden och då blev det djupt. 
 
Var hittar du inspiration?
– Jag försöker att inte skriva samma teman igen eller åtminstone hitta en ny take på ett tema. Jag vill ge lyssnaren någonting nytt som de inte vet, eller ge mig själv något nytt som jag inte har utforskat i mig själv. Det är så konstigt. Jag är en jävligt glad person egentligen och kanske inte är så djup alltid till vardags, du vet, men i musiken så kommer alltid de här mörka minnena på något sätt fram. 
 
Det kanske är så med konstnärskap överlag?
– Kanske, samtidigt tycker jag inte att det representerar vem jag är. Jag kanske skriver om grejerna så att jag ska leva ett glatt liv så att jag slipper ”deala” med dem till vardag.– Jag vet inte jag skriver ju bara mina tankar kanske, eller känslor? Ta Bordsskick som exempel. Det är en ganska politisk låt på ett sätt, men jag har inte haft det som agenda att skriva en aktivistlåt. 
 
Jag såg din Instastory på vägen hit, du skrev att du inspireras av Jay-Z och Fade to Black. Vad är det som är så inspirerande med den?
– Han var ju en stjärna innan han blev en stjärna. Det finns så många moments i den som bara är fantastiska, och som visar hans storhet. Han behöver inte säga hur stor han är. Det finns så många saker kring Jay-Z som är bara är fantastiska. Förstår du? 
 
I samband med släppet av den nya EP:n åker Parham på en längre turné med cirka tio stopp.
– Det är framförallt många nya ställen som jag inte varit på. Göteborg är alltid speciellt annars, för att jag är därifrån, men nu är det nya ställen. 
 
Du släpper en ny skiva varje jämnt år och har tidigare sagt att du 2020 kommer att släppa den bästa skivan i din karriär. Håller du fast vid det?
– Jag hoppas det! Jag tror att jag gjort bättre grejer hela tiden. Om vi kollar statistiskt sett så är det ju det som är ”the outcome” alltså. Men du vet, jag jiddrar lite också.
 
I en döskalleintervju vi gjorde tidigare med dig nämnde du att allt det här med musiken kan göra dig lite osäker, är det något som fortfarande finns kvar ibland?
– Absolut, det är det. Jag försöker att jobba bort det genom att bara göra saker och senare ta ställning till om det är bra eller dåligt, eller vad folk kommer tycka. Sånt där tror jag är naturligt i allt man gör mer eller mindre. Alltså det är bra att kunna vara lite självmedveten men inte för mycket, det är bra att inte bry sig om vad andra tycker. Men inte för mycket heller. 
 
Hur ser hösten ut i övrigt?
– Det är ganska mycket med turnén. Vi ska fixa lite merch för första gången på ett tag. Privatlivet och sådär, det är bara att ”settle down” här i Stockholm. Det skulle också vara kul att göra något vid sidan av musiken. Starta upp någonting, som ett företag, men det är inget som är spikat ännu. Vi har haft lite idéer. Jag tror att jag behöver variation, och vara på andra ställen och sammanhang. Ibland när jag snackar med mina vänner som också gör musik hamnar man som i en bubbla efter ett tag. Man hänger ofta bara med folk som gör musik. Man blir distanserad från andra människors liv, som jobbar som sjuksköterskor eller något annat. Man får inte glömma det tror jag. Så jag försöker att hänga med de vännerna, för att hålla mig jordnära.
 
 
EP:n Vårt paradis släpps 4 oktober. 
 
 
 
Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!