OG Bella släpper debut-EP och drar till Asien

17:42 18 Nov 2019

Artisten OG Bella fann en ”match made in heaven” med Malmöproducent och debuterar med nytt unikt sound.

OG Bella har de senaste månaderna dykt upp allt mer i Instagram-flödet med välproducerade videoklipp, poesi och lågmäld hiphop och teasat om att en debut-EP är på väg. Nu är den här – debuten som fått namnet Bejaka eller dö och som består av just en EP och en trailer i videoformat.

Hon är från Göteborg, men bor nu i Malmö. Anledningen stavas till stor del Spinneriet, folkhögskolan med fokus på urban konst i Sofielund, mitt i Malmö.
– Jag är från Göteborg från början men flyttade hit på grund av Spinneriet 2015. Sen flyttade jag hem igen och kom tillbaks förra terminen. Det var då jag bestämde mig för att göra en EP och jag var säker på att den skulle vara konceptuell, men visste inte vad konceptet skulle vara. Då lärde jag känna en snubbe som heter Andy. Vi började med en demo och sen band vi ihop allt till ett stort dokument.

Andy går även under artistnamnet Andyboi och är en del av malmökollektivet TV FEH där bland annat Snövit, Aura Oyasumi och Maxi huserar. Duon hittade varandra direkt men inte nödvändigtvis i hiphopen.
–  Jag visste att någon skulle prodda mig, men alla som går här på Spinneriet är hiphop dudes. Jag tycker om sounds, inte traditionella beats. Men så hörde jag på hans Instagram och efter de tre första sekunderna fattade jag att det var han som skulle prodda. Så jag var lite manipulativ, hade en session klockan 5 på morgonen i TV-FEH-studion på Norra Gränges och sen var vi igång. Vi kommer från en liknande bakgrund och har bägge växt upp med hiphop, men bär också med oss punk, hardcore, Kent och Bon Iver, vilket märks i hur vi arbetat tillsammans.

I pressreleasen beskriver hon själv soundet som poesi på antidepp och texterna är tunga, mörka och inte sällan i samklang med en monoton ljudbild. I filmklippen ser vi Bella framföra texterna i lokala Malmömiljöer, ofta mörkt och dekadent svartvitt.
– Jag har växt upp i problematiska miljöer men samtidigt vill jag inte säga att jag varit präglad av sorg. Men självklart, det har varit mycket sorg runtomkring mig, men jag känner inte att det har så stor del av mitt skapande. Jag tror att det är ett ämne som jag själv inte dykt in i särskilt mycket, berättar hon och fortsätter;

– Jag tror att jag skapar mer av lust än av behov. Oftare tvingar jag mig själv till att skriva än att skriva för att skriva av mig. Jag har aldrig en agenda, eller har tänkt ut ett ämne. Jag skriver alltid saker men sen kan det ta flera veckor eller månader för mig att förstå vad jag menar. Vissa saker fattar jag inte, andra saker fattar jag. Det är väldigt intentionslöst men det avslöjar samtidigt saker jag inte ens visste att jag kände. Mycket som jag säkert förtränger.

Soundet är unikt och balanserar mellan spoken word och tungt monoton hiphop. Bella berättar att stämning och känsla varit högst prioriterat i skapandet och att hon jobbat hårt för att ge lyssnaren en stark öppning och ett starkt avslut på EP:n.
– Jag är personligen sjukt kåt på bra intro och outros och ville fånga just den essensen på hela EPn.

Till skillnad från många andra som släpper debut-EP är det inte livespelningar och synlighet som prioriteras från Bella den närmaste tiden – även om det är något hon lovar att återkomma med när hon fått vila upp sig lite.
– Jag drar till Asien i tre månader. Har varit överväldigande process. Jag var där och backpackade för två tre år sedan och det har varit fundamental för hela min person. Så jag drar ut och reser, käkar lite svamp och får lite inspo. Alla dikter på ”Bejaka eller dö” är skriva i Asien.

 

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2019.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!