Nova Miller är vår nästa Zara Larsson, eller?

09:10 16 May 2018

Hon fick skivkontrakt som 13-åring och har sen dess balanserat musikkarriären med en vardag i skolbänken. Nu är Nova Miller aktuell med sin första EP.

”I’m who I want, moving like the ocean. Take it to the top, keep it in motion.” Nova Miller sitter i en fåtölj med gitarren i knät och spelar sin senaste låt Turn up the Fire för mig. Vi ses sent en fredag eftermiddag (så att det inte krockar med skolan) hos PR-byrån Hoss Sthlm som representerar Nova.
Klädd i rosa kostym och höga klackar ger Nova intryck av att vara redo att ta sig an en scen vilken sekund som helst. Addera ett snyggt artistnamn till det och vem som helst förstår att Nova Miller är värd att lägga på minnet. Hennes födelsenamn, Fanny, fick för flera år sen göra plats för mellannamnet Nova eftersom det sistnämnda skulle passa bättre för en internationell karriär. Och just en internationell karriär har varit planen ända sedan hon som tolvåring träffade sin manager.

Den kommande EPn Yellow består av sex låtar och är Novas första. 

– Det har varit en sån resa för mig, den här EPn. Det är som att jag jobbat på den i typ hela mitt liv kan man säga, för med varje låt som jag skrivit har jag tagit mig dit jag är nu. Den här EPn representerar liksom olika händelser i mitt liv och olika perioder som jag gått igenom. Att få ha allt det samlat på en EP känns helt sjukt.

Skivan rymmer både känslosamma ballader och dansvänliga poplåtar. Med den hoppas Nova på att kunna nå ut framför allt till andra unga tjejer och att de ska känna igen sig i hennes texter. Hennes egen favorit från EPn är låten Ordinary love.
– Den låten handlar om att alla människor vill känna sig speciella och unika och det är så kärlek ska vara. Det ska inte vara vanligt.

Vid sidan av musikkarriären vill Nova skådespela och berättar att hon gått på auditions för roller i flera internationella filmer. Utanför Hollywoodbubblan väntar dock en vardag som innebär att ta sig igenom första året på Rytmus musikgymnasium i Stockholm.
– Nu går jag ju gymnasiet, och det är något bättre. Men i grundskolan så var det inte alls bra. Folk behandlar mig annorlunda på grund av mitt jobb. Det är väl bara så det är. Men jag blir behandlad annorlunda av många människor och det är ganska synd eftersom jag själv väljer att inte prata om jobbet alls. Det jag gör utanför skolan är en jättestor del av mitt liv men när jag väl är ledig eller är i skolan så mixar jag inte in det.

I höst börjar Nova läsa en distansutbildning för att kunna lägga mer tid på musiken och sitt skådespeleri. Hon har hela tiden haft ett stöttande team bakom sig men beskriver också jobbet som stundvis väldigt svårt och frustrerande.
– Även fast jag övat varje dag, gjort mina intervjuer, sjungit live, skrivit mina låtar – precis som vilken annan artist som helst, så har jag känt att jag liksom blivit underskattad på grund av min ålder. Att folk har kollat på mig på ett annat sätt och sett ner på mig eller inte tagit mig på allvar.

Nova beskriver sig som en energisk och fokuserad person som jobbar väldigt mycket och skriver texter nästan varje dag. Hon fortsätter:
– Men det spelar liksom ingen roll hur hårt jag jobbar eller vad jag gör eller hur begåvad jag är. Det går inte på grund av min ålder och det är jättetråkigt.

Början av 2018 har dock bjudit på flera framgångar: trots att EPn inte släppts än har musikvideon till Turn up the Fire över två miljoner visningar på Youtube och Nova har redan nu sitt sommarjobb fixat som en av de uppträdande artisterna på kronprinsessan Victorias födelsedagsfirande.
Nova hoppas att detta blir året hon slår igenom stort. Vissa kallade henne för ”Sveriges nästa Zara Larsson” redan för två år sedan. Hon själv skrattar dock mest åt påståendet och menar att folk säger det för att de råkar vara två unga svenska tjejer som håller på med musik och har samma hårfärg.
– Det är verkligen smickrande att folk kan se mig gå långt men om jag ska vara ärlig så tycker jag att vi är ganska olika.

Det känns ganska typiskt att folk jämför just tjejer på det sättet. Jag tycker att du kan få vara Sveriges Nova Miller bara.
– Precis, tack! Äntligen någon som förstår.

EPn Yellow släpps 1 juni.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 05, 2018.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!