Nöjesguiden ♥ Axel Boman

Frida Salomonsson 10:32 5 Jun 2014


Axel Boman.

Axel Boman representerar en tredjedel av Studio Barnhus och är ett household name inom sin sfär, känd för att vara svår att inte tycka om och musik som det är svårt att inte dansa till. Han plockade hem kategorin Musik under Stockholmspriset 2013, har sidoprojektet Man Tear ihop med Petter Nordkvist och Johan Jonasson. Efter otaliga singlar och EPs kom hans hyllade debutalbum Family Vacation i vintras. Vi har tagit ett snack med Axel om varför hans musikskapande känns som en fas, en vilja att bli omtyckt och testikelcancer.

Vad jobbar du med just nu?
– Jag är nästan färdig med remixer åt Ulf Lundell och australiensiska Future Classic. Och jag gör massa ny musik till projektet Nokturn som kommer att avtäckas på årets Gagnef-festival. Det känns som att den musiken kommer att resultera i en skiva på något sätt.

Hur skulle du beskriva din musik? Vilka personer har inspirerat till ditt sound?
– Naiv, rolig och mörk musik med rötterna i chicago-house. Mina stora inspiratörer är RZA, Vangelis, Svän Väth och Daft Punk.

Vad gjorde du för tio år sedan? Och vad gör du om tio år?
– Då vandrade jag runt förvirrad i ändlösa korridorer på Valand i Göteborg. Om tio år målar jag akvareller på Österlen. Eller var det om 30 år kanske? Jag hoppas att jag gör en del musik också, men att den inte är så nostalgisk.

När du gick på Valand, vilka tekniker jobbade du med där? Är det något du kopplar till musikskapandet?
– Jag gjorde otroligt mycket musik på Valand. Ibland använde jag musik och ljud i installationer eller skulpturer, men det mesta hamnade väldigt nära den musik jag gör idag. Som passar bättre i en popkontext, där man slipper förklara varenda bit.

Enligt min ovetenskapliga undersökning, baserat på mina personliga upplevelser. Så känns det som att det alltid kommer ett stadigt gäng kids som står längst fram när någon från Studio Barnhus spelar, skulle du säga att ni har en trogen fanbase?
– Jaså? Ja, kanske! Jag vet typ tre till fyra personer som kommer på alla spelningar i Stockholm. Men jag vet också att folk har ganska bra koll på vad vi gör och den musik vi släpper.

Vad var grogrunden till ditt musikintresse? Hur kom du in på det spåret?
– Ensamhet och förvirring. Jag upptäckte techno och hiphop i en känslig ålder och blev besatt, ville lära mig allt och vara en del av det. Det kändes som något man bara kunde lära sig genom att uppleva det, inte genom att ta pianolektioner liksom. Nu vet jag att det går att närma sig det på massa olika sätt, men då kändes det viktigt att ha så många skivor och fester i ryggen som möjligt.

Vad hade du sysslat med om det inte gått vägen med musiken?
– Jag undrar fortfarande vad det är jag ska göra egentligen. Som att det jag gör nu bara är en fas. Jag jobbade ju som kock tidigare, så jag kanske skulle göra det?

Varför tror du att det känns som en fas?
– Kanske för att jag har svårt att skilja på vad som är hobby och vad som är jobb. Ibland vet jag inte om en arbetsdag har börjat eller när den slutar. Det är lite förvirrande. Men också kul såklart.

Hur kan en sådan flytande arbetsdag ut?
– Jag går upp vid typ 8.30 och dricker kaffe, sen går jag och lägger mig igen och svarar på mail. Efter det cyklar jag till Studio Barnhus och hänger där mellan 11-19. Det är väldigt varierat hur produktiv jag är dock. Har sett ett samband mellan cigaretter och produktivitet som jag undersöker. Men det är skönt att känna att man "drar till jobbet". Efter det går jag hem, lagar mat och kollar på film.

Vem var du i din klass på mellanstadiet?
– Den högljudda osäkra typen som förstod saker när det redan var för sent. Rätt snäll ändå.

Vad tror du att andra stör sig på hos dig?
– Att jag tar plats och att jag vill att folk ska tycka om mig. Men jag är medveten om båda och försöker motverka det. För att folk ska tycka om mig.

Jag anar att du har en ganska stor samling skivor. Vilket skivköp är du mest nöjd med den senaste månaden?
– Jag köpte en drös skivor på Mickes skivor i Hornstull, jag fyndade i 10-kronorsbacken och hittade helt fantastiska grejer. Spenderade 300 spänn och allt var bra, det är ju ganska sällsynt när man gräver billigt.

Har du några dolda talanger?
– Bra på att laga mat! Alltså, jättebra!

Vilken rätt är du extra bra på, har du någon paradrätt?
– Jag gör en riktigt grym chili! Men annars lagar jag mest vegetarisk mat och jag försöker anpassa ingredienser efter säsong. Jag har precis köpt en ångkokare, heter det så? Jag gör dumplings hela dagarna nu.

Vad har du för drömmar om framtiden?
– Att inte få testikelcancer, att Zlatan spelar fotboll tills han är 50, att F! kommer in i riksdagen och att mina brorsor har det bra.

Vill du låta Axel nöjesguida dig? Kika här.

Stad: 
Kategori: 
Se alla artiklar om: 

Fler artiklar

Nöjesguiden ♥ Leo Forssell

"Vissa dagar vill man slänga sig ut genom kontorsfönstret." Under Brons stolthet talar ut om sitt jobb – inte bara trash talk – och sina tumblrs.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!