Nöjesguiden 40 år

Redaktion 09:40 12 Dec 2022

Med en öl i högra handen och ett glas champagne i den vänstra.

Ända sedan 1982 har vi tagit vårt uppdrag på absolut största allvar. Att vara en guide, som ett äldre syskon som leder er läsare ut i nöjesvärlden oavsett om det är kroglivet eller populärkulturen.

Såhär 40 år senare är vi glada att få fortsätta med vårt uppdrag även om såväl kaptener som resenärer har hunnit bytas ut genom åren. En sak har emellertid bestått, och det är att Nöjesguiden är läsarnas tidning. Det är också därför den alltid har varit gratis och funnits på stan där våra läsare finns. Att du läser detta är ett bevis på att vi gör något rätt.

Tack för det. 

 

NÅGRA MILSTOLPAR


1982 Det första omslaget

Grundarna Ajje Ljungberg och Michael Marlow ger ut det första numret av Nöjesguiden. Den totala omfattningen ligger på 16 sidor.

1983 Medlemskort och ölbarometer
Den första ölbarometern publiceras. I samma veva görs en guide till hur man piratkopierar medlemskort till Malmös inneställen. 

1985 Stockholmsvy 
Tidningen lanseras i Stockholm. Omslaget pryds av bland andra Mats Ronander.

1988 Natt & Dag 
Systertidningen Natt & Dag startas i Norge efter samma modell som Nöjesguiden. Än idag använder sig magasinet av samma omisskännliga betygsgubbar. I Sverige skriver Nöjesguiden samma år ett uppmärksammat reportage om det vita pulver som har slagit rot i Malmö.


1991 Den glada gubben

Betygssystemet med de olika gubbarna av olika humör införs. 

1992 Nöjesguidenpriset
För första gången delas Nöjesguidenpriset ut. Platsen är Galateatern, nuvarande Slagthuset, i Malmö. Samma år går även prisgalan av stapeln i Stockholm för första gången, följt av Göteborg året därpå.


1993 Framtidsnummer och ironi 

Redaktionen gör ett framtidsnummer med Thomas DiLeva som VirtuApostel. Numret utspelar sig långt in i framtiden. Närmare bestämt 2013.

Samma år myntar Jan Gradvall i Nöjesguiden begreppet En ironisk generation utan att ha en aning om vilka vingar det skulle få.
– Först började det ringa från radio, tv och andra journalistkollegor på tidningar. Alla ville följa upp det här nya fenomenet, Generation X. Samtidigt började även reklambyråer och företag ringa. Jag hade även skrivit om reklam och marknadsföring i artikeln. Alla ville ha nyckeln till hur man kommunicerade med ironisk reklam till en ironisk generation.

Gradvall skriver även om sushin som vår nya husmanskost och konstaterar att den är på väg in i folkhemmet.


1995 Dit är vi på väg

Johan Croneman utser Kristian Luuk till vår nye landsfader. Tolv år innan han (Luuk) tar över som programledare för På Spåret. Kent får näst högsta betyg för den självbetitlade debuten. 

1996 Knesset
ZTV-programmet Knesset vinner Stockholmspriset i kategorin tv för “Kristian Luuks briljanta programledarskap” och “för att de hittar en väg förbi både ironierna och åsiktstelevisionens fallgropar”.

1999 Bindefeld
Nöjesguiden publicerar ett reportage om Michael Bindefeld som dåtidens pr-magnat. Själv avböjer han att bli intervjuad. 


2000 Bättre än bajs

I samband med ett temanummer kring ämnet reklam får tre reklambyråer pitcha varsin omslagsidé. Vinnare blir TBWA med payoffen: “Nöjesguiden – bättre än bajs”. 

2003 Lite naket
Johanna Koljonen gå ut och recensera huvudstadens strippklubbar i ett uppmärksammat reportage.

2005 Utkastade av Juliette Lewis
Döskalle och Mästerligt leds hårdfört ut ur Juliette Lewis turnébuss efter en havererad intervju.

2008 Nöjesguiden förföljer Daniel Nyhlén
Nöjesguiden stalkar kändisreportern Daniel Nyhlén med två parallella reportrar i lika många städer.  Tilltaget uppskattas inte särskilt mycket av huvudpersonen själv. 

2009 Nya ägare (igen) 
IT-entreprenören Ola Ahlvarsson köper Nöjesguiden. I samma veva presenteras den sociala gps:en Nöjesguiden Navigator – en underhållningskarta över Stockholm i realtid där du kan se vem som befinner sig på vilken krogar. Vi frågar oss vem som inte vill ligga med Moneybrother samt listar läsarnas värsta one night stands.

2010 Vin Nature 
Carl Reinholdtzon Belfrage frågar sig när i hela friden Sverige ska upptäcka naturvin. Drygt tio år senare dödförklarar han trenden i samma tidning. Under tiden tar Parisa Amiri på sig förklädet för att praktisera hos Marco Baudone på Le Rouge en lönehelg.


2012 Nöjesguiden gör hen-nummer

Margret Atladottir tillträder som chefredaktör för Nöjesguiden 2003 och blir som 23-åring den yngsta chefredaktören i tidningens historia. 

Många tillskriver dig ansvaret och äran för att Nöjesguiden tog en politisk riktning. Håller du med om det? 
– Det var snarare en kombination av dåvarande tidsandan och vilka vi var som jobbade på redaktionen, allting går i cykler! Då ville läsarna ha mer samhällsengagerande innehåll än tidigare så vi gick loss.

Berätta lite om vilka reaktioner det kom just på hen-numret? 
– Minns att det var oerhört debatterat i mediesverige, folk tyckte vi var riktigt töntiga på vissa håll. Dagens nyheter införde till och med ett hen-förbud. 

Det måste ha hänt rätt mycket under det året. Numret släpptes i februari men så sent som i december samma år gjorde redaktionen en FAQ på ämnet. Minns du vad som föranledde denna?
– Misstänker att det var det massiva intresset, jag får än idag förfrågningar från allt från BBC till random student som vill veta mer om det numret och ordet. Vi var ungefär tre personer med noll budget så vi hade väl inte tid att svara på frågor om det gissar jag, haha.

Har du någon mer milstolpe från dina fem år på Nöjesguiden som du gärna plockar fram ur minnesbanken? 
– Tyvärr återkommer jag ofta till vårt ”framtidsnummer” från 2008 - en anrik Nöjesguiden-tradition att skriva alla artiklar som att de utspelar sig i framtiden. Kenza & Darin på omslaget och året skulle vara 2033. Kan ibland minnas artikeln om ”Klonen Jac” och skräckskratta. 

2013 D&M möter Hoffmaestro 
En annars trevlig intervju tar en tråkig vändning i samband med att Döskalle frågar när gruppen ska sluta klä sig som trettonåriga Hoffmaestrofans.


2014 Krogdiskriminering 

Vi tar en krogrunda och får våra fördomar om vilka som inte släpps in bekräftade. Samma år anammar Acne Studios en av våra betygsgubbar som logotyp.


2016 Influencermannen

Frasse Levinsson köper följare och likes för 1 400 kronor för att se vad det går att krama ur den trasa ett imaginärt kändisskap är. Resultatet? En kashmirtröja från Asket.

2017 Kakan och Bard
Karin Hermansson och Alexander Bard sätter sig i samma jury samt på omslaget av marsnumret och det blir såklart ett jävla liv.


2018 Skvallernumret 

Ett nummer formgivet och disponerat precis som en skvallerblaska får en av tidningens malmösäljare att ringa och säga upp sig på stående fot.
– Har det helt brunnit i huvudet på redaktionen? blev hans sista ord.

I samma nummer utser vi de snyggaste singlarna i Stockholm, Göteborg och Malmö. 

2019 Vaktlistan 
Nöjesguidens läsare utser stans bästa vakter i en omröstning. 


2020 Prepandemi

Vi gör den sista intervjun med Lorentz innan han, och allt annat, ställs in.

2021 I väntan på något
Vi besöker inspelningen av Varan-TV: Stories, bland annat för att fråga Petter Bristav varför han har hostat upp 20 000 kronor för en roll i serien.

2022 Mitt i livet
Nöjesguiden fyller 40 år, men gör ingen större grej av det.

CHEFREDAKTÖRER GENOM ÅREN 

1982 – 1991 Ajje Ljungberg
1991 – 1995 Mattias Hansson (Stockholm)
1991 – 1995 Johan Croneman (Göteborg/Malmö)
1991 – 1995 Martin Theander (Malmö/Göteborg)
1995 –1996 Clara Mannheimer
1996 – 1999 Martin Jönsson
1999 – 2007 Daniel Sparr
2007 – 2008 Hannes Dükler
2008 – 2013 Margret Atladottir
2013 – 2015 Amat Levin
2015 – 2018 Jenny Nordlander
2018 – Pelle Tamleht

NÖJESGUIDENS FILOSOFI (sedan 1982)

Det är ett nöje att äta franskt eller svenskt.
Att dricka en fyra eller en dubbel.
Att dansa till levande musik eller dunkande disco.
Att lyssna på rock eller jazz.
Att gå på teater eller bio.
Antingen gillar du bara en sak. Eller så gillar du flera. Smaken är ”forskellig”. Även denna sidan sundet.
Nöjesguiden skriver om nöjeslivet. Men inte bara från ett håll. Vi är lika måna om dig i slips och kavaj som dig i jeans och boots.
Vi gillar vår stad. Kanske är vi naiva lokalpatrioter som inte sett världen. Än sen. Vi lever här och nu!
Malmö är inget London eller New York. Och kommer aldrig att bli. Men Malmö har ändå så mycket att bjuda.
Vi tror på tesen att man bara har så roligt som man gör sig. Men det är klart. Du har roligare om du vet vart du skall gå.
Nöjesguiden ger dig adresserna till stadens mötesplatser. Vi öppnar dörrar till ställen som du inte trodde fanns. Vi presenterar människorna som sätter fart på stan.
Och vi gör det med en öl i högra handen och ett glas champagne i den vänstra.
Smaklig läsning.

Läs även: "Ingenting går att överträffa".

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2022.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nöjesguidens nyhetsbrev


 

Missa inga nyheter! Missa inga fester!
Anmäl dig idag!