Nöjesguidad: Marcus Birro

Redaktion 09:19 17 Apr 2014

unnamed-33.jpg

Det var ett tag sen Marcus Birro startade Frank i P3. Nu är han exilgöteborgaren som bloggar för Expressen, gett ut femton böcker och varit med i Let's Dance. I vår är han brinnande aktuell med boken "Evangelium enligt Marcus". Han har är också mannen som älskar Göteborg som "en man som älskar sin ölback med gamla skivor" men tycker Södermalm är mer Göteborg än Göteborg. Men vi ska inte vara den som är den. Göteborgare är man oavsett om man gillar det eller inte. Som veckans Nöjesguide går han down memory lane till klubbar man gick på innan 2004, pratar om vem som är den störste efter Thåström och fattar ingenting av Jonas Hassen Khemiri.

MUSIK

Just nu är jag inne i en svår Broder Daniel-period. I den stormen ösregnar också Göteborgs okrönte konung, Håkan Hellström. Den störste efter Thåström. Och när jag vill bli glad, och det vill jag, så lyssnar jag på Sator. Herregud, vad bra Sator är. Annars är det bara Melissa Horn och fina gamla The Mission. Och så tysk synth från åttiotalet när jag tar mina löprundor.

Alla musiker som kallar sig artister. Det svider som klamydia. Liksom Idol. Förbjud skiten.

FILM

Jag minns hur vi brukade sitta och kryssa för alla svåra filmer vi skulle se under Göteborgs Filmfestival när vi var unga. Det slutade med att vi söp oss fulla på invigningsfesten och skällde ut alla svåra filmmänniskor som gick på otextade albanska filmer. Nu för tiden ser jag bara filmer som innehåller antingen Will Smith eller spöken som hemsöker radhus. 

Turinhästen.

MODE

Sedan jag flyttade till Stockholm har jag blivit pinsamt medveten om färgen på mina kängor. De är bruna. Och så stoppar jag jeansen innanför kängorna. Men det gjorde jag redan när jag bodde på Nordhemsgatan och Svanebäcksgatan på nittiotalet så det är rätt.

Träningsoveraller på fotbollstränare.

KLUBB

Vänta lite nu... Jag blev nykter 2005 och flyttade från Göteborg 2004... Mina minnen av klubbar i Göteborg handlar uteslutande om Mickes Klubb på Första Långgatan (Micke som annars spelade, och spelar, trummor i Sator). Svanen på Kungsgatan och Soul Kitchen. Jag har ingen aning om en enda legal klubb i hela världen. Men de finns säkert. Men lika kul som vi hade 1992 det har ni inte, ungdomar...

Legala klubbar 2014.

KROG

Jag har hört att man äter gott och dyrt i Göteborg numera, men jag vill alltid till Solrosen när jag är där. Av någon anledning är det alltid stängt. Min tro är att någon tipsar Bella om att jag är på gång och sedan panikstänger stället innan jag kommer.

Att Gillestugan förvandlats till en sunkig ölstuga i en hemsk kedjas terror.

KONST

Just nu bor jag i Rom några veckor. Här är konst, konst. Caravaggio knäcker allt och alla. Men Ivan Agueli som finns vid Götaplatsen är fin.

Installationer.

TV

Italiensk fotboll i svensk teve.

Let's Dance. 

SPEL

Köper en Trisslott när jag bråkat med min fru.

Alla spel som utspelar sig i sjuka världar på en skärm.

DRYCK

Subtilt kolsyrat italienskt mineralvatten. Kaffet på Bar Italia.

Sprit.

LÄSER

Just nu Stephen King, Påven och så dikter av Edith Södergran.

Har försökt tusen gånger men fattar ingenting av J. Khemiri.

 

LÄNKTIPS

Min hemsida görs av en kille som verkligen vet vad han sysslar med: www.marcusbirro.se

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!