Behöver veckans nöjesguide en närmare presentation? Vi tror inte det, men här kommer en ändå. Han är arkivarien som varit chefredaktör för näringslivshistoriatidningen (!) med det oslagbara namnet Företagsminnen, han har hörts i radioprogram som Morgonpasset i P3 och Meny i P1, synts i Klockan åtta hos stjärnorna och mer än en Filip & Fredrik-produktion. Vi har älskat hans instagram och velat ha hans spådomar inför 2014. Men främst känner vi honom som den godhjärtade gastronomen; den som guidar oss till det bästa nöjet denna vecka är Edward Blom.
MUSIK
Klassiskt och opera eller gamla svenska schlagers och kupletter är mina favoriter. De senare har ständig aktualitet genom SR:s Da Capo med Anders Eldeman och i live-form genom Mattias Enns fantastiska föreställningar. Bland populärmusik rekommenderas Knut Berggrens nya skiva Knut, som förvisso också har en stråkorkester i bakgrunden.
Tyvärr kan jag inte rekommendera någon opera eller klassisk konsert för tillfället, då jag inte hunnit gå på någon. Sorgerligt! Går man över till balett så är dock Operans Svansjön ovanligt pigg för tillfället.
FILM
Jag var väldigt imponerad av Blå är den varmaste färgen. Fantastiskt vacker och gripande. En del scener blev nästan plågsamt utdragna, vilket gav enormt stark effekt. Några scener var förvisso närmast pornografiska – men då kan man ju blunda om man vill förbli på den smala vägen.
De senaste filmerna jag börjat se på tv har varit så usla att jag stängt av efter en kvart. Särskilt intelligenta komedier (som ändå får en att skratta) lider det stor brist på.
MODE
Glädjande att min hustru köper fantastiska klänningar ritade av Camilla Thulin.
Jag älskar vackra kläder, men är helt emot mode i betydelsen trend; finns inget dummare än att slänga bra kläder innan de är utslitna – och om de inte är bra borde man aldrig ha köpt dem. Själv försöker jag köpa tidlösa plagg, men utbudet är tyvärr ytterst begränsat med mitt midjemått.
KLUBB
Jazzklubben Stampen, med det ena liveuppträdandet bättre än det andra, är fantastisk. Herrklubben Sällskapet är trevligt att bli medbjuden på lunch till av någon vän då och då även om jag inte själv är medlem.
Klubbar med musik högre än att man kan föra ett intellektuellt samtal med någon en halvmeter bort är så meningslösa.
KROG
Känns fånigt när alla redan sagt det, men Lilla Ego är fantastiskt! Tom och Daniels härliga personligheter och skickliga kokkonst genomsyrar stället och alla rätter är riktigt goda – och prisvärda. Nya Bierhaus med tyska jätteportioner till budgetpris, skummande öl och rustik inredning kan rekommenderas, även om den höga popmusiken stör helhetsupplevelsen. Önskar man liknande snitt men mer centraleuropeiskt kök regerar ännu klassikern Moldau. Att krogar som flyter på vattnet inte bara är härliga på sommaren visar slutligen fabulöst trevliga Grodhavet, med sina mycket prisvärda finöl.
Härliga Östra stations järnvägsrestaurang med en av Stockholms kulturhistoriskt mest intressant inredningar hotas av nedläggning. SL har höjt hyran till en nivå som kräver en lönsamhet omöjlig med nuvarande spatiösa originalinredning från NK:s verkstäder i Nyköping. Avsikten är att allt ska rivas ut och stället övertas av någon som kränger dålig bärs med stor vinst. Skamligt!
KONST
Nathalia Edenmonts utställning Only me på Sven-Harrys konsthall är fantastisk. Vacker, skrämmande, gripande, tragisk – och ytterst självutlämnande.
Den nya rivningsvågen som drabbar så mycket av vår stora arkitektur särskilt från 1800-talet. Just nu är det bl.a. Tullhuset på Blasieholmen och Petersvik utanför Sundsvall som riskerar att rivas.
DRYCK
Det har kommit flera nya punschsorter de senaste åren vilket är fantastiskt roligt, senast i raden utmärkta Tegnér & Söners punsch. Det finns en ny stjärna på den alkoholfria himlen också, och de är sannerligen inte många, Roomi, en dryck av svarta vinbär, aroniabär och kryddor som fungerar utmärkt som alternativ till vin.
Att Systembolaget ännu har monopol och försöker dränka svenskarna i dåliga boxviner.
LÄSER
Har precis läst ut Ängeln på sjunde trappsteget, håller på med Lisa Förare Winbladhs Matmolekyler och Mattias Svenssons Glädjedödarna. I övrigt blir det väldigt mycket mathistorisk litteratur, eftersom det är det jag jobbar med.
Internethatet.