Tandvård är ett område där många fortfarande förlitar sig på gamla sanningar, hörsägen eller rena spekulationer. I värsta fall kan sådana missförstånd leda till sämre munhälsa, onödiga kostnader eller till att man undviker att söka hjälp helt och hållet. I den här artikeln reder vi ut några av de vanligaste myterna om tandvård och ställer dem mot fakta, baserat på vad forskningen faktiskt säger.
-
“Tandvård i Sverige är alltid dyrt”
Det finns en utbredd uppfattning att tandvård i Sverige är en lyxvara. Visst, det kan bli kostsamt, särskilt om man behöver omfattande behandling. Men här är det viktigt att komma ihåg att det finns statligt tandvårdsstöd och att priserna kan skilja sig markant mellan olika kliniker.
Därför kan det vara klokt att göra sin hemläxa innan man bokar tid. Genom att använda en tjänst där du kan jämföra tandläkare i Stockholm får du en tydlig översikt över både prisnivå och omdömen från tidigare patienter, vilket gör det lättare att fatta ett informerat beslut.
-
“Man behöver bara gå till tandläkaren om man har ont”
Det här är en vanlig uppfattning, särskilt bland yngre vuxna som kanske inte känner att de har några akuta problem. Men enligt 1177 är det just genom regelbundna besök hos tandläkaren som man kan upptäcka problem innan de hinner bli allvarliga eller smärtsamma. Karies, tandköttsinflammation och sprickor i tänderna kan utvecklas i det tysta.
-
“Socker är den enda orsaken till hål i tänderna”
Det är visserligen sant att socker är en stor bov när det gäller karies. Men det är inte hela sanningen. Det handlar också om hur ofta du äter, hur länge sockret stannar kvar i munnen och hur din salivproduktion fungerar. Risken för hål påverkas också exempelvis av munhygien, fluorintag och genetiska faktorer.
En person som äter godis sällan men slarvar med tandborstningen löper alltså större risk än någon som äter lite sötsaker men har en mycket noggrann munvårdsrutin. Det är en komplex växelverkan, inte en enkel orsak-verkan-relation.
-
“Blödande tandkött är normalt”
Här är det många som tror att lite blod vid tandborstning är ofarligt, men det är ofta ett tecken på tandköttsinflammation (gingivit), som kan utvecklas till tandlossning om det inte behandlas. Enligt Tandläkartidningen är blödande tandkött ett av de första symptomen på att något är fel.
Om du märker att tandköttet ofta blöder när du borstar tänderna är det en bra idé att boka en undersökning.
-
"Eltandborstar är inte bättre än manuella borstar”
Det här är en myt som för länge sedan borde ha avlivats, men som fortfarande lever kvar. Flera oberoende studier, bland annat en metaanalys publicerad i Cochrane Library, visar att eltandborstar är mer effektiva på att minska plack och tandköttsproblem än manuella borstar, särskilt om de har oscillerande-roterande huvud.
Det betyder inte att en manuell tandborste är värdelös, men det ställer högre krav på din teknik och konsekvens. För personer med begränsad rörlighet, eller som bara vill göra det enklare för sig, är eltandborsten ett tydligt bättre val.
-
“Tänder blir svagare med åldern – det är bara att acceptera”
Det är sant att tänderna förändras med åren; emaljen slits, tandköttet drar sig tillbaka och risken för sjukdomar ökar. Men det betyder inte att dålig munhälsa är ett oundvikligt öde. Det fullt möjligt att behålla friska tänder livet ut, förutsatt att man tar hand om dem och går på regelbundna kontroller.
Särskilt viktigt är det att hålla koll på eventuella mediciner som påverkar salivproduktionen, eftersom muntorrhet ökar risken för karies och infektioner. Och glöm inte att fluor är lika viktigt när du är 70 som när du var 7.
Så skiljer du fakta från myt
Det finns gott om missförstånd kring tandvård, många av dem baserade på gamla vanor eller brist på uppdaterad information. Genom att ifrågasätta myter och ta reda på vad som faktiskt stämmer, blir det enklare att fatta bättre beslut för sin munhälsa. Nästa steg? Hitta en klinik som passar både din plånbok och dina behov. Och kom ihåg: en sökning på rätt ställe kan vara första steget mot ett friskare leende.