Foto: Andreas Sundkvist

Musikalisk miljöaktivism

10:44 20 Nov 2019

David Andréas sjunger om klimathotet i sitt nya projekt Climate X-press.

David Andréas är en låtskrivare och multi-instrumentalist från i Göteborg. 2019 har han gjort en stor förändring i sin musikaliska bana, och börjat sjunga om det som verkligen betyder något för honom – klimathotet. Vi frågade honom om hur hans kampanj Climate X-press kom till.

Hur kom du först att tänka på det här projektet?
Insikten om planetens och mänsklighetens tillstånd kom till mig som en chock. Efter insikten, om bara endast hälften av vad forskningen säger är sant, måste man inse att det är ”no more business as usual”, slit-och-släng-festen är över och vi måste ställa om, tänka om, drömma om. Nu. Vi står inför mänsklighetens största utmaning så hur förhåller och engagerar man sig inför denna förändring? Hur kan man trots den dystra prognosen känna pepp och motivation? Hur kan vi göra omställningen till en fest? Dessa tankar mitt i det bländande strålkastarljuset som nybliven förälder fick mig att reagera.

David Andréas ville undersöka hur kan kunde använda musiken som verktyg för att omsätta ångesten till ett kreativt klimatengagemang.
– Det blev tio experimentellt pop-funkiga låtar, och tio intermissions blev till under våren och färdigställs i detta nu till ett album som släpps i vår. För mig blev det en nytändning för ett musikaliskt uttryck och ”a musical mission for a zero emission lifestyle". 

Den första låten på Climate X-press kom i augusti i form av en singel som heter just Climate X-press. Berätta om vad det är för låt!
Jag samplade Fijis egna Greta Thunberg, 10-åriga Timoci Naulusalas krassa och övertygande tal som han framförde med rörande pondus inför världsledare under klimatmötet COP23 i Bonn 2017. Talet handlar, som både låten och projektet antyder, om att det är bråttom och att det, klimatkrisen, händer nu och här. Jag fick rättigheterna och välsignelse till talet av FN:s klimatråd på papper vilket gav mig ytterligare en skjuts till att verkligen ta vidare och ta vara på projektet. 

Låten är svävande, bubblande och franskt osande electro-pop-piller till soundet med en alarmerande uppmaning till handling. 

Senaste låten från projektet heter Eco-Mode och handlar om bilar. Varför är det så viktigt att ge en permanent parkeringsbot till dem tycker du?
För att bilisterna förtjänar en liten läxa. Den känns som att vi kör på som vanligt av slentrian och gammal vana. Inklusive jag själv som kör hit och dit för spelningar och äventyr. Parkeringsboten, som även fyller funktion som gerilla-aktivistisk flyer för projektet, lappas på bilar runt om i Göteborg i detta nu och jag ser den som en symbol för bot och bättring. Boten är tänkt att skapa en inspirerande och knuffande effekt men möter säkert motstånd. Mallen finns att ladda ner på climatexpress.se för den som vill ut och vara klimataktivist på fritiden. Du kan även haka på parkeringsvaktsdansen som finns som instruktionsvideo på Youtube om du vill dansa dig fri och känna dig extra nöjd. 

Utöver att väcka uppmärksamhet via musiken du gör, vilka omställningar har du som enskild person gjort för klimatets skull?
Jag har bland annat blivit vegetarian, kör mindre bil med mer ångest, har flygstopp, undviker plast och engångsprodukter och försöker köpa mycket mindre och secondhand. Men det är inte lätt att göra alla rätt utan att bli asket. Minimalismen lockar. Realistiskt tror jag, bortsett från konsumentmakt och individens egna micro-handlingar, så behöver hela systemet renoveras om till ett cirkulärt tillstånd, politikerna behöver ta radikala beslut och företags affärsmodeller förändras i grunden i relation till en ny eko-ekonomi. Vi behöver dra ner volymen på såväl konsumtion som produktion tills vi hittar en balans. Har vi inte producerat och konsumerat tillräckligt nu? Det är dags att höja volymen på andra slumrande värden och på dängor med gemenskap, solidaritet och indie-vibes.

Vem hade du helst träffat i verkligheten och varför: Greta Thunberg eller Sir David Attenborough?
Det Greta har gjort för att skapa fokus på klimatkrisen med enda mission att be oss lyssna och agera på forskningen är makalöst och utan jämförelse i vår tid. Därför hade jag gärna träffat henne och tackat för den uppoffring och insats hon gjort och gör. Vi behöver inte säga mer. Det vore fantastiskt roligt om hon diggade Climate X-press musik såklart.

I vår släpper David Andréas albumet Hope.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 11, 2019.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!