Malmö har fått en ny mångfacetterad bokklubb.
Inför släppet av sin debutplatta 2020 gjorde Mattis ett korsord. Löste du korsordet så fick du fram låttitlarna och en förhandslyssning på skivan. Förutom att skala ner produktionen och släppa texterna innan låtarna var detta ett av många grepp han använt för att flytta fokuset till orden och texten, som varit det primära för honom i sin konst.
- Jag tror att jag gillar berättandet mer än musik. Min upplevelse var att många äldre och jämnåriga inom hiphopen inte riktigt lyssnade på texterna, utan mer på beatsen. Så jag frågade mig hur jag kunde få dem att fokusera mer på orden, säger han.
Mattis karriär sträcker sig nu över ett decennium på den svenska hiphopscenen. Hans debutalbum Ett tag till blev kritikerrosat och han beskrivs som en poetisk galjonsfigur för sin råa ärlighet. Året efter debuten lanserade han MVH, den etikett som han nu arrangerar projekt kopplade till text inom musik och litteratur under. Först tog det sig i form av ett e-magasin - MVH Magasin - som var en blandning av dikter, låttexter och till och med recept ibland, men alltid med texten i centrum. Projektet lades på is, men i samband med sitt andra album träffade han Jaqe.
- Jag träffade äntligen någon som var lika intresserad av text som jag var. Det finns många som är textbaserade rappare och artister, men det kändes som att han var intresserad av det på ett annat plan, inte bara tekniskt. Mer som en författare eller poet. Vi började snacka i telefon en timme om dagen i flera månader, och började fascineras av poesi-scenen - vad är det de gör som inte vi hajar?
Magasinet startades upp igen, men denna gången under namnet MVH ARKIV och hade sitt första utskick i våras med verk från bland annat Meron Mangasha och Kristoffer Malmsten från Fattaru. Med nyvunnen mark och publik växte lusten till att skapa fysiska samtal.
-Vi ville göra något på riktigt också, för alla samtal vi såg om litteratur var sextio plus, vita kvinnor och jävligt tråkig stämning. Ingen såg ut som oss. Först tänkte vi att det kanske bara var vi som har det här nörd-intresset, men när vi upptäckte bland annat Aya Kanbar, som bara är 19 år och redan en hypad poet så förstod vi att det måste finnas unga människor som är intresserade av det här också. Och det börjar poppa upp överallt, det känns ju som att det här har varit poesins år. Debatten om ironisk poesi och artister som släpper diktböcker till exempel.
Det första fysiska samtalet går av stapeln den 14:e november på Stadsbiblioteket i Malmö, och listan på de medverkande är en samling starkt lysande stjärnor på Sveriges litteratur-himmel: Malmö-baserade författaren Karl Kofi Ahlqvist som debuterade förra året med Ingen ro om natten som han också vann Katapultpriset för. Poeten Aya Kanbar som nominerades till både Borås Tidnings debutantpris och Sveriges Radios lyrikpris för sin succédebut Hyperverklighet 2021. Mikael Yvesand, vars debut Häng City tilldelades både Borås Tidnings Debutantpris och Norrlands litteraturpris och sist men inte minst Malmös stolthet Jaqe, som förutom att vara en av 2010-talets mest hyllade svenska hiphop-röster vunnit en grammis i kategorin Årets textförfattare. Blandningen av författare, artister och poeter är ett högst medvetet val.
- Jag kollade på Babel igår, den där jargongen och högtravande stämningen… Det känns alltid som att författare, poeter och artister får så olika frågor, vilket är rimligt på ett sätt. Men jag hade velat se en intervju med en poet i en artistmiljö till exempel, i logen med öl, mer avslappnat. Se författare få andra frågor och en artist sitta och prata på riktigt om text som en poet får. Att blanda artister, poeter och författare är ett sätt att försöka brygga mellan dem, jag tror inte att gapen är så stora egentligen. Att blanda in artister blir också ett sätt att sänka tröskeln, de är ju liksom de mest tillgängliga vi har i samhället på något sätt.
Att poesin växer sig större tror han kan vara en motreaktion på det snabba och ytliga i samhället.
- Mitt musikintresse blir mindre hela tiden, jag tycker fortfarande att det är skitkul att göra det, men allt går så snabbt. Allt är liksom content och visuals typ. Att folk börjar intressera sig mer för poesi och text är kanske en motreaktion på det, att man man är lite trött på det och vill gå lite djupare i lagren och skapa sina egna bilder.
MVH Arkiv hålls på Malmö Stadsbibliotek 14/11, 18-20. Dagen efter hålls även, för andra året i rad MVH Live - ett konsertkoncept med fokus på text med stjärnskottet Christian Nanou, nykomlingen N’nima och Mattis på Palladium i Malmö, 19:00.