Foto: Alex Ghiurau

Malmös nattliv är hotat

Viktor Flarkell 17:02 26 Jun 2024

Nöjesguidens Viktor Flarkell oroar sig för Malmös klubbliv.

För en kort tid sedan höll Nöjesguiden tillsammans med några andra arrangörer en filmvisning med efterföljande samtal om nattlivet i Malmö. Filmen hette ”Everybody in the Place”, en brittisk dokumentär om ravekulturens uppkomst och hur oerhört politisk den var. Den angriper från alla håll och kanter på ett lättbegripligt och relevant sätt och borde vara obligatorisk i varje högstadieklassrum. Panelsamtalet efteråt blev ett bra samtal med en blandning lokala politiker, en härlig anti big-boss anda och ett brandtal om NGBG-konflikten. Malmö at it’s finest, om du frågar mig.

Anledningen till filmvisningen och panelsamtalet var en rapport om nattlivet som beställdes av Malmö stad själva. Rapporten slog fast att Malmös nattliv var akut hotat. Låt oss smaka på de orden: akut hotat. Som ett av de tusentals djur som riskerar att försvinna för gott. Det som gäller för djuren gäller även för nattlivet, när det väl är borta är det borta. Försvinner exempelvis Grand för att man bygger lägenheter ovanför Kulturbolaget är det borta för alltid. Det kommer inget nytt Grand och det inga nya ställen. Det finns helt enkelt inte förutsättningar för det.

Vi behöver de platser som nattlivet skapar, det vet vi. De politiska och spirituella fristäder som "Everybody in the Place" så fint berättar om. Men att ha enskilda poliser och tillsynspersoner som trakasserar arrangörer under så lång tid att snart en hel generation gett upp och flyttat till andra städer, gör det svårt. Att samtliga politiska partier, som alla säger sig tycka nöjeslivet är viktigt har varit tysta under tiden det skett, hjälper heller inte.

Malmö, vars hela identitet bygger på det kreativa ekosystem som är kärnan i både näringslivet och det sociala livet, måste vara en plats man vill bo på. I valet av var man ska bo spelar ute och nattlivet en stor roll för många människor men "Sveriges Berlin"-ryktets dagar är long gone.

Om vi bortser från faktumet att politikens kugghjul snurrar långsamt och att man kan ifrågasätta om det verkligen ska behövas en rapport för att förstå att det är en kris för stadens identitet vet vi nu att Malmös nattliv är akut hotat. Hur kan det ha fått gå så här långt? Det får en att fundera på hur många av Malmö stads politiker och tjänstepersoner som faktiskt bor i staun. 

 

Fem öresundstips den kommande månaden

1. Malmö Pride

2-6/7

Sveriges quueraste stad blir ännu queerare. Flera dagar fyllda av samtal, workshops, fester och mycket mer. Hercules and Love Affair? Check. Elecktra? Check. Günther? Check. The list goes on… Psst. Missa inte Nöjesguidens egna bistro under slutfesten på Moriska Paviljongen.

 

2. Malmö Sommarscen

Hela sommaren, Amfiteatern, Pildammsparken, Malmö

Det är lätt att bli hemmablind men vi får inte glömma en av de finaste sakerna vi har i Malmö om sommaren. Årets program lämnar ingen besviken med guldkorn som b.la. Tensta Gospel Choir, ”Drömmen om Malmö” - ett samarbete med Fryshuset, Skånes Dansteater, cirkus och massor av musik.

 

3. Copenhagen Jazz Festival

4-14/7, Över hela Köpenhamn

Varma sommarkvällar i Köpenhamn på uteserveringar längs kanaler och torg till Iivejazz. Där man dessutom får både dricka en bärs utomhus efter 01 och röka cigg. Bra tips för en bra dejt!

 

4. Sunday Open Air

Hangaren, Refshalevej 185, Köpenhamn

Alla vet att söndagar är den enda riktiga festdagen. Några söndagar över sommaren kör Hangaren open airs. Åk över till Köpenhamn och ha en dag rövardag på Refsehaløen. Se hemsidan för hela programmet. 

 

5. Indigo Flamingo

3-11/7, Skånes Dansteater, Östra Varvsgatan 13a, Malmö

Under fem sommarkvällar bjuds vi in till en interaktiv dansföreställning om Malmös queera personer och platser och klubbhistoria. Ingen. Får. Missa.

Stad: 
Kategori: 
0 Kommentera