Foto: Jack Bridgland

Little Simz blir ärligare och rakare med åren

14:46 28 Aug 2019

Tidigare i år släpptes det hyllade albumet Grey Area. Nu kommer Little Simz till Stockholm för en spelning på Debaser Strand.

Den 25 år gamla rapparen Simbi Ajikawo, Little Simz, har haft sitt mål tydligt för sig sedan hon var fjorton. Det var då hon bestämde sig för att på fullaste allvar satsa på en karriär inom musiken och idag, tre album och nio år senare, tar hela världen till sig av hennes låtar.
– Jag började med musik när jag var nio år gammal, och jag är 25 nu så det har gått ett tag. Jag började göra allt som hade med kreativa uppträdanden att göra då, allt ifrån att dansa till att skådespela vilket till slut landade i att göra musik. Sedan vid 14 års ålder bestämde jag mig för att ta det seriöst, då visste jag att det var det här jag ville att min karriär skulle vara. 

Vi sitter i ett rum med utsikt över sjön i Åre medan vi pratar, bara timmar ifrån att hon ska uppträda på festivalen Åre Sessions. Little Simz berättar att hon aldrig varit i en skidort innan, och att det här nog är så långt norrut hon någonsin kommit. Det har inte ens gått upp för henne att de vita, snötäckta om än smältande bergen vi ser genom fönstret faktiskt är skidbackarna som folk åker i under dagarna. Vi tar en paus för att gå ut och kolla på dem från balkongen, och hon säger att det ser livsfarligt ut.

Trots att extremsport inte verkar vara rapparens grej är hon kolugn inför att släppa sin musik för hela världen att lyssna på. Det märks även i hennes textrader, som i låten Boss där hon sjunger ”Unapologetically I be bossin’ it / Getting better with age”. Låten är ifrån hennes senaste och tredje album, Grey Area. Det släpptes precis som innan genom hennes eget skivbolag Age 101 Music och landade under våren 2019. Hon berättar att det hänt mycket mellan detta albumet och det innan, Stillness In Wonderland från 2017, vilket gjorde att Grey Area praktiskt taget uppenbarade sig för henne.
– Det här albumet var en väldigt speciell process att skapa. Det hade gått två år sedan jag släppte Stillness In Wonderland och jag hade varit på turné i vad som kändes som en evighet. När jag var klar med turnerandet tänkte jag för mig själv att okej det är dags att gå in i studion och skapa lite musik igen. Jag satte ingen press på mig själv att göra klart ett album inom en viss tid eller något sådant, och det bara råkade bli så att det tog mig ungefär en månad att sätta ihop det hela.

Bara en månad för ett helt album? Det är snabbt.
– Ja, men det var jag där i studion varje dag med min producent Inflo. Vi dedikerade oss helt till projektet. Under tiden så uppträdde jag ingenting heller, till skillnad från med Stillness In Wonderland som jag gjorde när när jag var på turné samtidigt. Det var som att jag drogs mellan två världar då, men med Grey Area så fokuserade jag bara på att skapa musik.

Det är inte bara de yttre omständigheterna som skiljer sig mellan de två albumen dock, utan innehållsmässigt har det skett en stor förändring. Alla år som tjugoåring är väldigt formativa, något som Little Simz säger att hon verkligen märkt av. Både hennes texter och musik har tagit ett rejält kliv utvecklingsmässigt på den korta tiden.
– Jag tror att det handlar om naturlig utveckling. Att jag är i mitten av mina år som tjugoåring har öppnat upp mig och utsatt mig för mycket, och att jag rest så mycket har också gjort att jag sett mycket nytt. Jag tror att det är en naturlig utveckling i mina uppträdanden och det jag skriver om jämfört med hur det var när jag var 23 bara. För varje album jag gör så kommer jag att växa, och på det här så känns det som att jag blev mer rak, ärlig och direkt.

I oktober 2019 så återvänder hon till Sverige, då för att spela i Stockholm. Under den showen kommer publiken att få kunna uppleva den andra delen av hennes utveckling ännu starkare - själva musiken. På Grey area har Little Simz nämligen använt sig av live-instrument mer än någonsin innan, vilket hon själv tycker gör att inspelningarna nästan låter som en live show i sig. Men den London-baserade stjärnan gör sig ändå bäst på scen, och den lilla publiken i Åre är bara en bråkdel av vad hon egentligen bör framträda inför. 

Little Simz spelar på Debaser Strand i Stockholm den 5 oktober.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!