Foto: Sara Saeidi.

Lil Halima gör sjukt mycket

16:22 22 Aug 2019

Vi har surrat fan fiction, besatthet och om att växa upp i norra Norge med det unga stjärnskottet Lil Halima.

Den 20 år unga norskan Lil Halima håller på att ta musikvärlden med storm. Hennes musik har hyllats av Kanye West, hon har spelat på By:Larm i hemlandet Norge och på Roskilde. Självklart var heller inte Way Out West sena på att plocka upp den norska artisten, då hon spelade både på förfesten på Södra Teatern och senare även under festivalen. Det är just i Slottsskogen jag sätter mig ned med henne för att byta några ord, några timmar innan hennes set på Pustervik.

Lil Halima växte upp i kommunen Bardu i norra Norge, vilket ligger ungefär i linje med Kiruna. Hennes pappa som kommer från Kenya var den första afrikanen i hela samhället där, och hon var det enda barnet som hade blandat ursprung och mörk hy bland sina vänner. Som liten tyckte hon att det var jobbigt och gjorde helst allt för att vara som de andra. Även musiken som hennes föräldrar spelade, som bestod av mycket Stevie Wonder, 2Pac, TLC och Aretha Franklin, hatade hon som yngre.
– Jag hade ett sånt sjukt behov av att passa in, så jag hatade allt som var annorlunda med mig. Allt ifrån musiken till mitt hår till maten. Jag ville inte ha med det att göra, så när de lyssnade på sådan musik hemma så var jag bara sån att jag ska inte lyssna på det här. Jag ska lyssna på det som alla andra lyssnar på. Men, så var det alltid en del av mig som gillade det. Alla mina finaste ögonblick är med rnb eller hiphop med mamma och pappa. Sen växte jag upp och bestämde mig för att sluta försöka putta bort den delen av mig.

Musiken hon skriver, producerar, spelar och sjunger idag färgas mycket av musiken från barndomen. Det var även då hon började att skriva låttexter, eller alla slags texter egentligen. Till exempel sysslade hon som trettonåring med fan fiction ett tag.
– När jag var typ 13 år så hade jag läst Game of Thrones-böckerna, så jag var sånt super Game of Thrones-fan men det var före vågen som har varit nu. Så då bestämde jag mig som trettonåring att skriva fan fiction på Wattpad, vilket var så dåligt. Sen blev jag äldre och lät det vara. För typ två månader sedan loggade jag in på min Wattpad dock, och så har det varit en sån helt extrem Game of Thrones-hype efter det. Typ tre hundra tusen hade läst min whack ass Game of Thrones-fan fiction. Alla var så ”varför avslutade du aldrig det här?”. Jag tänkte bara herregud det här är så pinsamt.

Idag är det dock musiken som gäller, i alla fall karriärmässigt. Ser man dock till hela Lil Halimas kreativitet är det mycket mer än musiken som tar plats. Själv gillar hon inte ens att se på sig själv som en artist, utan snarare som en skapare. Hon har lätt för att bli besatt av olika grejer som att skriva fan fiction, läsa böcker eller spela instrument som fiol och piano. Detta drag går även över i hur hon får sina låtar att låta som hon vill, där hon inte lämnar något åt slumpen.
– Jag gör sjukt mycket med produktionen, jag är med i allt. Jag kan inte ha en producent som producerar något och så ska jag bara sjunga på det, det går inte. Jag måste vara med från start och någon gång lägger jag trummorna, någon gång lägger jag kör, det är bara ett sådant samarbete som det måste vara. 

Tycker du att det har varit lätt att hitta producenter att samarbeta med som ger dig den friheten?
– Ja och nej. När jag drog min första session någonsin var det verkligen hemskt. Jag hatade det så mycket för jag blev bara helt överkörd. De hade slagit på popmusik och det var verkligen inte jag, men jag lät dem styra och de sa saker som ”sjung högre sjung högre” så jag sjöng högre. Efter den sessionen så sa jag att att om jag ska fortsätta så här kommer jag att vilja dö nästa vecka, så jag tänkte att okej nu måste jag skruva om min hjärna och bara gå in där och bestämma från starten nästa gång.

En producent som hon hittat bra balans med är svenska Canto. De förstår varandra i studion och har hittills släppt låten Booty tillsammans, vilken Lil Halima skrev en sommardag när en ny förälskelse höll på att blomma ut. Till hösten kommer det mer från dem som duo i form av ett mixtape på ungefär sju låtar. Trots att det är tillräckligt många låtar för att nästan kalla det ett album är det inget som är planerat inom den närmsta framtiden. 

– Jag lyssnar på album men jag känner bara att det är ett så stort åtagande för mig. Folk säger sånt som att de har jobbat på sina album i tre år eller nåt. Då känner jag bara nej, för jag är i ett skede där jag provar väldigt mycket. Jag gillar så många olika typer av musik, så jag klarar inte av att bestämma mig för något och hålla mig till det. Därför blir det ett mixtape, för det är så mycket som låter så olika. 

Lil Halima befinner sig just nu på Europaturné med spelningar i bland annat Paris, Hamburg, London och Amsterdam.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 08, 2019.

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!