Laser & Bas om parrelationer och syntsamlingar

Amanda Båmstedt 10:50 18 Oct 2021

Duon Laser & Bas är tillbaka med albumet Teddy och Helena där de tar sig an parrelationernas glädjeämnen och svårigheter. Den 22 oktober spelar de på Hus 7 i Slakthusområdet.

Redan 2017 bestämde sig Carl Johan Lundgren (fd Vit Päls) och Ola Johansson för att bli en duo, utan att ha en aning om hur det skulle gå till.
– Vi gick till musikaffären och kom hem med en sampler. Ett köp som skulle visa sig vara helt avgörande för den nya riktning musiken skulle komma att ta. Fyra år senare är nu albumet klart. På Teddy och Helena har vi fått chansen att ta ut svängarna med allt vi tycker är bra med musik. 

Hur skulle ni säga att ert sound har utvecklats sedan Laser & Bas första släpp? 
– För varje år som går samlar vi på oss fler och fler syntar. Ja många syntar har det blivit. Vi har också lärt oss allt eftersom hur vi pushar varandra. Gör Ola till exempel ett riktigt snyggt riff vill ju inte jag sunka ner det med en halvtaskig text. Men när jag lagt texten då har Ola hunnit ändra i allt och nu är låten ännu bättre och då måste jag skriva om text och melodi ännu en gång. Så där håller vi i regel på några vändor innan låten är klar. Rip it up and start again. Kill all your darlings. 

Albumet handlar om det generiska paret Teddy och Helena. Är karaktärerna baserade på verkliga personer? Hur skulle ni beskriva dem för lyssnarna? 
– Man tror man skriver om andra, men som alltid skriver man om sig själv i alla fall. Förutom att det är många låtar som handlar om viljan och svårigheterna med en fungerande parrelation, så handlar många låtar om ensamhet och rädslan av att tappa sina vänner och sitt sammanhang. En effekt av att bli äldre I guess. Ett annat tema är längtan av att få gå på fest. En pandemi-effekt I guess. Rent text-mässigt tycker jag i vart fall att jag lyft mig i flera av öppningsraderna på låtarna. Man kastas liksom snabbt och effektivt in i berättelserna. 

Skulle ni säga att albumet speglar er egen syn på kärlek? 
– Albumet speglar saker jag själv gått igenom på ett eller annat sätt. Ni får lyssna och döma själva. 

Ni strävar, likt ni gjort på tidigare releaser, efter den perfekta popen. Vad kännetecknar perfekt pop enligt er?  
– Inget slår en bra melodi. Bra ljud. Ett snyggt arr och en text som bär på en bra historia. Vi älskar skiten och drivs framåt av att vilja göra den perfekta poplåten varje gång. Dängor. Såna låtar gillar vi!

Lyckades ni hitta fram till den perfekta popen i något spår på Teddy och Helena? 
– Vi har överträffat oss själva i varje låt på detta album. Det har tagit tid men till slut har vi tagit hem låtarna en efter en. 

Albumet skildrar sökandet efter en ny identitet och ett nytt sound i ett för er okänt landskap, hur gick det med jakten på identiteten och soundet?
– Vad gäller identiteten så är det nu över 15 år sedan jag startade Vit Päls. Saker var enklare då på så sätt att jag visste vad jag ville. Just nu är jag inte lika säker. Men det är öppen ridå i det sökandet på Teddy och Helena. Och angående soundet så har vi harvat i replokaler med band, sedan vi var små. Där är vi hemma. Men på Teddy och Helena har vi tagit ut svängarna och beträtt områden där vi inte har varit förut. Det har varit oerhört lustfyllt att drivas framåt av nyfikenhet och viljan av att lära oss nya saker. 

Ni berättar att ni drivs framåt av den där "får man verkligen göra så här!?"-känslan, vad är det som är så lockande med just den känslan? 
– Det kan vara små saker som ett visst sätt att frasera en stavelse, eller en stämma i ett sång-arr. Eller ett ljud, ett ämne, en textrad, eller ett gitarrsolo. Men ändå. Det där gillar vi båda två. Då mår man. 

Hur ofta fuckar ni ur klockan 15.40? 
– Ja det fuckar ju inte ur sig av sig självt, så något får man hitta på. En extra skiva ost kanske?

Vår chefredaktör brukar runda av varje fredag med en nästintill ordagrann tweet. Vad kommer inspirationen till låten ifrån?
– Beklagar om er chefredaktör känner sig bestulen på detta idiom, men uttrycket var från början ett internskämt mellan mig och mina elever. Jag jobbar på Rytmus gymnasie i Malmö. Släppte dem tidigare en fredag med denna välsignelse och så vart det en grej där vi avsluta varje fredag på detta sätt efter det. Det började med att jag höll på att flippa med några elever så eleverna är väl lika skyldiga som jag till dess uppkomst. Oklart hur. Men en dag hade Ola ett gött riff och då sjöng jag det även där.

Vad har ni för planer för resten av året? 
– I höst ska vi ut och spela. Efter det får vi se. Faktiskt ingen aning. Måste låta den marinera ett tag.

Teddy och Helena finns ute nu. Den 22 oktober spelar de på Hus 7 i Slakthusområdet.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 10, 2021.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!