Lägenheter och olycklig kärlek

Isabelle Ståhl 11:19 6 Oct 2009

Det var viktigt för Michael Jackson att ha en egen minibiograf hemma, lär jag mig i en dokumentär om hans hus.  Vilket anspråkslöst krav, tänker jag och kastar ett öga på min etta där man måste gå bakom ett skynke om man är arg och vill vara ifred.  Eftersom det i princip inte finns några hyresrätter i Malmö så är det omöjligt att få en större lägenhet om man inte ligger med MKB.

Att leta lägenhet är precis lika emotionellt tärande som dejting. Överallt ser man ljusa oeuppnåeliga sekelskiftestvåor som kunde vara hämtade ur bloggen Niotillfem och ett förstahandskontrakt känns lika avlägset som ett fast förhållande när man är i kvart i tre-raggsträsket.  När man väl får komma på visning så visar det sig att det ”charmiga art deco-mönstret” i badrummet är fuktskador från åttiotalet och att ”den mysiga och originella utsikten” i själva verket är ett garage.

Jag ska på en lägenhetsvisning på måndag men vågar inte riktigt gå dit. För om jag inte får lägenheten så kommer det att kännas så smärtsamt tänka på hur odrägligt perfekt livet hade blivit i den. Det är som när man inte vill tacka ja till hangupens sms-inbjudan till att avsluta en fredagnatt ihop vid tretiden på morgonen. Man vill inte gå hem till honom och känna den olidligt trygga hemmalukten när man kliver in i den morgongrå hallen och hans listigt valda primathjärne-aktiverande parfym och spritlukten som man lärt sig gilla.

Det är liksom för jobbigt att höra honom spola vatten i kranen i badrummet medan man ligger och väntar i hans säng och lyssnar på ljuden från lägenheten ovanför och tittar på hans tavlor och böcker och undrar varför han har valt just dem, varför man ibland har exakt likadan smak som någon. Och man smyger ut i det ikealjusa köket och ser resterna av en stor middag som han har lagat åtta timmar tidigare till sina många och nära vänner, människor som man aldrig kommer att få träffa eftersom man inte är en del av hans officiella liv.

Och man tittar ut på  vinterträden på innergården och tänker att man skulle kunna vakna vid den här tiden varje morgon om man fick bo här.

Precis så känns det att vara en av tvåhundra som ska på samma lägenhetsvisning. 
 
 

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!