Ett välbekant mönster. Men vem gynnas i slutändan av dess popularitet?
Det börjar bli många turer kring Feministiskt Initiativ (FI) nu. Debattartiklar skrivs, opinionsbildare ger dem kängor konstant och på nätet bubblar ett lågintensivt krig mellan etablerade partier och det explosiva FI. Nu har en kontrovers seglat upp kring var FI står på höger-vänsterskalan.
Kapitalism med ett mänskligt ansikte. Det menade två riksdagskandidater från Feministiskt Initiativ att de arbetade för. För detta fick de kritik från många håll, med all rätt. FI är ett parti som anser sig utgå ifrån en intersektionell analys och bekämpa alla former av förtryck. De vill göra sig av med könsmaktsordning och patriarkat, utrota homofobi och rasism. Men klassamhället, det ska enbart förmildras.
Det låter lite knäppt att man kan föreställa sig en värld utan sexism och rasism, men inte en värld utan klass och exploatering av arbetare. Särskilt när försvaret senare blev att man helt enkelt tänkte pragmatiskt, att kapitalismen var här för att stanna. Vi skulle inte acceptera att man sade så om rasism eller sexism. Vem vill ha homofobi med ett mänskligt ansikte?
Nåja, två riksdagskandidater från FI är inte ett helt parti. Det finns andra politiker i partiet som öppet vågar kritisera kapitalismen. Tänkte jag, innan jag hittade en kort intervju med Feministiskt Initiativs talesperson Gudrun Schyman. Radioprogrammet Godmorgon, världen! frågar henne om var FI passar in på höger-vänsterskalan. På detta svarar hon att man inte rör sig ur fläcken om man håller på och trampar till höger och vänster. Hon menar också att hon fört in en ny dimension i politiken som handlar om ”jämställdhet, frihet från alla former av diskriminering”. Hon avslutar med att kalla den grundläggande konflikten i samhället, mellan högern och vänstern, för en snuttefilt med hundratals år på nacken.
Jämställdhet är knappast något nytt i politiken, det är en fråga som varit aktuell väldigt länge. Däremot har den absolut inte fått den uppmärksamhet den förtjänar, vilket FI har bidragit till att förändra.
Men framförallt är det den feministiska rörelsen, med tjej- och kvinnojourer, aktivister och opinionsbildare, som har lyckats lyfta jämställdhet upp på agendan igen. FI har bidragit. Men det vore väldigt självgott att ta åt sig äran för vad hela den svenska feministiska rörelsen har arbetat hårt och länge för. Jag vågar till och med påstå att sammanblandningen av partiet Feministiskt Initiativ och den feministiska rörelsen är något som visserligen gynnar FI, men som kan slå tillbaka mot rörelsen i stort.
Jag tror inte att FI plötsligt kommer att förvandlas till Nyaste Moderaterna, men man kan ifrågasätta varför de velar i sin kritik av klassamhället. Varför de försöker framställa sig som ett parti utanför höger-vänsterskalan, när de inte är det. Svaret är väl egentligen ganska trist. Det handlar om positionering. Man vill inte gå ut med var man befinner sig på höger-vänsterskalan, för att man då lättare kan plocka väljare från alla läger. Det är strategiskt smart och gynnar FI enormt, det är resultaten i opinionsundersökningarna ett bevis på.
Frågan är vilket pris denna strategi kommer att ha i slutändan.
Kawa Zolfagary är skribent och debattör. För Nöjesguiden har han tidigare skrivit om politisk korrekthet och vita kränkta män.
Kawa Zolfagary: "Vem gynnas av Feministiskt Initiativs höger-vänster-flippfloppande?"
Stad:
Kategori: