Intervju: Petra Mede

Lisa Eriksson 10:38 5 Apr 2012


Foto: SVT

Galasäsongen är över, men Petra Mede behåller officiellt klackarna på. I SVT:s Högklackat delar hon rampljuset med fem andra komiker. Nöjesguiden.se ringer upp en hårt arbetande men för tillfället utvilad frilansare.

Jag skulle vilja inleda med att säga att du är briljant. Vad säger du om det?
- Sa du att jag är briljant? Tack!  Jag har mina stunder.

Vad tycker du att du är bäst på?
- På sistone har jag upptäckt att jag kan agera med små medel, som jag fick tillfälle att göra i Morgonsoffan till exempel. Det var en ny upptäckt för mig.

Den nya sketchserien du är med i heter "Högklackat". Varför det?
- Jag har inte varit involverad i namngivningen, så det är svårt att svara på. Men jag tror att det handlar om att vi visar många formella situationer med kostymer och höga klackar, där fallet från klackarna blir ganska högt.

Det är en serie där bara kvinnor medverkar, vore det inte coolt om bara kvinnor skrev manus?
- Vi är mest kvinnor som har skrivit, men tanken är inte att exkludera män. Bara för att det är en majoritet kvinnor som medverkar så behöver det inte automatiskt vara någon politisk aktion. Vi har ingen agenda, utan det handlar om att jobba med duktiga komiker helt enkelt.

Är man inte jävligt trött på manliga komiker? Borde de inte ta ett steg tillbaka och göra krogshower eller något?
- Haha! Är det inte det de börjar göra? Det är ju det som händer nu, männen börjar slappna av, de börjar bli trötta, och då tar kvinnorna över.

Hur upplevde du din snabba utveckling från helt okänd till framgångsrik komiker?
- Humorkarriären var inget jag hade väntat mig, men jag har tagit emot den med öppna armar. Det är egentligen först nu jag har kunnat stanna upp och reflektera. Jag har haft mycket jobb och velat synas hela tiden, känt ett behov av att vara i fokus. Därför var det på ett sätt skönt att göra Högklackat, där jag ingick i en grupp. Det är kanske en mognadsgrej att inte behöva vara i centrum hela tiden.

Du sa att du har lärt dig att agera med mindre medel, är det kännetecknande för din utveckling som komiker?
- Ja, det är det kanske. Man brukar säga att komiker, precis som skådespelare, har olika faser: först pratar man om sig själv, sedan om sådant man tycker är viktigt, blir mer politisk och samhällskritisk. Jag har ju länge haft ett alter ego som är rätt divig och har ganska dålig självkoll, och den karaktären kommer jag nog att ha med mig. Men samtidigt är det kul att göra ett program som Högklackat där det handlar mer om situationer än karaktärer.

Du har varit sjukskriven för ryggproblem. Var du någon gång bitter under den tiden?
- Herregud, oh ja! Det där har jag fortfarande kvar, det är en drivkraft för mig.

Jobbar du bäst när du är glad eller när du är frustrerad och vill framåt?
- Jag jobbar nog rätt bra när jag är frustrerad och vill vidare. Tyvärr. Harmoni är inget för mig.

Hur känner du dig nu då?
- Just nu är jag glad. Jag har varit ledig i två månader så jag känner mig utvilad. Men jag är ju frilansare, så jag känner i plånboken att jag måste jobba igen. Men jag har roliga saker framför mig. Jag har sagt redan från början att jag alltid ska göra saker på mitt sätt. Det är jag glad över.

Vad är ditt drömprojekt?
- Att göra en stor roll i en bred film. Drama, kanske, men egentligen spelar genre ingen större roll. Jag har lagt märke till att män ofta får spela yngre än vad de är, medan kvinnor ofta får spela äldre. Så jag spelar gärna en ung tjej. Kanske inte i puberteten direkt, men gärna någons dotter.

Högklackat har premiär i SVT 1 på långfredagen klockan 21. Petra Mede är också aktuell som humoristisk högläsare av självbiografier i litteraturprogrammet Babel.

Stad: 
Kategori: 

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Senaste filmrecensioner

 

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!