Foto: Felix Thulinsson

Imenella kan bli årets liveartist

10:38 16 Dec 2019

Hon har kommit att bli en av Sveriges främsta musiker och liveartister. Nu är Imenella, för andra året i rad, nominerad till P3 Guld.

Förra året var hon nominerad till Framtidens artist, i år hittar vi Imenella i kategorin Guldmicken. Det senaste året har hon inte bara betat av en Sverigeturné, hon har också släppt sin debut-EP Tro med features som Newkid och Elias Abbas. Hennes texter har hyllats för att ge unga tjejer en röst. I kategorin Guldmicken nomineras årets bästa liveartister.

Det har bara gått ett år sedan du nominerades till Framtidens artist, och nu är du nominerad i Guldmicken. Hur känns det?
– Det känns jättebra för det är verkligen en kategori som jag brinner extra mycket för eftersom jag satsar väldigt mycket på mina liveframträdanden. Det betyder mycket för mig att vara en bra liveartist.

Du har under året etablerats till en av Sveriges främsta artister, hur har det gått så snabbt?
– Gud jag vet inte, jag och alla som jobbar med mig jobbar fett hårt. Jag tror att när man har ett team som alla är på väg åt ett håll, som drar skeppet i samma riktning, så går det bra.

Guldmicken är ett pris för bästa liveartist, och om det är något du gjort under sommaren så är det ju liveframträdanden.  Hur har din första riktiga turné varit?
– Jätterolig och tuff. Ibland kommer vi till spelningar där det inte alls är mycket folk men vi ger ändå 120 procent. Jag har verkligen fått känna på att både ha en fullsatt publik som skriker ens namn men också på mindre platser där det kanske bara är 60 personer i publiken, men jag måste ändå ge lika mycket av mig själv.

Är det svårt att ge så mycket av sig själv då?
– Det är svårt för att om det är en jättestor lokal med 60 personer i publiken så känns det som att det är tio. Men jag kommer ihåg när vi spelade i Sandviken, och det var en sådan situation. Jag pratade med min manager innan om att jag tyckte att det kändes jobbigt, men alltså det var de galnaste 60 personer jag träffat i mitt liv. Jag har hellre dem än en tyst publik på 3000. Jag har fått lära mig att det är viktigt att göra en bra show oavsett vem som ser på. Alltid göra en bra show, punkt slut.

Men vad gör det med ditt självförtroende, när publikens bekräftelse varierar så mycket?  
– Det har verkligen humbled me. När vi var på Lollapalooza kände jag verkligen ’’wow’’, jag svävade på moln och kände att jag var bäst i världen. Men sen så kommer man till ett ställe med 40 personer i publiken, och då kan det vara jobbigt. Men i efterhand har det gjort att jag har fötterna på jorden. Det är viktigt att inte alltid sväva.

Mycket toppar och dalar?
– Ja, det är så hela vår turné har sett ut men vi i teamet har hållit ihop. När det inte varit mycket folk har vi peppat varandra. Vi är ju på scenen och sjunger och dansar för varandra.

Du gjorde ett mäktigt framträdande på P3 Guld förra året som blev en snackis, där dansen var en stor del av numret. Anammar du mycket av dansen i dina framträdanden?
– Absolut, vi dansar från början till slut. Det har alltid varit visionen, jag kan inte se en show utan dans. Jag utgår mycket från när jag går på konsert, och jag älskar att kolla på dansarna. Det är nice att kunna ha förebilder som Beyoncé eller Rosalia som har satsiga shower. Även om jag inte kan göra vad de gör så är det nice att kunna sträva dit, det gör mig till en bättre artist.

Dina texter, som ofta handlar om att stå upp för sig själv och att inte låta en kille dra ned en, har haft ett enormt genomslag bland unga tjejer. Du är inte speciellt cloutande eller flexande i dina texter, vilket är ovanligt som rapartist. Hur kommer det sig?
– Det är bara så jag är, men jag går lite mer åt det hållet nästa år. Det tycker jag är välförtjänt. Men jag kommer fortsätta göra musik som är till för unga tjejer. Allt jag gör kommer nog alltid tas emot av unga tjejer och det har nog inte alltid med musiken att göra utan för att jag är tjej.

Ser du det som något positivt eller hämmande?
– Nej nej, absolut inte begränsande. Jag är där jag är tack vare unga tjejer. Det känns alltid lätt för mig att släppa min musik för det är alltid fler som kan relatera.

Du nämnde att du kommer att bli kaxigare nästa år, vad inspirerar dig?
– På turnén har jag verkligen fått känna på min musik, och dansen är en sådan stor del av allt jag gör. Jag vill gå tillbaka till min dansbakgrund, mer åt dancehall och trummor. Fortsätta vara rakt på sak och inte försköna, utan visa verkligheten från mitt perspektiv. 


Svensk hiphopscen blomstrar just nu, vad tror du att det beror på?
– Jag tror den nya generationen vill höra oss. De har en helt annan syn på musik. Det känns som att det gäller för hela världen, hiphop är den största genren.

Du släppte nyss en singel med Spotify, så vad händer nu?
– Jag skriver väldigt mycket och planerar nästa år, jag gillar att planera långt fram. Jag kommer 100 procent höras jävligt mycket mer nästa år. Jag ser fram emot att släppa musik som är min. Jag är på en plats där jag älskar att skriva igen, jag är nyförälskad i musik.

Vad skulle det betyda för dig att vinna Guldmicken?
– Det skulle betyda allt. Det är en bekräftelse. Jag gick in och tittade vilka som hade varit nominerade tidigare och jag såg Håkan Hellström, Veronica Maggio, Hov1… Oavsett om jag vinner eller inte så kan jag säga att jag har varit nominerad.

Stad: 
Kategori: 
Publicerad i tidning: 

Texten har även publicerats i Nöjesguiden nr 12, 2019.

0 Kommentera

Tidskriftspriset 2012

Nöjesguiden är Årets Tidskrift Digitala Medier 2012.

Läs mer

Nyhetsbrev

Vill du få Nöjesguidens nyhetsbrev och inbjudningar till våra fester? Anmäl dig här!